Bloog Wirtualna Polska
Są 1 110 144 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 193288
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 252
Bloog istnieje od: 997 dni

O mnie

Wodnik, 25 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Lukier plastyczny - przepis i cenne wskazówki

Skocz do komentarzy

Przez jednych uwielbiany, przez innych mniej... Słodki, ale ile można z niego "wyczarowac":) Każdy kto ma choc odrobinę talentu plastycznego, stworzy z niego coś pięknego. Ja talentu takiego nie mam, ale się staram różnymi sposobami, by jakoś wyszło:) Lukrem plastycznym zaczęłam interesowac się przed urodzinami mojego synka. Miesiąc przed nimi zrobiłam tort dla mojej mamy, wypróbowując przepis na lukier plastyczny(zdjęcia torta poniżej). Za pierwszym razem nie wyszedł, nie wiedziałam jak go naprawic(wyszedł za żadki), więc lukier poszedł do kosza. Drugi był już super plastyczny:) 

 


Lukier plastyczny

Składniki:

- 70 ml wrzącej wody

- 3 łyżeczki żelatyny

- 50 g glukozy

- ok. 850 g cukru pudru(może byc potrzebne mniej, albo i więcej)

- olejek migdałowy(opcjonalnie)

- barwniki

- olej do smarowania blatu

 

Cukier puder odmierzyc i przesiac przez sitko do miski. Ok. 400 g wysypac na stolnice, zrobic dołek. Wodę zagotowac, rozpuścic we wrzątku żelatynę. Do rozpuszczonej dodac glukozę, dobrze wymieszac. Gorący roztwór powoli wlac w dołek, mieszając z cukrem pudrem, gdy wlejemy cały zagniatac rękoma, podsypuąc cukrem pudrem, aż zrobi się plastyczny- nie może kleic się do rąk, ani byc za twardy! Dodajemy olejek migdałowy-ja dodaję ok. połowy słoiczka. Jeśli rozrzedzi on lukier dodajemy więcej cukru.(możemy barwic lukier, możemy podzielic na części i barwic różnymi kolorami). Blat myjemy, smarujemy delikatnie olejem. Lukier rozwałkowujemy na duży placek(cienko) i wkładając całe ręce pod niego przekladamy na tort(mi przy tym zawsze pomaga mąż). Dociskamy do tortu, wyrównujemy i odcinamy wystające końcówki.

 

Wskazówki:

=> cukier puder dodajemy bardzo powoli, ponieważ może się okazac, że np. 500g wchłonie nam calą wode i jak damy więcej to będzie za twardy i będzie się kruszył

=> możecie dodac inny olejek, albo nie dawac go wcale-jednak ja uważam, że bezsmakowy, jest całkiem słodki, a z olejkiem jest smaczniejszy- ale to zależy od gustu

=> lukru z tej porcji starcza na obłożenie tortu ok. 26 cm średnicy i na ozdoby

=> lukier plastyczny najlepiej kłaśc na krem budyniowy, budyniowo-maślany, NIE WOLNO na bitą śmietanę, ponieważ może nam rozpuścic lukier i będzie to brzydko wyglądało, na sam biszkopt lub ciasto lepiej też nie, bo podczas krojenia będzie nam odchodził. Nie oznacza to jednak, że nie możecie zrobic tortu z bitą śmietaną, a tylko pod lukier posmarowac cały tort jakimś innym kremem.

=> krem pod lukier należy rozsmarowac równo po całym torcie(na bokach również)

=> lukier plastyczny najlepiej barwic barwnikami spożywczymi w proszku, można również w żelu, w płynie nie polecam, bo rozrzedza masę i trzeba dac znów więcej cukru pudru.

=> lukier najlepiej rozwałkowywac zaraz po zrobieniu i robic z niego ozdoby, jesli chcemy go zostawic to nam wyschnie, dlatego chowamy go do woreczka foliowego, można schowac do lodówki, ale wtedy nam stwardnieje bardzo mocno i będzie trzeba go bardzo mocno i długo go rozgniatac w dłoniach

=> lukier traktujemy jak modelinę, dając ciepło z rąk, ogrzejmy go i będzie plastyczniejszy, jęsli troszkę stwardniał możemy lekko namoczyc ręce i wtedy go ugniatac- zmięknie

=> przed wałkowaniem należy posmarowac blat olejemem, ale delikatnie, tylko po to by lukier nie przywierał i możnabyło go łatwo przelożyc na tort

=> ozdoby do tortu przyklejmy do lukru plastycznego za pomocą wody(delikatnie smarujemy pędzelkiem miejsce, gdzie ma byc przyklejona ozdoba i ją przyklejamy), na lukier zwykły(trochę wody i cukru pudru) lub cukier z białka(jest u mnie w zakładce poradniki-na ten lukier dobrze jest przyklejac duże, ciężkie ozdoby). 

=> lukrem możemy również dekorowac inne ciasta(np. murzynek, ciasto marchewkowe) lub ciasteczka i babeczki

=> glukozę dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym 

=> tort najlepiej zrobic wcześniej, by krem zastygł, a obłożyc lukrem można nawet godzinę wcześniej(ja obkładam dzień wcześniej i cały tort chowam do pudełka na torty i wstawiam do lodówki- raz włożyłam bez pudełka i lukier był twardy i nie dało się go kroic)

 


Podziel się
oceń
10
1




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 kwietnia 2014 14:58

    Czy mogę użyć inny krem np jakiś truskawkowy jak do ciasta wiosennego proszę o odpowiedzieć

    autor lolka

  • dodano: 07 lutego 2014 12:08

    hej , chciałam zapytać na ile wystarczy 250 g lukry ?

    autor domi

  • dodano: 12 grudnia 2013 11:24

    A jak zachowuje się masa po nałożeniu na tort? Tzn. chodzi mi o to czy następnego dnia dalej jest taka sama, czy może wysycha i nie jest już tak apetyczna? Chcę zrobić tort urodzinowy, ale niestety nie będę miała możliwości zrobienia go w dzień imprezy, więc to dla mnie bardzo ważne :)

    autor nataszka

  • dodano: 16 października 2013 21:11

    Lukier poci się jeżeli położony jest na inny krem niż maślany. Żaden krem co posiada wodę lub mleko nie nadaje się. Jedynie utarte masło z cukrem lub dżem mocno wysmażony z cukrem a nie wodnisty z żelfixem. Tak przygotowany tort może przebywać kilka dni w lodówce, ja nawet czasem mroże porcję i nie poci się po rozmrożeniu.

    autor skali12

  • dodano: 02 października 2013 10:05

    tortu pokrytego tym lukrem nie można przechowywać w lodówce,bo to cukier pod wpływem niskiej temperatury sie rozpuszcza

    autor andzia_723

  • dodano: 16 sierpnia 2013 12:57

    ile wychodzi lukru?

    autor pietrek

  • dodano: 29 czerwca 2013 15:28

    masę robiłam dwa razy. za każdym razem wychodziły mi po bokach zakładki. co robię nie tak?

    autor Joanna

  • dodano: 29 kwietnia 2013 9:52

    Zrobiłam ten lukier i obłożyłam nim tort. Dodam że masa nie była z bitej śmietany. I niestety lukier mi się spocił tzn jak wyjęłam tort z lodówki stały na lukrze krople wody i tort wyglądał nieestetycznie. Nie wiem dlaczego tak się stało.

    autor monika

  • dodano: 19 marca 2013 11:52

    do musia: nie można zamrażać

    autor pokochaj-gotowanie

    blog: pokochaj-gotowanie.bloog.pl

  • dodano: 18 marca 2013 23:51

    Witam!
    Po raz pierwszy zamierzam się zmierzyć z lukrem plastycznym i mam takie pytanie..czy można go zamrozić?

    autor musia

  • dodano: 17 marca 2013 17:11

    Hej, Bardzo dziękuje za przepis - robiłam pierwszy raz i wyszedł idealny:) (ale 'weszło' mi tylko około 500g cukru) Pozdrawiam

    autor AmatorkaLodz

  • dodano: 22 lutego 2013 8:11

    W jakim sklepie dostanę barwnik

    autor angelika

    blog: tort

  • dodano: 10 listopada 2012 23:31

    Lepiej odpuścić sobie sztuczne barwniki, tym bardziej,jeśli ciasto ma być dla dziecka. Syntetyczne barwniki są alergizujące,powodują problemy gastryczne, a niektóre z nich mogą poważnie zaszkodzić. Nie warto. Zwłaszcza błękit brylant. jest bardzo szkodliwy.

    Lepiej barwić naturalnymi sposobami,albo nie barwić w ogóle.

    autor soya

  • dodano: 29 września 2012 21:03

    a mi się ciągle nie udaje. z 5 razy próbowałam

    autor mimi

  • dodano: 09 lipca 2012 0:40

    Barwniki można kupic na allegro, i w innych sklepach internetowych np.tortownia.pl
    Ja także znalazłam barwniki w takiej hurtowni u siebie w mieście. niby zaopatrzenie cukierni i piekarni, ale prowadzą sprzedaż detaliczną. Warto poszukac.

    Co do lukru trzeba go wyczuc:) Warto popróbowa. Ja dodaję Planty jeśli kawałek lukru już mi troszkę wyschnął, i nie jest już plastyczny. starczy odrobina.odrobina wody też pomaga na wyschnięty lukier, ale go nie uplastycznia. Glukozy z Delecty jeszcze nie próbowałam, następnym razem to zrobię.

    autor pokochaj-gotowanie

    blog: pokochaj-gotowanie.bloog.pl

  • dodano: 08 lipca 2012 14:40

    Hej, ostatnio też interesuje się lukrem plastycznym i uczę się na zasadzie prób i błędów, zauważyłam że jakość lukru w dużej mierze zależy od glukozy i jeśli użyję glukozy krystalicznej to mi się kruszy, natomiast świetna jest glukoza z delecty, i jeszcze odkryłam że jeśli już do wyrobionej masy doda się trochę margaryny planty ( wystarczy dobrze natłuścić nią dłonie) wtedy masa jest bardziej plastyczna a kolor bardziej intensywny. :)

    autor dorota

  • dodano: 06 lipca 2012 21:59

    jest bardzo dużo barwników spożywczych dostępnych np. na allegro

    autor magda

  • dodano: 03 lipca 2012 23:03

    A gdzie mogę kupić barwniki spożywcze?

    autor Aga

  • dodano: 18 stycznia 2012 21:55

    hm...pierwszy tez mi sie kruszył i wydaje mi się ze to wina zbyt dużej ilosci cukru. trzeba dawac bardzo powoli, nawet mozna na poczatku mniej niz 400g. ja ugniatam, jak sie klei to dodaje, trochę pougniatam i znow sprawdzam czy sie nie klei. jak stwierdze ze nie, to starcza. to zalezy od wyczucia. jak sie kruszy mozna zamoczyc rece lekko w wodzie i wtedy pougniatac, powinno sie przestac kruszyc.

    autor pokochaj-gotowanie

  • dodano: 17 stycznia 2012 16:03

    hej, ja juz dwa razy podchodzilam do tego lukry wyszlo mi jako tako, ale ile sie przy tym naklelam, mi zawsze wychodzi bardzo twardy, ciezko mi sie go ugniata a za drugi razem bardzo sie kruszyl. Nie wiem co robie zle, nie wydaje mi sie abym dawala zbyt szybko cukier puder, raczej stopniowo. Masz jakas porade?

    autor natalia

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 22 sierpnia 2014

Licznik odwiedzin:  193 288  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: