Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334304
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Tort Zebra (z kremem śmietankowym z białą czekoladą i konfiturą malinową)

Tort urodzinowy, który zrobiłam na swoje urodziny:) zawsze chciałam różowy tort...a jeszcze w paseczki a la zebra to już cud, miód...;) o pysznym smaku białej czekolady z konfiturą malinową...mniam mniam...

 

Tort Zebra (z kremem śmietanowym z białą czekoladą i konfiturą malinową)

 


 

Składniki:


- biszkopty:

*duży 26 cm- z 6 jaj z przepisu:http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330913767,title,Biszkopt-z-przepisu-mojej-mamy,index.html

* mały 18cm- z 3 jaj z przepisu: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330913767,title,Biszkopt-z-przepisu-mojej-mamy,index.html (ja dałam do tego różowy barwnik)


- krem:

* 1l śmietany 30%

* 1 śmietan-fix

* 300 g czekolady białej

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Powoli wmiksowujemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany.

 

- do nasączenia:

* garśc malin(ja miałam mrożone)

* 3/4 szklanki wody przegotowanej

* sok z pół cytryny

 

Robimy poncz: mrożone maliny umieszczamy w garnku, dodajemy odrobinę wody. Zagotowujemy je. Przecieramy pzez sito, by pozbyc się pestek. Pestki wyrzucamy. Świeże maliny wystarczy umyc i przetrzec przez sito. Powstały mus wlewamy do kubka dolewamy zimną, przegotowaną wodę i sok z cytryny. Mieszamy.

 

- krem budyniowy:

* 0,5 budyniu(ja daję biszkotowy-ale może byc każdy inny)

* 1 szklanka mleka

* 1 łyżka cukru

* 1/2 kostki miękkiego masła

 

Budyń przygotowujemy wg przepisu z opakowania. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy powoli, po 1 łyżce zimny budyń, miksujemy.

 

- konfitura malinowa (lub dżem) duży słoiczek


- lukier plastyczny- podwójna porcja z tego przepisu: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330762385,title,Lukier-plastyczny-przepis-i-cenne-wskazowki,index.html


- barwniki i inne ozdoby wg upodobań

 

Ostudzone biszkopty przekrajamy na 3 blaty (ten mniejszy jeśli chcecie przetnijcie na 2). 

Przekładamy najpierw duży tort- nasączony biszkopt -konfitura z malin(lub dżem) - krem z białą czekoladą - nasączony biszkopt- konfitura z malin(lub dżem)- krem z białą czekoladą- lekko nasączony biszkopt(najlepiej ze strony kremu nie wierzchniej) - krem budynowy(smarujemy cały tort)- masa plastyczna

Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem. Musimy pamiętac, żeby krem budyniowy był rozłożony równomiernie, by masa plastyczna ładnie przylegała do tortu.

Następnie smarujemy lekko kremem budyniowym masę plastyczną na środku dużego biszkoptu i powoli za pomocą szerokiej łopatki do tortów przenosimy mały biszkopt na duży. Wtedy możemy robic resztę ozdób i przykeljac je.

 

 

 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Ciasteczka z Toblerone i skórką z cytryny/limonki- Propozycja na Wielkanoc i nie tylko

Przepis znalazłam na blogu http://sweet-art-sweet.blogspot.com/ . Robiłam je nie pierwszy raz i zawsze wychodzą pyszne:) Cała rodzina się nimi zajada:) Świetny pomysł na zbliżające się święta, ale nie tylko. Możecie je zobic chociażby teraz:)

 


 

Ciasteczka z Toblerone i skórką z cytryny/limonki

 

Składniki:

- 150 g miękkkiego masła

- 100 g cuku

- szczypta soli

- 1 jajko

- 100g czekolady Toblerone- biała lub mleczna(to czekolada z nugatem)<dałam białą)

-  1 łyżka słodkiej śmietanki (dałam 36%)

- 325 g mąki (dałam krupczatkę)

- skórka otarta z cytryny/limonki

- roztopiona czekolada do dekoracji lub gotowa polewa czekoladowa

Masło zmikosowac, dodac sól, cukier i jajko. Ucierac do białości. W kąpieli wodnej roztopic czekoladę ze śmietanką(uważając, by się nie zważyła). Do masy maślanej wlac lekko ostudzoną czekoladę, dodac mąkę i skórkę. Wszystko razem ugnieśc, uformowac kulę, wstawic do lodówki na min.30 min(u mnie stało całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkowac na grubośc ok. 6 mm, wycinac dowolne kształty. Schłodzic w lodówce przez 10/15 minut. Piec ok. 11 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu (najlepiej na kratce kuchennej), polac czekoladą/polewą.

Smacznego!

 

 

 

 

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Polędwiczki w sosie beszamelowym zapiekane z ziemniakami

Polędwiczki są tak pysznym mięsem, że mogłabym je jeśc codziennie:) Delikatne, smaczne mięsko w pysznym maslano-mlecznym sosie pieczone z ziemniakami, podawane z surówką...mmm...

 

Polędwiczki w sosie beszamelowym zapiekane z ziemniakami

 


 

Składniki(na 2 osoby):

 

- ok. 0,5kg polędwicy wieprzowej 

- 4-5 ziemniaków

- sos beszamelowy z tego przepisu :http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330742225,title,Pizza-beszamelowa,index.html (na 2 szklanki mleka)

- 10 dag sera żółtego

- łyżka masła i oliwa z oliwek do smażenia

- przyprawy (pieprz ziołowy, papryka chili, zioła prowansalskie, pieprz, sól)

 

Polędwiczkę dowolnie przyprawic. Odstawic na pół godziny do lodówki. Po tym czasie podsmażyc na oliwie z roztopioną łyżką masła z jednej i z drugiej strony. Ziemniaki obrac, pokroic w większą kostkę. Gotowac 10 min w nieposolonej wodzie. Zrobic sos beszamelowy. W naczyniu żaroodpornym lub w brytfanie z jednej storny położyc polędwiczki, z drugiej ziemniaki. Wszystko zalac sosem i posypac po wierzchu serem. Piec w piekarniku ok. pół godziny w 180 stopniach.

Podawac z dowolną surówką.

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

Marchewkowe misie

Nie dośc, że smaczne, to jeszcze zdrowe:) Mogę powiedziec, że są nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych:) Mojemu mężowi bardzo smakowały.

 


 

 

Marchewkowe misie

 

 

Składniki (na ok.15 szt.):

- 1 szklanka startej marchewki na drobnych oczkach

- 0,5 szklanki cukru brązowego

- niecałe 0,5 szklanki oleju

- 1 szklanka mąki (dałam krupczatkę)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- trzy jajka

- parę kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny

- opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu, bakalie, rodzynki

- ok. 4-5 kostek gorzkiej czekolady

 

Wszystkie składniki oprócz czekolady razem zmieszac łyżką. Dodac do części cynamon, bakalie, rodzynki-można pominąc.(ja połowę zrobiałm bez niczego, połowę z cynamonem).Formę z wgłębieniami w kształcie misiów posmarowac masłem. Nakładac ciasto do 3/4 wgłębień. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Ostygnięte misie udekorowac rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie.

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Kebab/ rollo/ gyros

Kebab/ rollo/ gyros- 3 dania, a różnią się tylko sposobem podania. Kebab w bułce, rollo w tortilli, gyros na talerzu. Mój kebab jest z mięsem wieprzowym lub drobiowym pieczonym w piekarniku. W oryginale powinna byc to baranina, opiekana na obracającym się grillu, jednak w warunkach domowych uważam to za niewykonalne. Oto nasz fast food w wersji domowej:

 

 


 

Kebab/ gyros/ rollo

 

Składniki (na 4 osoby):

- 1 kg karkówki(lub karkówki zmieszanej z polędwicą)/ piersi z kurczaka

- 2 małe opakowania lub 1,5 opakowania XXL  przprawy do kebaba (polecam Prymat Kebab/Gyros)

- olej

- pół małej kapusty pekińskiej

- pół długiego ogórka

- 1 duży pomidor

- oliwki

- feta

- bułka do kebaba/ bułki pitta/ tortille

- 4 ziemniaki

- sosy: czosnkowy z tego przepisu: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330717568,title,Sos-czosnkowy,index.html , chili/ ostry z tego: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330718217,title,Sos-ostrychili,index.html i słodki z tego: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330771709,title,Sos-slodki,index.html

 

 

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy. Dodajemy olej (jak do karkówki to niewiele, jak do drobiowego to więcej). Odstawiamy do zamarynowania na noc.  Pieczemy w rękawie przez 1,5 godziny w 180 stopniach. Podlewamy wodą, żeby nie spalił się rękaw. W tym czasie kroimy wszystkie składniki do oddzielnych miseczek(pomidor w kostkę, ogórek wraz ze skórką na cwiartki i cienkie plasterki, oliwki na pół, kapuste drobno poszatkowac, fetę w kostkę) , robimy sosy, tuż przed podaniem smażymy frytki i podgrzewamy tortille lub bułki. Mięso wyjmujemy z rękawa, odlewamy nadmiar tłuszczu. Stawiamy wszystkie skałdniki oddzielnie na stół i pozwalamy gościom, by sobie nakładali co i w jakiej ilości chcą. Smacznego!

 


 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 304  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: