Bloog Wirtualna Polska
Są 1 107 394 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 187382
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 252
Bloog istnieje od: 972 dni

O mnie

Wodnik, 25 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Tort orzechowy z kremem krówkowym

Skocz do komentarzy

Jest pyszny! Nie jest najtańszy, ani najłatwiejszy w wykonaniu, ale jego niebywały smak jest wart zachodu. Biszkopt z przepisu Ewy Wachowicz, lekko zmodyfikowany.

 

Tort orzechowy z kremem krówkowym

 

 

Biszkopt orzechowy:

- 10 jaj

- 200 g cukru

- 1 cukier wanilinowy

- 200 g mąki krupczatki

- 200 g mielonych orzechów włoskich

- 1 szklanka zmielonych biszkoptów

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki oleju

 

Białka oddzielić od żóltek. Ubić pianę z białek, dodawać porcjami cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku, potem olej. Na koniec wsypać zmieszane orzechy, mąkę, biszkopty i proszek do pieczenia. Wymieszać drewnianią łyżką. Wyłożyć na wysmarowaną masłem tortownicę (u mnie duże serce). Piec do suchego patyczka. Wystudzić.

 

Krem:

- puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa karówkowa

- 1 kostka miękkiego masła

 

Mleko w puszce gotować w dużym garnku napełnionym wodą ok. 2-2,5 godziny. Wyjąc, ostudzić. Powstała nam masa krówkowa. Otworzyć puszkę, jeśli masa jest chłodna, można przystąpić do ubijania, jeśli natomiast mamy gotową masę krówkową to możemy od razu ją ubijać z masłem. Masło miksować ok. 5 minut, nastepnie dodawać po łyżce masy krówkowej, aż powstanie puszysty jednolity krem.

 

Dodatkowo:

- dżem malinowy mały słoik

- szklanka wody

- cytryna

- kieliszek wódki (opcjonalnie)

- 1,5 czekolady gorzkiej + 2 łyżki masła

- 250 g śmietany 30% + śmietan fix + cukrowe serduszka

 

Biszkopt przekroić na 3 części. 2 łyżki dżemu rozpuścić w gorącej szklance wody, przelać przez sito. Wystudzić. Do schłodzonej malinowej wody dodać sok z cytryny i ewentualną wódkę. Nasączyć pierwszy blat biszkotu, wyłożyć 1/2 kremu, następnie nasączyć drugi blat, posmarować dżemem i drugą połową kremu, nasączyć ostatni blat i położyć na wierzch. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch i boki tortu. Śmietanę ubić z śmietan fixem, udekorować nią i cukrowymi serduszkami.

Podziel się
oceń
36
14




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 03 stycznia 2014 14:49

    Świetny tort z tym kremem krówkowym.

    autor Gosia

    blog: bit.ly/1iyL7Q7

  • dodano: 21 marca 2013 13:14

    sama masa krówkowa jest mocno słodka, ale po zmiksowaniu z masłem odrobinę mniej, moja rodzina powiedziała, że tort jest taki akurat. Ale myślę, że jak dziadkowie nie mogą jeść słodkiego... nie robiłabym tego tortu dla nich.

    autor e_slesinska

    blog: pokochaj-gotowanie.bloog.pl

  • dodano: 21 marca 2013 10:41

    ta masa krówkowa jest jakaś bardzo słodka? Chciałabym zrobić ciasto na święta, ale dziadkowie nie mogą jeść bardzo słodkich rzeczy, więc nie wiem czy to wybrać, a kusi :)

    autor diy

    blog: http://motylekczerwony.blogspot.com/

  • dodano: 08 marca 2013 17:41

    Klikasz w plik, następnie klikasz w zapoisz jako i umieszczasz np. na pulpicie. Cała filozofia. Pozdrawiam.

    autor Zbychulec

  • dodano: 06 marca 2013 12:25

    do Ania- niektóre rzeczy wydaja mi się naturalne- można w sklepach kupic gotową masę krówkową w puszce i wtedy ubić ją z masłem, albo ugotować mleko skondensowane w puszce, tak jak napisałam i powstanie masa krówkowa, którą po wystudzeniu należy ubić z masłem- w obu przypadkach powstanie krem krówkowy!:)

    autor pokochaj-gotowanie

  • dodano: 06 marca 2013 12:11

    można sobie wydrukować również:) żaden problem....ale trzeba potrafić obsługiwać komputer, a nie bezmyślnie kopiować czyjś prywatny przepis...Pani Ulo- nie "znam taki przepis", a to mój osobiście napisany przepis - więc nie muszą państwo go chyba żywcem kopiować... ja na to nie zezwalam. istnieje coś takiego jak zakaz kopiowania czyiś treści zamieszczonych w internecie! zrozumcie to ludzie w końcu!

    autor pokochaj-gotowanie

  • dodano: 06 marca 2013 11:59

    Jakby głupota mogła latać to wszyscy by mieli skrzydełka, którzy wkurzają się o kopiowanie.....przepraszam- ja nigdy nie kopiuje przepisów! ludzie, tak się nie robi! to kradzież! Po co mam dać kopiować, by inni mogli udostępniać przepis napisany moimi słowami na swoje blogi....ludzie zlitujcie się ze swoimi dziwnymi pomysłami...przepiszcie sobie własnymi słowami, albo dodajcie sobie do ulubionych- ja tak zazwyczaj robię, gdy przepis mi się podoba, a nie go kopiuje...

    autor pokochaj-gotowanie

  • dodano: 06 marca 2013 11:55

    print screena ludzie ...............

    autor nananka

  • dodano: 06 marca 2013 11:50

    Zgadzam się z wpisem, że możesz sobie ten przepis wsadzić...... Po co w takim razie go publikujesz? Bezsens i głupota.

    autor eliza

  • dodano: 06 marca 2013 10:30

    Idzie w pupę. :)

    autor Adela lat 73+

    blog: protestadeli.blogspot.com

  • dodano: 06 marca 2013 10:11

    jak nie chcesz, zeby twoj "wspanialy" przepis SKOPIOWAC, to wsadz go sobie w DU.....E!!!!

    autor mloda emerytka

  • dodano: 06 marca 2013 9:56

    Jakaś ściema z tym dżemem! Po co rozpuszczać dżem w wodzie, przelewać przez sitko jak można wlać sok malinowy.

    autor emerytka

  • dodano: 06 marca 2013 9:33

    Warto sie zastanowic, bo to nie jest tak, jak to wyglada. Tez nie potrafilam schudnac skutecznie. Koszmar jakis... Jednak znalazlam w necie strone w w w . b e d e - s z c z u p l a . p l i w koncu wiem jak tego dokonac i w koncu jestem szczesliwa.

    autor ewa

  • dodano: 06 marca 2013 9:05

    Ale osły siedzą przed komputerami ich głupota przechodzi wszelkie wyobrażenia i to nie tylko widać ją w wypowiedziach dotyczących tego tematu.Powinny być szkoły uczące czytania ze zrozumieniem i przy zakupie komputera przymusowa nauka posługiwania się nim.

    autor toja

  • dodano: 06 marca 2013 8:11

    Chciałaś się nam pochwalić ciastem, czy podzielić się nim z nami? Raczej to pierwsze bo niby podajesz przepis ale nie pozwalasz go skopiować, to co mam go ręcznie przepisywać????? Smacznego - jedz sama.

    autor Ewa

  • dodano: 05 marca 2013 23:11

    a mi sie udalo skopiowac hee hee... jak zaznaczycie i wyskoczy zakaz to po zamknieciu informacji wyskakuje jeszcze jedo okienko i kopiuje hee hee... powodzenia :)

    autor amator

  • dodano: 05 marca 2013 22:58

    Tort orzechowy z kremem krówkowym





    Biszkopt orzechowy:

    - 10 jaj

    - 200 g cukru

    - 1 cukier wanilinowy

    - 200 g mąki krupczatki

    - 200 g mielonych orzechów włoskich

    - 1 szklanka zmielonych biszkoptów

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    - 2 łyżki oleju



    Białka oddzielić od żóltek. Ubić pianę z białek, dodawać porcjami cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku, potem olej. Na koniec wsypać zmieszane orzechy, mąkę, biszkopty i proszek do pieczenia. Wymieszać drewnianią łyżką. Wyłożyć na wysmarowaną masłem tortownicę (u mnie duże serce). Piec do suchego patyczka. Wystudzić.



    Krem:

    - puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa karówkowa

    - 1 kostka miękkiego masła



    Mleko w puszce gotować w dużym garnku napełnionym wodą ok. 2-2,5 godziny. Wyjąc, ostudzić. Otworzyć puszkę, jeśli masa jest chłodna, można przystąpić do ubijania. Masło mikoswać ok. 5 minut, nastepnie dodawać po łyżce masy krówkowej.



    Dodatkowo:

    - dżem malinowy mały słoik

    - szklanka wody

    - cytryna

    - kieliszek wódki (opcjonalnie)

    - 1,5 czekolady gorzkiej + 2 łyżki masła

    - 250 g śmietany 30% + śmietan fix + cukrowe serduszka



    Biszkopt przekroić na 3 części. 2 łyżki dżemu rozpuścić w gorącej szklance wody, przelać przez sito. Wystudzić. Do schłodzonej malinowej wody dodać sok z cytryny i ewentualną wódkę. Nasączyć pierwszy blat biszkotu, wyłożyć 1/2 kremu, następnie nasączyć drugi blat, posmarować dżemem i drugą połową kremu, nasączyć ostatni blat i położyć na wierzch. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch i boki tortu. Śmietanę ubić z śmietan fixem, udekorować nią i cukrowymi serduszkami.

    autor Nick:

  • dodano: 05 marca 2013 22:53

    Faktycznie nie daje si,e kopiować nawet przez crtl+C/V. To po co podajesz jak kopiować nie wolno:(((

    autor hpania

  • dodano: 05 marca 2013 21:29

    CTRL + C ( MACIE SKOPIWOANY TESKT ) POTEM CTRL+ V


    PROSZE:)

    autor JAAMADRALA

  • dodano: 05 marca 2013 20:14

    Wyglada apetycznie

    autor leszek

    blog: www.meegapensja.blogspot.com

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 29 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  187 382  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: