Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334322
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Sałatka serowa

To jedna z moich ulubionych salatek-nadaje się na święta, różnego rodzaju imprezy, a także na codzień. Lubię takie połączenia jak te:)

 

 

Sałatka serowa

 

Składniki:

  • ser żółty ok. pół kg
  • puszka ananasów
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • czosnek 3 ząbki(może byc bez)
  • przyprawy(do wyboru: sól, pieprz, papryka ostra/słodka, zioła)
  • dodatki(opcjonalnie):suszona żurawina,orzechy

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojonego ananasa, czosnek starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę, majonez i przyprawy i ewentualne dodatki. Wszystko mieszamy razem.


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

Bananowiec

Cała moja rodzina uwielbia tego mojego bananowca:) Mój mąż uwielbia banany, z tym, że jak kupi kilka kg, zostaje zawsze przynajmniej parę. Dojrzewaja, aż prawie nie nadają się do normalnego zjedzenia, wtedy robię oto tego pysznego bananowca. Można z niego zrobic równiez muffinki, ciasto zamaist do blaszki wyłożyc to do dziurek w formie muffinkowej lub papilotek.

 

Bananowiec

Składniki suche:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • bakalie(ok. 2 garsci-rodzynki, orzechy itp.)

Składniki mokre:

  • niecałe pół szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 rozgniecione widelcem banany

 

Przygotowac 2 miski, jedną na suche składniki, 2 na mokre. Suche składniki wymieszac łyżką. W 2 misce rozgnieśc niedbale banany, dodac resztę mokrych składników. Zawartośc obu misek połączyc razem łyżką. Wylac na posmarowaną olejem lub masłem formę. Piec do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto polac rozpuszczoną czekoladą, polewą lub posypac cukrem pudrem. Można również ozdobic.





Podziel się
oceń
3
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Domowa przyprawa do piernika i piernik staropolski

Przedwczoraj zrobiłam własną przyprawę do piernika. Jest super aromatyczna, mocniej pachnąca niż ta w sklepie, cały dom nią pachniał:)

Zrobiłam również ciasto do piernika staropolskiego. Przepis na niego wzięłam z blogu http://mojewypieki.blox.pl/2007/11/Piernik-staropolski.html Pierwszy raz w życiu robię piernika, poprosił mnie o to mąż, więc specjalnie dla niego go przyrządżam:) więc mam nadzieję, że będzie pyszny. Postanowiłam jednak, że będzie to mały piernik, więc idąc za poradą Dorotus zrobiłam 1/3 porcji z podanego tam przepisu(podobno wyrasta bardzo duży piernik z całej porcji). Dałam też mniej cukru(i do tego trzcinowego) i wyczytałam gdzieś, że można da trochę mąki żytniej, wiec zmieszałam mąkę żytnią z pszenna.Z tego przepisu można zrobic również pierniczki:)


Przyprawa do piernika(duża porcja)

 

Składniki:

 

  • 10 łyżek cynamonu mielonego 
  • 3 łyżki goździków całych
  • 1 łyżka ziarenek kolędry
  • 3 łyżki ziarenek kardamonu
  • 1,5 łyżki pieprzu czarnego zmielonego
  • 2 łyżki ziarenek ziela angielskigo
  • 4 łyżki imbiru mielonego
  • 2 łyżki startej na tarce gałki muszkatułowej

Wszystkie składniki mieszam w misce i ucieram blenderem na proszek. Można również zmielic w młynku do przypraw(ja takiego nie posiadam).




 

Piernik staropolski


 



Składniki(na 1/3 porcji z przepisu oryginalnego i z moimi modyfikacjami):

 

  • ok.165/170 g miodu(ja dałam gryczany, może byc inny, a nawet sztuczny)
  • niecałe pół szklanki cukru(ja dałam trzcinowy)
  • ok. 80/85 g masła
  • 330g mąki(dałam ok.250g pszennej, resztę żytniej)
  • 1 jajo
  • 1 płaskia łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok.40/45 ml mleka
  • odrobina soli
  • 2 łyżki domowej przyprawy do piernika(można dac z torebki, wtedy 1)

 

Masło, cukier i miód wrzucic do grarnka, podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać porządnie i ostudzić.

Do chłodnej masy dodać mąkę , jajko, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto mieszac dużą łyżką i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka(można również do szklanej miski). Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni.*

 Piec 3 - 4 dni przed świetami.

Pieczenie:

Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepej na grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.

Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić na 3 - 4 dni.

Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Ciasto długo zachowuje świeżośc, zeby nie wysychał należy go zawinąc w ręcznik kuchenny lub ściereczkę.

*ja wstawiłam do lodówki, ale pomieszczenie powinno miec tak ok. 12 stopni




Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Wstęp

 

Zbliżające święta natchnęły mnie do napisania tego blogu. Zacznę od ciast i potraw bożonarodzeniowych. Wybaczcie jeśli zdjęcia nie będą cudowne, dopiero zaczynam zabawę w kuchenne blogowanie i fotografowanie:)
Mam nadzieję jednak, że Wam się spodoba. Zapraszam!

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 322  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: