Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334290
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Drożdżówka z rabarbarem, budyniem i kruszonką

Moim zdaniem najlepszy przepis na drożdżówkę- ponieważ mojej mamy;) jest puszysta i pyszna. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam drożdżówkę, a jeszcze bardziej wtedy, gdy jest ciepła, ba... gorąca!:)

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem i kruszonką

 

Składniki na ciasto:

- 0,5 kg mąki pszennej (ja daję krupczatkę)

- pół kostki drożdży(50g)

- pół kostki masła

- 4 żółtka

- cukier wanilinowy/migdałowy (tym razem dałam migdałowy)

- 0,5 szkl. cukru

- ok. 1 szklanka mleka

 

Zrobic zaczyn- pokruszyc drożdże dodac do nich pół łyżeczki cukru, 3 łyżki mąki i dodac odrobinę ciepłego mleka(powinno miec to konsystencję gęstej śmietany). Odstawic do wyrośnięcia. Żółtka utrzec mikserem z cukrami do białości. Do miski wsypac mąkę, dodac wyrośnięty zaczyn, i utarte z cukrem żółtka. Wymieszac. Dodac ciepłe(ale nie gorące) mleko(robimy to na oko, tak, by ciasto nie było za żadkie ani za twarde). Ugniatamy ok.30 min., tak, by wtloczyc w ciasto jak najwięcej powietrza(ręka powinna spokojnie odchodzic od ciasta). Po tym czasie rozpuszczamy masło i jeszcze ciepłe dodajemy powoli do ciasta(najlepiej zrobic to w 2,3 partiach, by powoli wgnieśc masło w ciasto). Gdy już dpbrze połączymy ciasto z masłem, formujemy kulę i przykrywamy ją ściereczką, odstawiając w ciepłe miejsce. Czekamy, aż wyrośnie.

 

Składniki na kruszonkę:

- 150 g mąki

- 75 g masła

- 75 g cukru

- 1 cukier waniliowy/ migdałowy

 

Wszystkie składniki zagnieśc. Wstawic do lodówki.

 

Składniki na budyń:

- 1 budyń waniliowy

- 0,5 szklanki mleka

- 2 łyżki cukru

 

Ugotowac budyń wg przepisu.

 

Dodatkowo:

- 0,5 kg umytego, pokrojonego rabarbaru

 

Jak ciasto drożdżowe wyrośnie, rozłożyc je na blaszce(ja to zrobiłam na blaszcze ok.35/25 cm). Zostawic do wyrośniecia na jakies 30min - 1 h czasu. Na ciasto rozsmarowac ciepły jeszcze budyń, rozłożyc na niego rabarbar i posypac kruszonkę. Piec w piekarniku w 180 stopniach.

 

 



Podziel się
oceń
4
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Tartaletki z budyniem i rabarbarem

Przepis pochodzi z bloga: http://alba.blox.pl/html Bardzo nam smakowały, mimo, że robiłam je w pośpiechu i ciasto nie chciało się wałkowac, więc wyłożyłam je na foremki i zrobiłam zamiast fajnie wyglądających paseczków na górze jak w wyżej wymienionym blogu taką al'a kruszonkę. Zapomniałam również zapiec kruchego spodu na początek. Powiem Wam, że i tak nie zmiękł pod wpływem budyniu i rabrbaru, był pysznie kruchy:)

 


 

Tartaletki z budyniem i rabarbarem

 

Składniki(na 4 tartaletki):

 

ciasto kruche:

- 300 g mąki

- 2 łyżki przesianego cukru pudru

- szczypta soli

- 4 łyżki zimnej wody

- 150 g zimnego masła

 

budyń:

- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (z cukrem)

- 1,5 szklanki mleka

 

rabarbar: 

- 350 g rabarbaru pokrojonego w drobną kostkę

- 4 łyżki cukru pudru

 

Ciasto zagnieśc. Owinąc w folię aluminiową i schłodzic w lodówce ok.30 min. Po tym czasie połowę rozwałkowac i wyłożyc ciastem foremki do tartaletek. Resztę ciasta wstawic do lodówki. Tartaletki piec w 180 stopniach 5-8 min. 

Ugotowac budyń. Ostudzic i rozsmarowac na podpieczonym ciaście kruchym.

Do umytego i pokrojonego rabarbaru dodac cukier puder. Rozłożyc go na masie budyniowej.

Z reszty ciasta wykroic paseczki i poukładac je na rabarbarze(lub zrobic jak ja- taką al'a kruszonkę).

Piec wszystko razem w 180 stopniach ok.15-20 min.

Można podawac posypane cukrem pudrem.

 

 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Pyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami. Kruche ciasto zachwyca. Nie rozmięka pod wpływem owoców. Przepisów jest sporo na to ciasto w internecie, więc i ja musiałam wypróbowac. Polecam!:)

 

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

 

Składniki na ciasto:

-1  i 3/4 szklanki maki

-2 łyżki cukru pudru (ja dałam 2,5 łyżki cukru wanilinowego)

-1/2 kostki zimnego masła


Składniki na nadzienie:

-3/4 szklanki cukru

-1/4 szklanki maki (dałam zwykłą pszenną)

-szczypta soli

-6 żółtek

-1 szklanka słodkiej śmietanki (dałam 36% z Piątnicy)

-4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki

-1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki (dałam ok. 1,5 szklanki)


Składniki na bezę:

-6 białek

-1/2 szklanki cukru pudru

 

Ze składników na ciasto zrobic kruszonkę wyłożyc posmarowaną tłuszczem blachę(ok.30/20 cm), lekko dociskając. Zapiec w 180 stopniach ok.10- 12 min.

W misce wymieszac mąkę, sól, i cukier. Do śmietany dodac roztrzepane żółtka, wymieszac. Połączyc z suchymi składnikami, dokładnie mieszając. Dodac rabarbar z truskawkami. Wylac na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach ok. 60 min.

Białka ubic na sztywną pianę, stopniowo dodawac cukier puder, cały czas miksując. Wyłożyc na upieczone ciasto. Zapiekac jeszcze ok.10-15 min.

 

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 290  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: