Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 695 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334303
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Propozycja na imprezę/Sylwestra- Muffinki wytrawne z ciasta francuskiego

Każdy kto je jadł zachwyca się nimi. Najlepsze jak tylko ostygną zaraz po upieczeniu, albo na drugi dzień podgrzane w piekarniku. na zimno także dobre, ale to już nie to samo:) Plusem jest, że możecie dac jakie tylko chcecie dodatki do środka. Możecie zrobic z szynką lub mięskiem, wegetariańskie i różne, przeróżne kombinacje. Można je podac oblane ketchupem, sosem czosnkowym lub jakim tylko chcecie, i jaki wam pasuje. 

 

 

Muffinki wytrawne z ciasta francuskiego

 

Składniki:

-ciasto francuskie(kupne lub zrobione samemu) ok.400g

-150 g śmietany 18%

-2 jajka

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-200g sera żółtego

-dodatki<po trochu, ja daję na oko>(np. szynka, kukurydza, papryka, papryka chili, drobno pokrojone, usmażone mięso kurczaka, oliwki, feta....- u mnie szynka, kukurydza, oliwki i papryka chili)

-przyprawy(papryka ostra, sól,pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano itp.-do wyboru)

-oliwa do wysmarowania formy muffinkowej

 

Śmietanę zmieszac z jajkami, mąką, przyprawami, i pokrojonymi dodatkami, dodac starty ser(trochę sera odłozyc). Ciasto francuskie pokroic na kwadraty badz prostokąty tak by wyszło ich 12, każdy kawałek włożyc do wgłębienia w nasmarowanej formie muffinkowej, by wystawały rogi. Nałożyc do śroka trochę farszu, skleic rogi ciasta i posypac startym serem.

Piec do zarumienienia,ok.35 min w 180 stopniach. Upieczone położyc na ręcznik kuchenny, by odsączyc nadmiar tłuszczu, gotowe włożyc do papilotek.

 


 


Podziel się
oceń
1
3

komentarze (1) | dodaj komentarz

Piernikowo-migdałowe muffinki z powidłami

Najlepsze świąteczne muffiny jakie jadłam. Mięciutkie, pachnące przyprawą korzenną, z wyczuwalną nutką migdałów, powidłami i polewą czekoladową....:)

Przepis znalazłam na blogu http://mojaquchnia.blox.pl/2009/12/Muffiny-piernikowe-z-miodem-i-migdalami.html i lekko go zmodyfikowałam.

 

 

Piernikowo-migdałowe muffinki z powidłami (przepis na 12 muffinek)

 

Składniki:

-150 g miodu(daję gryczany)

-100 g cukru(daję trzcinowego, i to ok.80g)

-70 g masła

-250 g mąki (daję krupczatkę)

-3 łyżki mleka

-2 łyżeczki przyprawy do piernika(jesli kupna-to daję więcej-ze 4, jeśli domowa to powinna starczyc ta ilosc, jak wolicie mocniejsze dosypcie więcej)

-1 łyżka kakao

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/2 łyżeczki sody

-szczypta soli

-2 jajka

-100 g mielonych migdałów

-ok.250 g powideł węgierkowych Łowicza (moim zdaniem najlepsze)<w oryginalnym przepisie marmolada ananasowa lub czekolada>

-polewa czekoladowa lub stopiona w kąpieli wodnej czekolada gorzka lub mleczna z 3 łyżkami masła

-ozdoby(cukrowe posypki, srebrne cukrowe kuleczki itp.)

 

 

Miód, cukier, masło i mleko podgrzac, aż całkowiecie się roztopią. Wystudzic. Makę wymieszac z sodą, proszkiem, przyprawą do piernika, kakao, solą i migdałami. Do ostudzonej masy miodowej dodac jaja, wymieszac, wsypac mieszankę mączną, mieszac do połączenia składników. Blachę do muffinek wyłożyc papilotkami, do każdego otworka nakładac łyżeczkę ciasta, tak by pokryło dno i boki muffinek, na środek kłasc lyżeczkę powideł i uzupełniac resztą ciasta. Nagrzac pierkarnik do 180 stopni. Wstawic muffinki i piec ok.25 min. Ostudzone babeczki polac polewą lub czekoladą. Udekorowac. 

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Domek z piernika

Ostatnio pisałam Wam, że zrobiłam domek z piernika z 2 porcji z przepisu na pierniczki nr 2 (http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330654627,title,Pierniczki,index.html). Elementy domku skleiłam lukrem z bialka(http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330659020,title,Lukier-do-pierniczkow-ciasteczek-ciast,index.html). Dodałam zielonego barwnika w proszku do pomalowania choinek, a kolor czerwony, do obramówek okien i drzwi. Calośc posypopałam"śniegiem" czyli wiórkami kokosowymi:)

Głupio się przyznac, ale mój domek nie jest super piękny, jest trochę krzywy i ma dużo niedociągnięc. Pocieszające jest to, że to mój pierwszy domek z piernika i obiecuję, że za rok będzie lepszy:)

 

Wymiary domku to:

dół(na którym stoi domek):ok.20x25 cm

2 x ściany duże: 15x6 cm

2 x ściany małe(te ze skosami): 6x10x6,5 cm(ostatni wymiar to te 2 skosy)

2x dach: 17x9,5cm  i 17x 10 cm

 

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

Seromakowiec z pierniczkami

Polączenie 3 smaków kojarzących się ze świętami-pysznego maku z bakaliami, sera i pierniczków-to jest to! Bardzo smaczne i duże ciasto. Smacznego!

 

 

Seromakowiec z pierniczkami

 

Składniki na ciasto kruche:

-1,5 szklanki mąki

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1/4 szkl. cukru pudru

-0,5 kostki masła

-2 żółtka

Zagnieśc ciasto kruche. Jeśli będzie za suche dodać śmietany 18%.

 

Składniki na masę makową:

-300 g maku

-180 g cukru pudru

-4 jajka

-0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 szklanka bakalii(orzechy:laskowe, migdały zblanszowane, orzechy włoskie, rodzynki, śliwki suszone, figi, daktyle, skórka pomarańczowa-jak kto woli)

-parę kropel olejku migdałowego/waniliowego(opcjonalnie)

 

Mak sparzyc, zmielic. Żółtka utrzec z cukrem na puch, dodac zmielony mak,bakalie, olejek i proszek. Białka ubic na sztywną pianę, dodac do masy makowej, delikatnie wymieszac.

 

Składniki na masę serową:

-1 kg zmielonego twarogu(ja używam Piątnicy bądź President Śmietankowy, ale może byc własnoręcznie zmielony, zwykły półtłusty twaróg)

-300 g cukru(ja dodaje 1 cukier wanilinowy i ok.280 cukru zwykłego)

-8 jajek

-1 kostka masła

-1 budyń waniliowy

 

Masło rozpuścic i ostudzic. Ser utrzec z cukrem, wbijac po jednym jajku, dodac budyń i rozpuszczone masło. Wymieszac.

 

Dodatkowo:

-ok. 400 g pierniczków z marmoladą w czekoladzie(ja daję z marmoladą wieloowocową)

 

Przygotowac dużą blaszkę(wylożyc papierem do pieczenia bądź dobrze nasmarowac masłem) i przekładac po kolei: ciasto kruche, masę makową, połowę masy serowej, pierniczki(pouladane na masie serowej) i 2 połowa masy serowej. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 45 minut(może byc mniej, trzeba sprawdzac).



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Lukier do pierniczków, ciasteczek, ciast

Dzisiaj zaprezentuję Wam 2 rodzaje lukrów: zwykły, tradycyjny i z białka. Lukier nr 1 nadaje się najlepiej do posmarowania całości ciasteczek, ciast itp.,zaś lukier nr 2 jest gęstszy-można nim robic różne fantazyjne wzorki, literki, łączyc różne elementy itp. Do obu można dodac barwniki spożywcze i/lub aromaty.

 

Lukier nr 1

 

Skladniki:

-1 łyżka przegotowanej wody

-1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny(lub innego lub jeszcze 1 wody jeśli ktoś nie chce z sokiem)

-4,5/5 łyżek cukru pudru

Utrzec łyżką lukier, ewentualnie dodac barwniki, aromaty.

 

 

 

Lukier nr 2

 

Składniki:

-1 białko jaja

-ok. 1,5 szkl. cukru pudru(może byc potrzebne więcej)

Do miski wybic białko, dodac część cukru, ubijac mikserem, dosypując cukru pudru. Lukier musi byc gęsty, biały, nie może spływac z łyżeczki. Na koniec dodac barwniki aromaty, jeśli rozrzedzą lukier, dodac troszkę cukru pudru.

 



Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 303  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: