Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334295
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Trufle piernikowe

Pyszne, choć mocno słodkie kuleczki.

 

Trufle piernikowe

Składniki:

- 250 g pierników w czekoladzie bez nadzienia

- 2 łyżki mielonych orzechów (dałam laskowe, mogą być włoskie lub migdały)

- ok. 5, 6 łyżek marmolady wieloowocowej

- 150 g czekolady (ja dałam gorzką)

- posypki cukrowe

 

Pierniczki bardzo drobno zmiksować blenderem , dodać orzechy i marmoladę. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki, wstawić je do lodówki na kilka godzin. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, oblać każdą kulkę czekoladą lub zamoczyć w czekoladzie za pomocą wykałaczki. Posypać cukrowymi ozdobami, wstawić do lodówki, by czekolada zastygła.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Świąteczne babeczki reniferki, mikołaje i bałwanki (zdjęcia)

Nasze ulubione muffinki piernikowe:

http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330676317,title,Piernikowo-migdalowe-muffinki-z-powidlami,index.html

Przygotowane specjalnie na przedszkolną wigilię mojego synka:)

 

 

Bałwanki i mikołaje: lukier plastyczny z połowy porcji z tego przepisu: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330762385,title,Lukier-plastyczny-przepis-i-cenne-wskazowki,index.html oraz barwniki spożywcze w proszku: czarny i czerwony + barwnik w żelu cielisty, a także brokat spożywczy i dodatkowo posypki cukrowe. Bałwanki mocowane do babeczki na wykałaczki, reszta elementów na lukier z cytryny i cukru pudru. Oczka mikołajów i bałwanków to lukier barwiony na czarno (można użyć rozpuszcoznej czekolady).

 

 

Krem: szklanka śmietany 30% + 1 rozpuszczona czekolada gorzka

Ubić śmietanę, wlać ostudzoną rozpuszczoną czekoladę, zmiksować.

Dodatkowo: orzechy w czekoladzie i lukrze koloru czerwonego na nosek oraz białe draże o smaku mlecznym lub kokosowym + odrobina rozpuszczonej czekolady na oczy+ precle na uszy.

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kaczka z karmelizowanym ananasem i pieczonymi ziemniakami z wiśniami

Moja debiutancka kaczka:) Była smaczna(najbardziej na drugi dzień) aczkolwiek dla mnie za słodka, dodałabym do niej trochę chili w proszku(do marynaty). Wszystko zależy od gustu- polecam przede wszystkim na święta, bo aromat mówi sam za siebie. Przepis znalazłam na blogu: http://www.kwestiasmaku.com/, zmodyfikowałam go i piekłam trochę inaczej.

 

Kaczka z karmelizowanym ananasem i pieczonymi ziemniakami z wiśniami

   

 

 

                 

  

 

kaczka:

- 1 kaczka (moja miała ok. 2,5 kg)

- 3 łyżeczki mielonej kolendry

- 4 łyżeczki soli

- 2,5 łyżeczki mielonego imbiru

- 1,5 łyżeczki chili w proszku (opcjonalnie)

 

karmelizowany ananas:

- 1 ananas

- 2/3 szklanki cukru brązowego

- 1 łyżeczka cynamonu

- 2 łyżeczki kardamonu mielonego

- 3 łyżeczki ziaren anyżu

- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

- sok z limonki +1 limonka do podania

 

ziemniaki z wiśniami:

- 8 średnich ziemniaków

- 1 i 1/3 szklanki wiśni (z kompotu lub mrożonych)

- 6 ząbków czosnku w łupinkach

- sól i pieprz

- skórka z 1 pomarańczy

 

Jeśli chcecie użyć mrożonej kaczki należy wstawć ją do lodówki na ok. 20 godzin, następnie wyjmijąć i doprowadzić do temperatury pokojowej ok. 4-5 godzin. Kaczkę należy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć w środku i na wierzchu mieszanką kolendry, imbiru, soli i ewentualnego chili. Spiąć wykałaczkami otwór w kaczce. Umieścić w dużej brytfanie lub garnku. Nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni. Wstawić na 25 min. bez przykrycia. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, przykryć pokrywką od brytfanki lub garnka i piec ok. 1 godziny. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić na ćwiartki, posypać solą i pieprzem.

W międzyczasie rownież przygotować karmelizowane ananasy: Do rondelka wlać 1/4 szklanki wody, wsypać cukier brązowy, podgrzewać cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodać puree z 3 plastrów ananasa i przyprawy. Gotować 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie wrzucić pozostałe plastry ananasa w całości do syropu. Gotować ok. 10- 15 minut. Wyjąc go. Dodać do syropu sok z limonki i gotować, aż zgęstnieje.

Wyjąć kaczkę, poukładać wokoło  niej ziemniaki, posypać wiśniami oraz skórką pomarańczową. Wstawić z powrotem do piekarnika na ok. 45 minut. Po tym czasie wyjąć kaczkę, odlać wytworzoną wodę, tłuszcz, jeśli jest go więcej niż poł szklanki, bo to będzie powodowało, że ziemniaki się nie zarumienią. Kaczkę polać połową syropu. Wstawić na 15 minut do piekarnika. Do syropu wrzucić odłożone plastry ananasa, podgrzać. Kaczkę wyjąć, wyłożyć na półmisek, obłożyc ananasami, zawinąć w folię aluminową i zostawić na 20 minut. Ziemniaki wyłożyć na blaszkę, polać pozostałym syropem. Zapiec w piekarniku przez czas kiedy kaczka leżakuje.

Kaczkę po 20 minutach pokroić (można podgrzać, ale i tak jest jeszcze gorąca). Ziemniaki wyjąć na półmisek. Podawać z ćwiartkami limonki.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kruche ciasteczka o smaku makowca

Pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia. Z podanych składników wychodzi ok. 30 ciasteczek.

 

Kruche ciasteczka o smaku makowca

 

 

Składniki:

- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

- 120 g mąki krupczatki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 3 łyżki suchego maku

- 20 g cukru z prawdziwą wanilią

- 30 g zwykłego cukru

- skórka otarta z 1 cytryny

 

Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na ok. 30 minut, wyjąć, rozwałkowywać i wycinać ciasteczka. Piec w 160 stopniach przez ok. 10 min.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Paluszki z ciasta francuskiego z masą makową

Pyszne paluszki z masą makową. Szybkie, łatwe i przede wszystkim smaczne.

 

Paluszki z ciasta francuskiego z masą makową

 

 

Składniki:

- 2 arkusze ciasta francuskiego (mrożone wcześniej rozmrozić)

- 3 łyżki mleka

- 150 g masy makowej z puszki lub samemu zrobionej + 5 łyżek bakalii (np. rodzynki, pokrojone orzechy, pokrojone figi, daktyle itp.)

 

Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je mlekiem, następnie masą makową z bakaliami, przykryć drugim arkuszem ciasta, lekko docisnąć. Pokroić na paski o szerokosci 1 cm. Chwycić z obu końców i obkręcić w przeciwne strony. Tak postępować z każdym paluszkiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej paluszki. Piec ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 295  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: