Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 277 227 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 339151
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 350
Bloog istnieje od: 2242 dni

O mnie

Wodnik, 29 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Tort z kremem mascarpone i dżemem truskawkowym

Skocz do komentarzy

Pyszny, delikatny trot, choc kaloryczny- wszystkim bardzo samakował. Oto obiecany przepis. Zdjęcia tortu w całości znajdziecie tu:

 http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330911314,title,Tort-z-okazji-Dnia-Kobiet,index.html

 

Tort z kremem mascarpone i dżemem truskawkowym

 


 

Składniki:


- biszkopt z 4 jaj z tego przepisu: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330913767,title,Biszkopt-z-przepisu-mojej-mamy,index.html

 

poncz:

- pół szklanki wody przegotowanej zimnej

- pół cytryny

 

krem:

- 250 ml śmietany 30%

- 250 g serka mascarpone

- cukier wanilinowy

 

dodatkowo:

- dżem truskawkowy mały słoiczek

 

do dekoracji:

- 200 ml śmietany 30%

- 1/4 cukru wanilinowego

- perełki cukrowe

- lukier plastyczny z tego przepisu(1/3 porcji): http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330762385,title,Lukier-plastyczny-przepis-i-cenne-wskazowki,index.html (tym razem, żeby był bardziej plastyczny dodałam planty).

- barwniki spożywcze

- 5 kostek gorzkiej czekolady

 


 

Biszkopt przecinamy na 3 blaty. Nasączamy ponczem każdy z blatów (do wody dodajemy sok z cytryny). Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym. Ustawiamy mikser na małych obrotach. Powoli dodajemy do ubitej śmietany mascarpone(po łyżce). Uważamy, by się nie zważył krem. Na pierwszy nasączony blat wykładamy 1/2 dżemu i 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem. Znów kładziemy dżem i 1/3 kremu. Przykrywamy biszkoptem. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Tarkujemy czekolae na małych oczkach, posypujemy boki. Ubijamy 200 ml śmietany z 1/4 cukru wanilinowego, dodajemy różowy barwnik(odrobinę na wykałaczkę najlepiej i do kremu). Wyciskamy szprycą. Z lukru wycinamy motylki i kwiatki(wycinarkami). Motylki suszymy na zgiętym kartonie. Malujemy je. Ozdabiamy tort motylkami, kwiatkami i perełkami cukrowymi.

 

 

Podziel się
oceń
0
0




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

czwartek, 18 stycznia 2018

Licznik odwiedzin:  339 151  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: