Bloog Wirtualna Polska
Są 1 123 134 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 214355
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 252
Bloog istnieje od: 1059 dni

O mnie

Wodnik, 25 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Biszkopt z przepisu mojej mamy

Skocz do komentarzy

Biszkopt z przepisu mojej mamy możemy wykonac z różnej ilości jajek. Jest puszysty, pyszny i nie opada(przynajmniej mi). Jest najlepszym biszkoptem, jaki robiłam. Moja mama podała mi przepis na biszkopt z 3 jaj i biszkopt z 5 jaj. Ja kombinując stworzyłam z 4 i 6.

 


 

Biszkopt z 3 jaj (jest dobry na tortownice 18 cm, można go wtedy przeciąc na 3 blaty).

Składniki:

- 3 jaja

- 0,5 szklanki cukru + cukier wanilinowy

- 3/4 szklanki mąki

- nie cały budyń bez cukru (dodac do mąki, dopełniając do pełnej szklanki)

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Biszkopt z 5 jaj (dobry na tortownicę 24 cm do przecięcia na 3 blaty)

Składniki:

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru + cukier wanilinowy

- 1 szklanka mąki + cały budyń bez cukru

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Ja skombinowałam przepis na biszkopt z 4 i 6 jaj:

 

Biszkopt z 4 jaj (na tortownicę 22 cm i do przecięcia na 3 blaty)

Składniki:

- 4 jaja

- 3/4 szkl. cukru + cukier wanilinowy

- 3/4 szkl. mąki + cały budyń bez cukru

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Biszkopt z 6 jaj (na tortownicę 26 cm, do przecięcia na 3 blaty):

Składniki:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru + cukier wanilinowy

- 1 i 1/4 szklanki mąki + cały budyń bez cukru

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Każdy wykonujemy w ten sam spodób. Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodajemy zmieszane cukry. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksując na niskich obrotach powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka(przez pierwsze 10-15 minut nie otwieramy piekarnika). Po upieczeniu wyjmujemy z formy na suchą ściereczkę. Przecinamy po całkowitym wystudzeniu.

Jeśli chcemy kakaowy biszkopt dodajemy 1 łyżeczkę (w przypadku biszkoptu z 3 i 4 jaj) kakao lub 2 łyżeczki (w przypadku biszkoptu z 5 i 6 jaj) i budyń czekoladowy.

Podziel się
oceń
19
10




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 30 kwietnia 2014 9:58

    Biszkopt z 6 jaj super zawsze go pieke

    autor emma

    blog: emma

  • dodano: 19 kwietnia 2014 20:59

    ja zawsze wybieram ten przepis z 5 jajek i za każdym razem sie udaje gorąco polecam :)

    autor ania

  • dodano: 20 lutego 2014 15:30

    Zrobiłam to dokładnie tak jak w Twoim przepisie! Wyszło super :)

    autor ania

    blog: http://typo3.venti.pl

  • dodano: 17 stycznia 2014 14:28

    niestety biszkopt z 3 jajek nie jest puszysty, chyba za duzo moki w przepisie

    autor gosposia

    blog: torciki

  • dodano: 17 stycznia 2014 14:24

    biszkopt z 3 jajek jest za duzo moki,niestety ale nie jest tak puszysty

    autor gosposia

  • dodano: 20 listopada 2013 13:49

    Super przepis, mam ciężką rękę do ciast a z tego przepisu zawsze wyjdzie. Dziękuje za udostępnienie. Pozdrawiam

    autor Izuś

  • dodano: 26 marca 2013 15:02

    Hej robiłam biszkopt z 5 jaj i wyszedł niesamowity!!!!:) pierwszy raz w życiu wyszedł mi tak pyszny biszkopt rewelacja

    autor Andzia

  • dodano: 12 marca 2012 23:00

    Mamine przepisy sa najlepsze! Też mam przepis Mamy na biszkopt;)

    autor mojetworyprzetwory

    blog: mojetworyprzetwory.blogspot.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

czwartek, 23 października 2014

Licznik odwiedzin:  214 355  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: