Bloog Wirtualna Polska
Są 1 276 063 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 337639
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 350
Bloog istnieje od: 2210 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Bułeczki i ślimaczki drożdżowe z jagodami

Skocz do komentarzy

Dołączyłam do wspólnego pieczenia z blogerkami i postanowiłam wykorzystac owoce sezonowe :)

Oto efekty:

 

 

Pozostałe przepisy z innych blogów znajdziecie na blogu i Agaty: http://dreamytaste.blogspot.com/2012/07/drozdzowki-z-makiem-nieco-bardziej.html

 

Bułeczki i ślimaczki drożdżowe z jagodami

 

Składniki:

- ciasto drożdżowe z tego przepisu ( z podwójnej porcji - na 1 kg mąki): http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,331173125,title,Drozdzowka-z-rabarbarem-budyniem-i-kruszonka,index.html

- ok. 0,5 kg jagód

- 1 białko

- ok. 40 g masła + 2 łyżki oleju

 

Bułeczki: Ciasto drożdżowe podzieli na pół. Jedną połowe rozwałkowac, wycinac dużym kubkiem okręgi, wkładac w nie po 1, 2 łyżeczki jagód i formowac bułeczki. Układac je na wysmarowanej blaszce. Odstawic do wyrośnięcia. Gdy już urosną posmarowac wierzch białkiem. Piec  w 180 stopniach do przybrązowienia.

Ślimaczki: Drugą połowę ciasta rozwałkowac na kształt prostokąta, posmarowac roztopionym masłem z olejem. Zwinąc w rulon. Porkoic go na ok. 15 części. Układac je na wysmarowanej  blaszcze formując ślimaczki. Odstawic do wyrośnięcia, posypac jagodami tuż przed pieczeniem. Piec w 180 stopniach do przybrązowienia.

Podziel się
oceń
1
0




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 17 grudnia 2017

Licznik odwiedzin:  337 639  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: