Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334301
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Czebureki - ukraińskie pierogi

Pierwszy raz zetknęłam się z nimi podczas wakacji nad morzem w zeszłym roku. Panie z Ukrainy w budce tuż nad naszym, pięknym, polskim morzem sprzedawały ukraińskie pierogi. Skusiliśmy się z mężem na jednego na pół na spróbowanie. Były pyszne!:) Oryginalne są te z mięsem, wymysłem polskim są takie pierogi z salami lub serem, szynką czy pieczarkami. Powiem Wam, że gdy zabraknie mi mięsa, a zostanie ciasta- robię z innymi składnikami. Także są smaczne. Wypróbowałam jak dotychczas trzy rodzaje różnych ciast do tych pierogów - podaję Wam przepis, który nam najbardziej przypadł do gustu.

 


 

Czebureki

 

Składniki:

*na ciasto:

- 2 szklanki wody

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka cukru

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki spirytusu

- 2 żółtka

- 5 szklanek mąki

 

*na farsz mięsny:

- 60/70 dag mięsa mielonego

- pół cebuli(można pominąc-ja robię bez)

- 2/3 ząbki czosnku

- pół ostrej, czerwonej papryczki

- dowolne przyprawy(ja dałam ostą paprykę w proszku, sól, pieprz i troszkę ziół prowanslaskich)

 

*pozostałe:

- białko jaja

- olej do smażenia


Wodę z olejem, cukrem i solą zagotowac. Zdjąc z palnika, wsypac jednym ruchem 2 szklanki mąki, wymieszac i przestudzic. Wbic żółtka, dodac pozostałą mąkę. Wyrobic na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawic do lodówki na 20 min. 

Posiekaną cebulę zeszklic , dodac mięso i przyprawy. Przesmażyc. Wcisnąc cozsnek i wsypac pokrojoną papryczkę. 

Ciasto wałkowac jak na pierogi, wykrawamy okrąg(np. przy pomocy deserowego talerzyka), nakładamy farsz. Zlepiamy i smarujemy brzegi białkiem jajka(można równiez zrobic na brzegach wzorek widelcem).

Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju. Do zarumienienia. Odsączamy nadmia tłuszczu kładąc usmażonego Czebureka na ręcznik kuchenny.

Podajemy z sosem czosnkowym lub/i ketchupem.

 


 

 


Podziel się
oceń
4
2

komentarze (9) | dodaj komentarz

Kurczak w dwóch panierkach- kokosowej i sezamowej

Pyszny kurczaczek w dwóch, różnych panierkach- kokosowej i sezamowej. Doskonale pasuje do tego dania ketchup lub ostry sos chili, pyszna surówka z kapusty pekińskiej i pomidora z dodatkiem sosu czosnkowego.

 

Kurczak w kokosowej i sezamowej panierce

 

Składniki(na 2 osoby):

- pierś z kurczaka 0,5 kg

- 1-2 jajka

- bułka tarta

- ziarna sezamu

- wiórki kokosowe

- przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, curry)

- olej lub oliwa z oliwek do smażenia

 

Piersi kurczaka umyc, pokroic na paski wzdłuż włókien. Przyprawic w dowolnyc proporcjach. Odstawic na co najmniej 30 min. Na talerz wybic rozkłócone jajko/jajka. Włożyc w nie kawałki kurczaka. Na jednym talerzyku wymieszac bułkę tartą z sezamem, na drugim bułkę tartą z kokosem w proporcjach pół na pół. Połowę kawałków kurczaka optoczonych w jajku przełożyc do panierki sezamowej a drugą do kokosowej. Smażyc na rozgrzanym oleju lub oliwie do zarumienienia(oddzielnie dla każdej ponierki). Po usmażeniu kłaśc kawałki kurczaka na ręcznik kuchenny, by pozbyc się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Mazurek chałwowo-orzechowy - Propozycja na Wielkanoc

Pyszny, słodki mazurek na kruchym cieście. Przepis znalazłam na blogu:http://mojewypieki.blox.pl/html

Mój jest w kształcie jaja i inaczej udekorowany. Zmieniłam również troszkę sposób przygotowania masy- zamiast miksowac ją z orzechami to dodałam całe migdały:)

 


 

Mazurek chałwowo-orzechowy

 

Składniki:

 

na ciasto:

- 120 g zimnego masła 

- 80 g cukru pudru

- 150 g mąki pszennej

- 40 g mąki ziemniaczanej

 

na masę:

- 200g chałwy orzechowej(ja dałam waniliową)

- pół szklanki śmietany 30%

- 100 g dowolnych orzechów(ja dałam blanszowane migdały)

- 3 łyżki cukru pudru

 

dekoracja:

-dowolne orzechy, parę kostek czekolady, kolorowe posypki, suszone śliwki, suszone morele itp.itd.

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieśc.  Formę wyłożyc papierem i uformowac dowolny kształt(można rozwałkowac). Upiec w 160 stopniach na złoto.(ok.30 min.)

Śmietanę z chałwą i cukrem zmiksowac, zagotowac w garnku do zgęstneinia(ok.3 min.). Wsypac orzechy i wymieszac. Przełożyc na upieczony, chlodny spód mazurka. 

Udekorowac wg uznania.



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Babeczki tęczowe-jogurtowe- Propozycja na Wielkanoc

Pyszne, delikatne babeczki w tęczowym kolorze:) 

 

Tęczowe, jogurtowe babeczki

 

Składniki:

 

- 2 jajka

- pół szklanki cukru

- cukier wanilinowy

- 1,5 szklanki mąki krupczatki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 150 ml jogurtu naturalnego

- pół szklanki oleju

- barwniki spożywcze

- lukier i cukrowe kuleczki

 

Białka ubic na sztywno, dodwac powoli oba cukry. Wlac żółtka. Cąły czas miksując wlewamy jogurt i olej. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 

Rozkładamy ciasto po równo do miseczek. Do każdej miseczki dodajemy inny kolor barwnika. Napełniamy papilotki: dajemy po łyżeczce każdego koloru. W dowolnej kolejnosci. Pieczemy w 180 stopniach. Po wystygnieciu dekorujemy lukrem i cukrowymi kuleczkami.

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 301  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: