Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334305
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Kokosowe krewetki z majonezowym dipem curry

Kiedyś nie chciałam slyszeć o owocach morza, tym bardziej o krewetkach! Jednak ostatnio pokochałam je:) Idealne na przystawkę, pyszne krewetki.

 

Kokosowe krewetki z majonezowym dipem curry

 

 

 

Składniki(dla ok. 4 os. na przystawkę):

- 500 g krewetek Black Tiger mrożonych, obgotowanych

- sól, pieprz

- ok. 80 -100 g mąki

- 2 jajka rozkłócone

- wiórków kokosowych

- olej do smażenia

- 2 łyżki majonezu

- pół łyżeczki czerwonej pasty curry

 

Krewetki rozmrozić na sitku, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Owoce morza opruszyć solą i pieprzem z każdej strony. W oddzielnych miseczkach przygtować mąkę, nastepnie jajka, a w ostatniej wiórki kokosowe. Obtoczyć każdą krewetkę najpierw w mące, nastepnie w jajkach, a na koniec w kokosowych wiórkach. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą lekko brązowe. Wyłożyć na ręcznik kuchenny, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Majonez zmieszać z pastą curry. Podawać wraz z dipem.


Podziel się
oceń
39
13

komentarze (30) | dodaj komentarz

Oponki

Dla tych, którzy jeszcze nic nie zrobili na Tłusty Czwartek. Łatwe, szybkie i smaczne oponki twarogowe:) Można z nich formować również małe, serowe pączusie.

 

Oponki

 

 

Składniki (na ok. 20 oponek):

 

Ciasto:

- 0,5 kg zmielonego sera twarogowego

- 0,5 kg mąki (dałam krupczatkę)

- 1 jajko + 2 żółtka

- 3 łyżki śmietany 18%

- 1 cukier wanilinowy (32 g) + 1 łyżka cukru

- 1 łyżka octu spirytusowego (aby tłuszcz mocno w nie nie wsiąkał)

- 1 łyżeczka sody

Dodatkowo:

- 1l oleju do smażenia, smalcu- można łączyć

- 1,5 opakowania cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem + parę łyżek cukru pudru

 

Wszystko razem zagnieść. Wałkować na grubość ok. 1 - 1,5 cm, wycinać kółka szklanką, a w środku nich kieliszkiem lub np. korkiem wykraiwać mniejsze kółka. Rozgrzać dobrze olej, tak, że gdy wrzucamy kawałeczek surowego ciasta olej skwierczy, a ciasto zaraz wypływa na powierzchnie. Wrzucamy oponki, smażymy z jednej i drugiej strony na rumiano. Wyjmujemy na ręcznik kuchenny, by odsączyć tłuszcz.  Zdejmujemy z ręcznika na talerz/ tacę, przestudzone posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem.

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 305  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: