Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334291
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Camembert z grilla

Bardzo smaczny camembert z grilla. Można podać go z żurawiną.

 

Camembert z grilla 

 


 

Składniki(dla 4 osób):

 

- 2 camemberty (mogą być różnego rodzaju np. z ziołami, oliwkami itp.)

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek

- 2 łyżki przyprawy do grilla (dałam ostrą)

- 1 ząbek czosnku

 

Oliwę mieszamy z przyprawą do grilla i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Camamberty kładziemy na kawałku folii aluminiowej, smarujemy z dwóch stron marynatą. Zawijamy w folię. Pieczemy na grillu. Po upieczeniu wyjmujemy z folii, kroimy na pół i podajemy z łyżeczką żurawiny.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sos barbecue- sos do grilla

Pyszny sos pasujący przede wszystkim do grillowanych kiełbasek i wszelkiego rodzaju mięs. Może służyc również jako marynata.

 

Sos barbecue

 

 

Składniki:

 

-1 mała cebula (lub pół dużej)

- 400 g krojonych pomidorów w puszce

- 2 ząbki czosnku

- 1,5 łyżki sosu Worcestershire

- 1, 2 łyżki ziół (daje prowansalskie, bazylię)

- łyżeczka cukru (daję brązowy)

- sól, pieprz, ewentualnie chili

- oliwa z oliwek / olej do smażenia

 

Cebulkę drobno kroimy, szklimy na oliwie lub oleju. Następnie dodajemy cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy pomidory wraz z sosem z puszki. Doprawiamy sosem Worcestershire, ziołami, pieprzem i solą(chili). Gotujemy na małym ogniu, do rozgotowania pomidorów oraz zgęstnienia sosu. Jeśli po tym czasie nie będziemy mieli gładkiego sosu, możemy zmiksowac blenderem. 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sernik z musem malinowym na spodzie brownie

Przepyszny sernik z musem malinowym- przepis znalazłam na blogu: http://www.kwestiasmaku.com/ . Ciasto nie należy do najprostszych, więc nie jest dla "debiutantów sernikowych";) Polecam zacząc od jakiegoś łatwiejszego sernika. Przed zabraniem się do robienia tego, przeczytajcie wskazówki.

 

Sernik z musem malinowym na spodzie brownie

 


 

Wskazówki:

=> wszystkie składniki na sernik należy odpowiednio wcześnie wyjąc, by osiągnęly temperaturę pokojową- sernik nie  będzie "rósł", opadał, pękał

=> sernik pieczemy w kąpieli wodnej tj. jeśli mamy szczelną tortownicę- obwijamy spód i brzegi na zewnątrz folią aluminiową i wkładamy do większej blaszki napełnionej wrzącą wodą i pieczemy; jeśli natomiast nie mamy szczelnej tortownicy- na dole piekarnika umieszczamy blachę napełnioną wrzącą wodą, a na środku wstawiamy sernik. 

=> sernik pieczemy w tortownicy 25-26 cm

=> składniki na masę sernikową ubijamy powoli, nie napowietrzamy masy

=> najpierw pieczemy sernik w 175 stopniach, potem zmniejszamy do 120 stopni- należy przestrzegac podanego czasu i temperatury pieczenia oraz sposobu stygnięcia

=> po wystudzeniu sernik wypinamy z obręczy i chowamy do lodówki bez przykrycia na całą noc(co najmniej 8 godzin), aby stężał.

 

Skladniki:

 

mus malinowy:

- 200 g malin

- 1 łyżka cukru

poza sezonem na maliny: mrożone maliny+ 1 łyżka cukru, lub konfitura malinowa(ok. 15 łyżek)

 

Maliny zmiksowac. Przetrzec przez sito, wyrzucic pestki. Do musu dodac cukier wymieszac.

Jeśli robimy z mrożonych malin , najpierw je rozmarażamy lub gotujemy, nastepnie robimy to, co wyżej.

Jeśli używamy konfitury, najpierw podgrzewamy ją w rondelku, przelewamy przez sito, wyrzucamy pestki- nie dodajemy już cukru.

 

spód brownie:

- 65 g gorzkiej czekolady (powinna byc o dużej zawarości kakao, ja daję zawsze Wedla)

- 65 g masła

- 50 g cukru

- 40 g mąki

- 1 jajo


Nagrzewamy pierkanik do 175 sopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło miksujemy z cukrem do puszystości (ok.7 min.) W oddzielnej misce jajko ubijamy na pianę. Łączymy wszystkie skaldniki łyżką- masło z cukrem z czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na końcu z ubitym jajkiem. Przekładamy do tortownicy, pieczemy 6 minut. W tym czasie zaczynamy przygotowywac masę twarogową.

 

masa twarogowa:

- 0,5 kg twarogu sernikowego (polecam Piątnicę, ewentualnie President, ale NIE LEKKI)

- 0,5 kg mascarpone

- 3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej

- 5 jaj

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 80 ml śmietanki 30% lub 36%

- 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią lub cukru wanilinowego

 

Do miski wkładamy twaróg, mascarpone i mąkę. Miksujemy na niskich obrotach ok. 2-3 minuty. Następnie powoli dodajemy porcjami cukier, miksujac na małych obrotach. Dodajemy po 1 jajku, wolno miksując ok. 15-30 sekund po każdym jajku. Na sam koniec miksujemy ze śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią lub cukirem wanilinowym.

Masę wylewamy na podpieczony spód brownie. Na to kładziemy łyżką mus, staramy się go nie zatapiac w masie. Wykałaczką robimy z musu esy-floresy, ósemki.

Wrzątek (ok. 1 jednego czajnika) wlewamy do blachy, blachę bądź wkładamy na dól piekarnika, a tortownicę na środek, bądź tortownicę wkładamy w blachę ze wrzątkiem i wkładamy wszystko razem do pieca. Pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie 90 minut w 120 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, nie uchylając drzwiczek studzimy 15 minut, następnie powoli otwieramy drzwiczki piekarnika i studzimy jeszcze w piekarniku kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę, studzimy do końca. Gdy już będzie chłodny, zdejmujemy obręcz i wstawiamy sernik do lodówki bez przykrycia na co najmniej 8 godzin. Smacznego!

 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Spaghetti bolognese

Wyśmienite spaghetti bolognese, bez żadnych sosów z proszku czy w słoiczku. Sos był bardzo smaczny.

 

Spaghetti bolognese

 


 

Składniki(na ok.6 osób):

 

sos:

- 1 kg mięsa mielonego

- 12-14 dojrzałych, średniej wielkości pomidorów lub 3 puszki pomidorów z puszki bez skórek

- 1 duża cebula

- 4 ząbki czosnku

- 2 średnie marchewki

- 2 łodygi selera naciowego

- 6 listków świeżej bazlii

- 150 ml wina wytrawnego

- pół papryczki chili

- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili, oregano suszone, tymianek

- pół łyżeczki brązowego cukru

- oliwa z oliwek do smażenia

 

dodatkowo:

- 800 g suchego makaronu spaghetti

- 200 g sera (parmezanu lub innego)


Pomidory sparzamy ok. 30 sekund we wrzącej wodzie, następnie hartujemy w zimnej ok. 15 sekund. Obieramy ze skórki, odcinamy szypułki i kroimy w kostkę. Pokrojone wrzucamy do garnka i gotujemy, aż powstanie z nich przecier pomidorowy(Jeśli używamy pomidorów z puszki- wlewamy wszystko wraz z sosem i gotujemy). Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zostawiamy. Cebulkę drobno kroimy lub ściermy na tarce, łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni. Cebulę szklimy. Gdy już usmażymy ją na złoto dodajemy do niej starkowaną marchewkę na małych oczkach i starty lub drobno pokrojony seler naciowy oraz cukier. Wszystko smażymy do miękkości na małym ogniu. Następnie wszystko to mieszamy ze zrobionym z pomidorów przecierem pomidorowym. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone listki bazylii. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy mięso mielone i smażymy, rozdrabniając, do czasu aż odparuje woda. Dodajemy do mięsa przyprawy wg uznania. Usmażone mięso dodajemy do sosu pomidorwego, gotujemy wszystko razem ok. 15 minut. Wlewamy wino, gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut. Sos gotowy! Podajemy z makaronem i starym serem. Smacznego!


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Placki z cukinii z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

Bardzo dobre placki na obiad lub kolację. Radzę podawac je lekko przestudzone, są lepsze i bardziej zwarte. Nie solcie ich również- feta nadaje im słonośc.

 

Placki z cukinii z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

 


 

Składniki(na ok. 22-24 placki):

 

- 3 cukinie (ok. 900-950 g)

- 6 czubatych łyżek mąki

- 3 jajka

- opakowanie fety (u mnie 270 g)

- 100 g oliwek

- 100 g suszonych pomidorów

- 6 listków świeżej bazylii

- pieprz, zioła prowansalskie

- oliwa z oliwek do smażenia

 

Cukinię obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na ok.1 godzinę, aby puściła sok(u mnie to były 2 godziny). Po tym czasie odciskamy ją(najlepiej zrobic to rękoma), by pozbyc się wody. Do cukini dodajemy jaja i mąkę. W oddzielnym naczyniu kroimy drobno fetę, dodajemy do niej pokrojone w małą kostkę oliwki i pomidory suszone. Mieszamy wszystko razem. Łączymy masę cukiniową z tą z fetą. Kroimy drobno bazylię, dodajemy do ciasta, doprawiamy do smaku. Smażymy placuszki na oliwie z oliwek. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy z sosem czosnkowym, ketchupem lub po prostu samym jogurtem naturalnym, przyozdobione bazylią.

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 291  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: