Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 259 600 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 327642
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 333
Bloog istnieje od: 2060 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Ciasto kruche z porzeczkami

Miałam kiedyś wyrwany przepis na takie ciasto z jakiejś gazety- był rewelacyjny! Jednak porwał się, potem gdzieś się zgubił i niestety ciężko mi teraz odtworzyc identyczny smak. Jednak ten przepis jest bardzo podobny, ale na pewno nie ten sam niestety...

 

Ciasto kruche z porzeczkami

 


 

na ciasto:

- 300 g mąki (dałam krupczatkę)

- 4 żółtka

- cukier wanilinowy (16 g)

- 3 łyżki śmietany 18%

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 125 g masła

 

na pianę:

- 4 białka

- 1 szklanka cukru

- 0,5 kg czerwonych porzeczek 

 

Porzeczki umyc, rozłożyc na suchej ścierce, by je osuszyc. Zagnieśc wszystkie składniki na ciasto, schłodzic je ok. 30 min w lodówce. Po tym czasie rozłożyc je na wysmarowanej blaszce o wymiarach ok. 15x30 cm . Piec w 180 stopniach 15 min. Białka ubic na sztywną pianę, cały czas miksując dodawac porcjami cukier.  Wsypac porzeczki, wymieszac łyżką. Na podpieczone ciasto wyłożyc pianę z porzeczkami. Piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. 


Podziel się
oceń
3
3

komentarze (29) | dodaj komentarz

Polędwiczki miodowe z grilla

Kocham polędwiczki wieprzowe w każdej postaci, te są wyśmienite!

 

 

Polędwiczki miodowe z grilla

 

Składniki:

- 600 g polędwicy wieprzowej

 

marynata:

- 6 łyżek miodu

- 2, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

- 2 łyżki musztardy sarepskiej

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka suszonej papryki chili

- 1 łyżka przyprawy do grilla

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Polędwicę pokroic w plastry. Wszystkie składniki marynaty wymieszac. Włożyc polędwiczki do marynaty, wymieszac i odstawic do lodówki na całą noc. Piec na grillu.

 

 


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Dodatki do dań z grilla

Oto dwie propozycje:

 

1) Plastry ananasa z grilla

 

 

Świeży ananas obrac, wyciąc ze środka rdzeń i pokroic w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Grillowac z jednej i drugiej strony.

 

2) Cukinia z grilla

 


 

Składniki:

- 1 cukinia

- 1,5/2 łyżki oliwy z oliwek

- zioła prowansalskie

- 1 ząbek czosnku

- sól, pieprz

 

Oliwę wymieszac z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Umyc cukinie. Pokroic w plastry 1-2 cm. Posmarowac marynatą plastry cukini z jednej i drugiej strony. Grillowac ok. 2 minut z każdej strony.


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Jagodowo-malinowe tiramisu

Kocham ten pyszny krem, kocham ten smak kawowy...mmm...;)

 

 

Jagodowo-malinowe tiramisu

 

Składniki:

- 150 g podłużnych biszkoptów

- szklanka kawy z 2 łyżek kawy sypanej + 50 ml amaretto

- 200 g śmietany kremówki

- 250 g mascarpone

- cukier wanilinowy

- 1 śmietan fix

- 100 g jagód

- 3/4 opakowania malin

 

Zaparzyc kawę ok. 2 minut, odcedzic fusy. Zostawic do wystudzenia. Do zimnej dodac likier amaretto. 

Śmietanę ubic, pod koniec ubijania dodac cukier i śmietan fix. Zmniejszyc obroty miksera na najmniejsze i dodawac po łyżce mascarpone(uważac, by nie zważyc kremu). 

Połowę biszkoptów maczac w kawie z likirem układac na dnie miski, naczynia bądź pucharku. Na biszkopty położyc połowę kremu, na to jagody, przykryc drugą połową maczanych w kawie z amaretto biszkoptów i kremem. Wierzch posypac kakaem i ułożyc maliny.

Wstawic do lodówki na co najmniej godzinę.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Mięso drobiowe z pomidorami suszonymi i talarkami ziemniaczanymi

Talarki ziemniaczane-zamiast frytek. Do dania proponuję sos jogurtowo czosnkowy i jakąś smaczną suróweczkę.

 

Mięso drobiowe z pomidorami suszonymi i talarkami ziemniaczanymi

 

Składniki(na 2 osoby):

- 500 g mięsa z piersi kurczaka

- 3 listki świeżej bazylii

- 6 kawałków pomidorów suszonych

- oliwa z pomidorów

- 5/6 ziemniaków

- przyprawy(zioła prowansalskie, papryka chili, pieprz ziołowy, sól, bazylia suszona)

- olej 

- wykałaczki

 

Mięso umyc, podzielic na 3 kawałki, tak by można było zrobic w nich kieszonki. Pomidory osączyc z oliwy. W środek włożyc po 2 kawałki pomidorów i listek bazylii. Powbijac wykałczki, tak by zamknąc kieszonki. Wierzch posypac przyprawami. Smażyc na oliwie z pomidorów.

Ziemniaki obrac, pokroic w talarki. Smażyc na głębokim oleju jak frytki, odsączyc z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Wrzucic do miski, posypac dowolnymi przyprawami i wymieszac. Podawac z mięsem(ewentualnie surówką i sosem czosnkowym).

 

 


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

piątek, 21 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  327 642  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: