Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334296
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Sernik z Marsa czyli serniczek na zimno z Marsami

Wszyscy, którzy robili skarżą się, że jest to słodki sernik- moim zdaniem wystarczy zmniejszyc ilosc cukru. Wzrowoałam się na przepisie z Moich Wypieków czyli http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Sernik-z-Marsa.html .

 

Sernik na zimno z Marsami

 


Spód:

- 250-300 g ciastek z czekoladą (dałam Digesive)

- 150 g masła

 

Roztopic masło w rondelku. Ciastka zmiksowac blenderem na gładko, dodac roztopione masło. Tortownicę(w przepisie u Dorotus jest 20 cm, ja robiłam w 26 cm) posmarowac masłem i wyłożyc masę ciasteczkową na spód i na boki. Wstawic do lodówki na co najmniej 30 minut.

 

Brązowy sos:

- 2 łyżki brązowego cukru

- 2 łyżki śmietany kremówki

- 20 g masła

 

Wszystko roztopic w garnuszku, ostudzic.

 

Czekoladowy sos:

- 50 g czekolady(dałam gorzką)

- 2 łyżki śmietany kremówki

 

Roztopic czekoladą ze śmietaną.

 

Masa serowa:

- 500 g sera(trzykrotnie zmielonego, ewentualnie mascarpone lub ricotta)<ja jednak miałam inną koncepcję- dałam 400 g twarogu do serników Piątnicy i 100 g Philadelphia>

- 110 g cukru (ja dałam 50 g)

- 180 g batoników Mars

- 300 ml śmietany kremówki

- 3 łyżeczki żelatyny

- 60 ml wrzącej wody 

 

Śmietanę ubic. Ser zmiksowac z cukrem. Wymieszac delikatnie śmietanę z serem. Wlewac powoli lekko ostudzoną, rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wymieszac i dodac pokrojone na małe kawałki Marsy.

 

Wyjąć z lodówki tortownicę i ułożyć na spodzie połowę masy serowej, następnie polać ją połową sosu brązowego i połową czekoladowego i zrobic esy-floresy. Wyłożyc resztę masy serowej, polać pozostałymi sosami.

 

Wstawic do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na calą noc.

 


 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Lasagne bolognese

Mniam....kocham lasagne:)

 

Lasagne(dla ok. 5 osób)

 

Farsz mięsny:

- mięso mielone ok.500 kg

- papryczka chili(opcjonalnie)

- pomidory w puszce

- pół cebuli- cała cebula(my nie jadamy cebuli, dlatego daję pół, jak ktoś lubi to całą)

- 3 ząbki czosnku

- knorr bolognese w porszku(jeśli ktoś nie chce to niech pominie i doda z 3 łyżki koncentratu pomidorowego)

- zioła( zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz, pieprz ziołowy, sól, papryka ostra-  do wyboru)

- oliwa

 

Na oliwie podmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy już się zeszkli i przyrumieni, wrzucamy ją do miseczki. Na patelni(nie trzeba myc po cebuli) smażymy mięso mielone, tak jak do spaghetti. Dodajemy do niego zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy już mięso nam się przesmaży dodajemy cebulę i drobno pokrojoną chili, mieszamy. Dolewamy szklankę wody, zagotowujemy i wsypujemy knorr w proszku.(jeśli nie chcemy dodawac to pomijamy wodę i knorra i dodajemy koncentrat). Przesmażamy ok. 3 minut, wlewamy puszkę pokrojonych pomidorów(razem z tym sokiem). Smażymy wszystko ok. 5 minut. (Jeśli sos będzie za gęsty możemy dolac trochę wody i zagotowac).

 

Pozostałe składniki:

- sos beszamelowy(jak do pizzy- tylko ok. 3-4 porcji - sos z przepisu do pizzy beszamelowej-http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330742225,title,Pizza-beszamelowa,index.html )

- płaty makaronowe lasagne(polecam Lubellę)

- ok. 300-400 g sera żółtego

- kulka mozzarelli

Blaszkę(nie za dużą- tak by mieściło się ok. 6-7 płatów lasagne) smarujemy oliwą. Płaty lasagne na pierwszą partię wrzucamy do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą,  gotujemy ok. 2 minut. Układamy na blaszce, polewamy sosem beszamelowym, kładziemy częśc mięsa, posypujemy serem żółtym i znów przykrywamy obgotowanymi w wodzie płatami lasagne. Postępujemy tak samo z każdą warstwą. Na samą górę wylewamy dużo sosu beszamelowego(już nie kładziemy mięsa) i posypujemy serem, na to kładziemy plasterki mozzarelli, zapiekamy w piekarniku ok.30-45 min w 180 stopniach.



Podziel się
oceń
0
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

Surówka obiadowa z białej kapusty

Świetnie sprawdza się do dań mięsnych. Zdrowa i smaczna. Mój mąż nie lubi surówek, ale mimo wszystko próbuje je przemycac do obiadów-przecież to same witaminy!:)

 

Surówka z białej kapusty(dla 2 osób)

- pół jabłka

- 1/3 dużej marchewki

- garśc kukurydzy

- mały kawałek białej kapusty

- 1 łyżka majonezu/ lub sok z cytryny, pół łyżeczki oleju i mała szczypta cukru

 

Jabłko i kapuste zetrzec na tarce o dużych oczkach, marchewkę na małych, dodac kukurydzę. Wymieszac z majonezem lub sosem z soku, oleju i cukru.




Podziel się
oceń
1
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ptysie

Można je podac z zaproponowanym przeze mnie kremem, bitą śmietaną lub zwykłym budyniowo-maślanym kremem.

 

Ptysie

 

Ciasto parzone:

- 1 szklanka wody

- 1/2 kostki masła

- szczypta soli

- 200 g mąki

- 4 jajka

 

Wodę wraz z masłem i solą podgrzac, aż sie rozpuści masło, dodac mąkę, mieszając, aż będzie odchodzic od garnka wtedy zdjąc z gazu. Przestudzic. Do masy wbijac po jednym jajku, miksowac. Ciasto wyciskac szprycą lub kłasc łyżeczką na formę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kółka. Piec w piekarniku ok.40-50 min.

 

Krem:

- 3 białka

- 125 ml wody

- 200 g cukru

- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

Białka ubic na sztywno. Wodę z cukrem gotowac, aż do "nitki"- kropla wody nie będzie spływała jak kropla, tylko będzie się ciągnęla jak nitka. Wtedy zdjąc z ognia i "zaparzyc" ubite białka, powoli wlewając syrop z wody i cukru i miksując. Dodac do smaku kwasek lub sok z cytryny.

 

Ptysie przeciąc na pół, napełnic kremem przy użyciu szprycy. Posypac cukrem pudrem.

 



 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Tort Szwarcwaldzki

Pyszne czekoladowe ciasto z bitą śmietaną i wiśniami. Moja rodzina go kocha!:) Zrobilam go z okazji dnia babci (dla mojej mamy, tak jakby od mojego synka). Ja ozdobiłam swój czekoladą plastyczną własnoręcznie zrobioną, o której niedługo wam opowiem.

 

Tort Szwarcwaldzki

 

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

- 150 g masła

- 150 g cukru(ja daję dodatkowo cukier wanilinowy i odpowiednio mniej cukru zwykłego)

 - 6 jaj

- 100 g gorzkiej czekolady 

- 150 g mąki pszennej (daję krupczatkę)

- 50 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- parę kropel olejku waniliowego(opcjonalnie)

 

Czekoladę roztopic w kąpieli wodnej, zostawic do wystudzenia. Miękkie masło utrzec z cukrem, dodawac po jednym żółtku. Wlac czekoladę, dodac mąki z proszkiem i olejek, zmiksowac. Białka w drugiej misce ubic na sztywną pianę. Delikatnie wymieszac masę z pianą z białek. Wlac do tortownicy o średnicy 26 cm, piec w 180 stopniach przez ok.30 min(do suchego patyczka). Wyjac z tortownicy, ostudzic, przekroic na 3 blaty.


Składniki na krem:

 - 750 ml - 1 l schłodzonej śmietanki kremówki

 - 3-4 łyżki cukru wanilinowego

 - 2- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszonej w niewielkiej ilosci wrzącej wody

 

Śmietanę ubic na sztywno z cukrem. Wlac przestudzoną żelatynę, zmiksowac krótko.


Dodatkowo:

- wiśnie ze słoika/ 400-500 g mrożonych/ świeżych wiśni

- wódka lub wiśniówka (1, 2 kieliszki)

- woda (pół szklanki lub mniej)

- polewa czekoladowa/ czkolada rozpuszona w kąpieli wodnej / czekolada plastyczna / bita śmietana/ wiśnie - do wyboru do dekoracji

 

Wiśnie mrożone, przed rozmrożeniem włożyc do miseczki, zasypac 3 łyżkami cukru(puszczą sok). Tak samo można zrobic ze świeżymi wiśniami, i poczekac parę godzin.

 

Sok ze słoika z wiśniami, lub puszczony przez mrożone lub świeże wiśnie zmieszac z wódką i wodą. Nasączyc spody.

Na pierszy nasączony ponczem spód wyłożyc połowę wiśni(jeśli chcecie udekorowac górę wiśniami-odłóżcie potrzbą ilosc wcześniej), położyc częśc kremu, przykryc drugim nasączonym spodem lekko docisnac i znów wyłożyc wiśnie i krem. Przykryc ostatnim nasączonym ciastem. Udekorowac wg upodobań.

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 296  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: