Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 202 441 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 293614
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 309
Bloog istnieje od: 1730 dni

O mnie

Wodnik, 27 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Biszkopt z przepisu mojej mamy

Skocz do komentarzy

Biszkopt z przepisu mojej mamy możemy wykonac z różnej ilości jajek. Jest puszysty, pyszny i nie opada(przynajmniej mi). Jest najlepszym biszkoptem, jaki robiłam. Moja mama podała mi przepis na biszkopt z 3 jaj i biszkopt z 5 jaj. Ja kombinując stworzyłam z 4 i 6.

 


 

Biszkopt z 3 jaj (jest dobry na tortownice 18 cm, można go wtedy przeciąc na 3 blaty).

Składniki:

- 3 jaja

- 0,5 szklanki cukru + cukier wanilinowy

- 3/4 szklanki mąki

- nie cały budyń bez cukru (dodac do mąki, dopełniając do pełnej szklanki)

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Biszkopt z 5 jaj (dobry na tortownicę 24 cm do przecięcia na 3 blaty)

Składniki:

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru + cukier wanilinowy

- 1 szklanka mąki + cały budyń bez cukru

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Ja skombinowałam przepis na biszkopt z 4 i 6 jaj:

 

Biszkopt z 4 jaj (na tortownicę 22 cm i do przecięcia na 3 blaty)

Składniki:

- 4 jaja

- 3/4 szkl. cukru + cukier wanilinowy

- 3/4 szkl. mąki + cały budyń bez cukru

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Biszkopt z 6 jaj (na tortownicę 26 cm, do przecięcia na 3 blaty):

Składniki:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru + cukier wanilinowy

- 1 i 1/4 szklanki mąki + cały budyń bez cukru

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Każdy wykonujemy w ten sam spodób. Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodajemy zmieszane cukry. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksując na niskich obrotach powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka(przez pierwsze 10-15 minut nie otwieramy piekarnika). Po upieczeniu wyjmujemy z formy na suchą ściereczkę. Przecinamy po całkowitym wystudzeniu.

Jeśli chcemy kakaowy biszkopt dodajemy 1 łyżeczkę (w przypadku biszkoptu z 3 i 4 jaj) kakao lub 2 łyżeczki (w przypadku biszkoptu z 5 i 6 jaj) i budyń czekoladowy.

Podziel się
oceń
22
12




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 24 sierpnia 2016

Licznik odwiedzin:  293 614  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: