Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 695 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334318
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Pizza na cienkim spodzie z pomidorami suszonymi, oliwkami i fetą

 

W końcu udało mi się zrobić ciasto do pizzy, o którym zawsze marzyłam-jest dla mnie wprost idealne...cieniutkie, lekko chrupiące...mniam;)

 

Pizza na cienkim spodzie z pomidorami suszonymi, oliwkami i fetą

 

 

Składniki:

 

spód (na 2 duże pizze- na 2 blachy duże z piekarnika):

- 500 g mąki

- 300 ml ciepłej wody

- 30 g drożdży świeżych (lub 2 i 1/2 łyżeczki drożdży instant)

- 1/4 łyżeczki cukru

- duża szczypta soli

- 2 łyżki ziół prowansalskich lub suszonej bazylii lub suszonego oregano

 

Do dużej miski pokruszyć drożdże(jeśli używamy instant- wsypujemy je), dodajemy cukier i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na 5 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i ziołami. Wszystko ugniatamy ok. 10 minut. Zostawiamy do wyrośnęcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 2 połowy. Rozwałkowujemy, układamy na blachę posmarowaną oliwą z oliwek.

 

sos (na 1 spód):

- 5 średnich pomidorów dojrzałych/ pomidory z puszki/ średni słoiczek przecieru domowego z pomidorów

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 5  listków świeżej bazylii

- sól i pieprz

- ja dodałam również 1 łyżkę przyprawy: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

 

Jeśli używamy świeżych pomidorów sparzamy je, obieramy skórkę, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka i gotujemy, aż będą miękkie i zrobi się przecier. Jeśli zostaną grutki blendujemy. Podobnie robimy z pomidorami z puszki. Do gotowego przecieru dodajemy oliwę, pokrojoną drobno bazylię, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawę.

 

dodatkowo (na 1 spód):

- słoiczek susznych pomidorów

- pół małego słoiczka oliwek

- 1 kulka mozzarelli

- 100 g sera żółtego/ parmezanu

- pół opakowania fetę

- 10 listków świeżej  bazylii-

 

Spód ciasta smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tarkowanym serem oraz plastrami mozzarelii(lub tarkowaną mozzarellą), układamy pomidory suszone, pokrojoną w kostkę fety oraz pokrojone w plasterki oliwki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut.Po upieczeniu układamy na wierzchu bazylię. Podajemy z sosem czosnkowym, ketchupem lub innym ulubionym.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Sernik chałwowy

Dość słodki, smaczny serniczek. Przepis znalazłam na blogu: http://slodkieimpresje.blox.pl/2011/01/Sernik-chalwowy.html , ale zrobiłam go z połowy składników, na małą tortownicę o śr. 18 cm.

 

Sernik chałwowy

 

 

Składniki (na tortownicę o śr.18 cm):

 

spód:

- 50 g ciastek digestive (u mnie z czekoladą)

- 20 g masła

 

Ciastka pokruszyć, zmiksować blenderem lub malakserem. Masło roztopić, dodać do ciastek, wymieszać. Tortownicę dobrze wysmarować masłem, wyłożyć spód, wyrównać i odstawić.

 

masa serowa:

- 400 g sera twrogowego zmielonego co najmniej dwukrotnie (dałam 500g twarogu na serniki z Piątnicy)

- 1/3 szklanki cukru+ 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

- 2 jajka

- 1/4 szklanki śmietany kremówki

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 150 g chałwy (u mnie waniliowa)

 

Twaróg utrzeć z cukrami. Dodawać jaja po jednym, powoli miksując. Dodać pozostałe składniki(oprócz chałwy), zmiksować do połączenia skłądników. Na końcu dodać pokruszoną chałwę.

Masę serową wylać na spód. Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wrzącą wodą (sernik pieczemy w kąpieli wodnej)- na wyższej półce włożyć tortownicę z wodą- piec ok. 50-1 h w piekarniku. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić do końca.

 

polewa:

- 75 g chałwy ( u mnie waniliowa)

- 1/4 szklanki śmietany kremówki

 

Do garnuszka pokruszyć chałwę, dodać kremówkę, zmiksować blenderem. Podgrzać, uważając by śmietana się nie zagotowała i nie przypaliła. Lekko przestudzić. Polewę wylać na ostudzny sernik. Schłodzić w lodówce przez conajmniej 12 godzin.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Makaron w sosie trzy sery

Przepis zaczerpnięty z książki: "Makaron na każdą okazję" . Ja dałam inny makaron(pasuje idealnie), jeden inny ser oraz zmieniłam proporcje.

 

Makaron w sosie trzy sery

 

 

Składniki(na ok. 3 osoby):

- 500 g makaronu (u mnie kolorowe tagiatelle)

- 100 g gorgonzoli

- 125 g mozzarelli

- 80 g parmezanu

- 80 g pistacji

- 1,5 łyżeczki świeżej bazylii

- 300 ml śmietany 18%

- biały pieprz

 

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pistacje siekamy, bazylię kroimy. Śmietanę doprowadzany do wrzenia(uważamy,by nie przypalić). Dodajemy pokruszoną gorgonzolę, mieszamy, aż się roztopi. Wsypujemy potarkowaną mozzarellę oraz parmezan. Mieszamy, aż sos zrobi się gładki. Dodajemy pistacje i bazylię, doprawiamy do smaku białym pieprzem. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, ewentualnie ozdabiamy listkami świeżej bazylii.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Placki z dyni na słodko

Rozpływające się w ustach, delikatne placki z dyni, znalezione na bloguhttp://majanaboxing.blox.pl/html . Do podania proponuję cukier puder, śmietanę z cukrem, dżem lub nutellę. Oto przepis z małymi moimi modyfikacjami:

 

Placki z dyni na słodko

 

 

Składniki(na ok.3-4 osoby):

- 800 g dyni

- 60 g masła

- 4 jajka

- 2 łyżki cukru wanilinowego

- 1 szklanka mąki

- pół łyżeczki sody oczyszczonej

- masło do smażenia (ok. pół kostki)

 

Dynię obrać i starkować na tarce (na oczkach do tarkowania ziemniaków na purre). Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku. Wsypyać mąkę z sodą porcjami, następnie dodać dynię. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do masy dyniowej. Smażyć na maśle, formując niewielkie placuszki. Nadmiar tłuszczu osączać na ręczniku papierowym.


Podziel się
oceń
19
5

komentarze (1) | dodaj komentarz

Fale dunaju

Jedno z moich ulubionych ciast z owocami- można dać inne niż świeże śliwki. Mogą to być śliwki ze słoika, świeże wiśnie, ze słoika lub mrożone(trzeba wcześniej rozmrozić).

Fale dunaju

 

 

Składniki:

 

*ciasto:

- 250 g masła/ margaryny

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka cukru

- 6 jaj

- 3 łyżki + 2 łyżki śmietany

- 2 łyżeczki kakao

- owoce (świeże lub ze słoika śliwki, wiśnie mrożone, świeże lub ze słoika)

 

Masło/margarynę dobrze utrzeć z cukrem, powoli wsypywać mąki z proszkiem, cały czas miksując. Stopniowo wbijać jaja. Dodać 3 łyżki śmietany. Masę podzielić na pół, do jednej dodać kakao i 2 łyżki śmietany. Białe ciasto wylać na  posmarowaną masłem blaszkę, na nie położyć ciemne ciasto. Ułożyć owoce. Piec w piekarniku ok.50 minut. Wystudzić.

 

*krem:

- 1 budyń waniliowy

- 2 szklanki mleka

- 1 szklanka cukru

- 1 kostka masła

 

Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem szklanki cukru. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać do niego porcjami zimny budyń. Uważać, by nie zważyć kremu.

 

*polewa

- 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady

- 2łyżki masła

 

Rozpuścić masło z czekoladą w kąpieli wodnej.

 

Na ostudzone ciasto wyłożyć równomiernie krem i polać czekoladą.


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 318  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: