Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334303
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Tort Elmo- propozycja na Dzień Dziecka

Ten torcik robiłam na 2 urodzinki mojego synka-ale postanowiłam go opublikowac dopiero teraz, specjalnie z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka. Jeśli Twój maluch lubi Elmo-jest to niespodzianka w sam raz dla niego:)

 


 

Tort Elmo- z wiśniami, kremem śmietanowo czekoladowym i kremem z mascarpone

 

Składniki:

- biszkopt z tego przepisu (z 6 jaj- na tortownicę 26 cm): http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330828538,title,Biszkopt,index.html

 

krem I

- 300 g śmietany 30%

- 100 g czekolady gorzkiej

 

Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej. Śmietanę ubic na sztywno. Miksując na niskich obrotach dodawac powoli lekko ostudzoną czekoladę.

 

krem II

- 250 g śmietany 30%

- 250 g mascarpone

- 2 łyżki cukru wanilinowego

 

Śmietanę ubic z cukrem wanilinowym, dodawac mascarpone, lekko miksując do połączenia się składników.

 

do nasączenia:

- sok z wiśni ze słoika/mrożonych/świeżych

- 1/4 szklanki wody

- sok z pół cytryny

- w wersji dla dorosłych: kieliszek wódki

 

Wymieszac wszystkie składniki.

 

krem pod lukier plastyczny:

- szklanka mleka

- pół budyniu(ja dałam biszkoptowy)

- pół kostki masła

 

Zrobic na mleku budyń wg przepisu(ale bez dodatku cukru). Odstawic do ostudzenia. Zmiksowac miękkie masło i powoli dodawac zimny budyń.

 

dodatkowo:

-  200g wydrylowanych wiśni ze słoika lub 250 g wiśni mrożonych wydrylowanych (zasypac cukrem i zostawic do odmrożenia- wydzielony sok użyc do nasączenia), lub 200 g świeżych wiśni wydrylowanych (zasypac wiśnie, zostawic do wydzielenia soku-wydzielony sok zużyc do nasączenia)

- pół słoika dżemu wiśniowego

- lukier plastyczny z tego przepisu:http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330762385,title,Lukier-plastyczny-przepis-i-cenne-wskazowki,index.html   + barwniki

 

Biszkopt przekroic na 3 blaty. Nasączyc pierwszy krążek- na to rozsmarowac dżem wiśniowy, następnie krem I (czekoladowy), położyc drugi nasączony krążek- wyłożyc wiśnie i rozsmarowac krem II (z mascarpone), nasączyc trzeci biszkopt(ale stronę, którą będziemy kłaśc do dołu). Rozsmarowac równomiernie krem pod lukier plastyczny(maślano-budyniowy) na wierzch i boki tortu. Udekorowac tort lukrem plastycznym. 

 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola

Nigdy wcześniej nie jadłam sera pleśniowego gorgonzola,ale jestem fanką sera brie, mój mąż nie przepada za żadnymi serami pleśniowymi. Mimo wszystko postanowiłam zrobic oto taki sosik śmietanowy z gorgonzolą i polac nim polędwiczki, a wszystko podac z kolorowym tagiatelle. Pycha!:) Smakowało i mi i mężowi:)

 

Polędwiczki w sosie gorgonzola

 

Składniki(na 2 osoby):

- 0,5 kg polędwicy wieprzowej

- 1 łyżeczka masła

- przyprawy(u mnie pieprz ziołowy, chili w proszku, zioła prowansalskie)

- 200g gęstej śmietany 36% (najlepsza z Piątnicy)

- 100-150 g sera gorgonzola

- 250-300 g makaronu (u mnie kolorowe tagiatelle)

 

Polędwiczki kroimy w cienkie plasterki, obsypujemy przyprawami, zostawiamy na co najmniej 30 min. Obsmażymy je na łyżeczce masła z jednej i drugiej strony. Gotujemy makaron wg. opakowania. Przygotowujemy sos: śmietanę wraz z pokruszona gorgonzolą umieszczamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Na makaron nakładamy polędwiczki, polewamy sosem.

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Tarta/tartaletki z wiśniami(lub innymi owocami) i kremem śmietanowo-jogurtowym

Zawsze robiłam z tego przepisu jedną, dużą tartę, jednak tym razem postanowiłam wypróbowac moje nowe foremki do tartaletek. Pyszna tarta z owocami i świetnym delikatnym kremem. Można zastąpic wiśnie w słoiku dowolnymi innymi owocami(nawet świeżymi) lub dżemem albo powidłami.


Tarta/tartaletki z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym

Składniki(na 1 dużą tartę lub 4/5 małych tartaletek):


*ciasto:

- 175 g mąki krupczatki

- 50 g cukru pudru

- 30 g zmielonych orzechów(dałam laskowe, można dac migdały)

- 125 g zimnego, posiekanego masła

- 1 łyżka zimnej wody

- 1 jajko

 

Zagnieśc ciasto, zawinąc w folię, wstawic do lodówki na pół godziny. Wylepic ciastem posmarowaną/e masłem formę/foremki. Ponakłuwac gęsto widelcem, schłodzic w lodówce ok.15 minut. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.15-20 min. Radzę przykryc tartę/tartaletki na początku papierem do pieczenia, a 5 min. przed wyjęciem zpiekarnika zdjąc papier.


*krem śmietanowo-jogurtowy

- 200 ml śmietany 36% (dałam z Piątnicy) + 100 ml jogurtu naturalnego

- 3 żóltka

- 1 cukier wanilinowy

- 60 g cukru pudru

 

Śmietanę z jogurtem zagotowac. Żółtka z cukremi utrzec na kogel-mogel. Po łyżeczce dodawac śmietanę do jajek, miksujac przez cały czas.

 

Na upieczony spód  tarty/ tarteletek kłaśc wydrylowane wiśnie ze słoika, i powoli, ostrożnie zalewac kremem.

Piec w 150 stopniach do ścięcia kremu.

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 303  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: