Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334290
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Tort orzechowy z kremem krówkowym

Jest pyszny! Nie jest najtańszy, ani najłatwiejszy w wykonaniu, ale jego niebywały smak jest wart zachodu. Biszkopt z przepisu Ewy Wachowicz, lekko zmodyfikowany.

 

Tort orzechowy z kremem krówkowym

 

 

Biszkopt orzechowy:

- 10 jaj

- 200 g cukru

- 1 cukier wanilinowy

- 200 g mąki krupczatki

- 200 g mielonych orzechów włoskich

- 1 szklanka zmielonych biszkoptów

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki oleju

 

Białka oddzielić od żóltek. Ubić pianę z białek, dodawać porcjami cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku, potem olej. Na koniec wsypać zmieszane orzechy, mąkę, biszkopty i proszek do pieczenia. Wymieszać drewnianią łyżką. Wyłożyć na wysmarowaną masłem tortownicę (u mnie duże serce). Piec do suchego patyczka. Wystudzić.

 

Krem:

- puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa karówkowa

- 1 kostka miękkiego masła

 

Mleko w puszce gotować w dużym garnku napełnionym wodą ok. 2-2,5 godziny. Wyjąc, ostudzić. Powstała nam masa krówkowa. Otworzyć puszkę, jeśli masa jest chłodna, można przystąpić do ubijania, jeśli natomiast mamy gotową masę krówkową to możemy od razu ją ubijać z masłem. Masło miksować ok. 5 minut, nastepnie dodawać po łyżce masy krówkowej, aż powstanie puszysty jednolity krem.

 

Dodatkowo:

- dżem malinowy mały słoik

- szklanka wody

- cytryna

- kieliszek wódki (opcjonalnie)

- 1,5 czekolady gorzkiej + 2 łyżki masła

- 250 g śmietany 30% + śmietan fix + cukrowe serduszka

 

Biszkopt przekroić na 3 części. 2 łyżki dżemu rozpuścić w gorącej szklance wody, przelać przez sito. Wystudzić. Do schłodzonej malinowej wody dodać sok z cytryny i ewentualną wódkę. Nasączyć pierwszy blat biszkotu, wyłożyć 1/2 kremu, następnie nasączyć drugi blat, posmarować dżemem i drugą połową kremu, nasączyć ostatni blat i położyć na wierzch. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch i boki tortu. Śmietanę ubić z śmietan fixem, udekorować nią i cukrowymi serduszkami.


Podziel się
oceń
36
14

komentarze (35) | dodaj komentarz

Kokosowe krewetki z majonezowym dipem curry

Kiedyś nie chciałam slyszeć o owocach morza, tym bardziej o krewetkach! Jednak ostatnio pokochałam je:) Idealne na przystawkę, pyszne krewetki.

 

Kokosowe krewetki z majonezowym dipem curry

 

 

 

Składniki(dla ok. 4 os. na przystawkę):

- 500 g krewetek Black Tiger mrożonych, obgotowanych

- sól, pieprz

- ok. 80 -100 g mąki

- 2 jajka rozkłócone

- wiórków kokosowych

- olej do smażenia

- 2 łyżki majonezu

- pół łyżeczki czerwonej pasty curry

 

Krewetki rozmrozić na sitku, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Owoce morza opruszyć solą i pieprzem z każdej strony. W oddzielnych miseczkach przygtować mąkę, nastepnie jajka, a w ostatniej wiórki kokosowe. Obtoczyć każdą krewetkę najpierw w mące, nastepnie w jajkach, a na koniec w kokosowych wiórkach. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą lekko brązowe. Wyłożyć na ręcznik kuchenny, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Majonez zmieszać z pastą curry. Podawać wraz z dipem.


Podziel się
oceń
39
13

komentarze (30) | dodaj komentarz

Oponki

Dla tych, którzy jeszcze nic nie zrobili na Tłusty Czwartek. Łatwe, szybkie i smaczne oponki twarogowe:) Można z nich formować również małe, serowe pączusie.

 

Oponki

 

 

Składniki (na ok. 20 oponek):

 

Ciasto:

- 0,5 kg zmielonego sera twarogowego

- 0,5 kg mąki (dałam krupczatkę)

- 1 jajko + 2 żółtka

- 3 łyżki śmietany 18%

- 1 cukier wanilinowy (32 g) + 1 łyżka cukru

- 1 łyżka octu spirytusowego (aby tłuszcz mocno w nie nie wsiąkał)

- 1 łyżeczka sody

Dodatkowo:

- 1l oleju do smażenia, smalcu- można łączyć

- 1,5 opakowania cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem + parę łyżek cukru pudru

 

Wszystko razem zagnieść. Wałkować na grubość ok. 1 - 1,5 cm, wycinać kółka szklanką, a w środku nich kieliszkiem lub np. korkiem wykraiwać mniejsze kółka. Rozgrzać dobrze olej, tak, że gdy wrzucamy kawałeczek surowego ciasta olej skwierczy, a ciasto zaraz wypływa na powierzchnie. Wrzucamy oponki, smażymy z jednej i drugiej strony na rumiano. Wyjmujemy na ręcznik kuchenny, by odsączyć tłuszcz.  Zdejmujemy z ręcznika na talerz/ tacę, przestudzone posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem.

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Trufle piernikowe

Pyszne, choć mocno słodkie kuleczki.

 

Trufle piernikowe

Składniki:

- 250 g pierników w czekoladzie bez nadzienia

- 2 łyżki mielonych orzechów (dałam laskowe, mogą być włoskie lub migdały)

- ok. 5, 6 łyżek marmolady wieloowocowej

- 150 g czekolady (ja dałam gorzką)

- posypki cukrowe

 

Pierniczki bardzo drobno zmiksować blenderem , dodać orzechy i marmoladę. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki, wstawić je do lodówki na kilka godzin. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, oblać każdą kulkę czekoladą lub zamoczyć w czekoladzie za pomocą wykałaczki. Posypać cukrowymi ozdobami, wstawić do lodówki, by czekolada zastygła.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Świąteczne babeczki reniferki, mikołaje i bałwanki (zdjęcia)

Nasze ulubione muffinki piernikowe:

http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330676317,title,Piernikowo-migdalowe-muffinki-z-powidlami,index.html

Przygotowane specjalnie na przedszkolną wigilię mojego synka:)

 

 

Bałwanki i mikołaje: lukier plastyczny z połowy porcji z tego przepisu: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330762385,title,Lukier-plastyczny-przepis-i-cenne-wskazowki,index.html oraz barwniki spożywcze w proszku: czarny i czerwony + barwnik w żelu cielisty, a także brokat spożywczy i dodatkowo posypki cukrowe. Bałwanki mocowane do babeczki na wykałaczki, reszta elementów na lukier z cytryny i cukru pudru. Oczka mikołajów i bałwanków to lukier barwiony na czarno (można użyć rozpuszcoznej czekolady).

 

 

Krem: szklanka śmietany 30% + 1 rozpuszczona czekolada gorzka

Ubić śmietanę, wlać ostudzoną rozpuszczoną czekoladę, zmiksować.

Dodatkowo: orzechy w czekoladzie i lukrze koloru czerwonego na nosek oraz białe draże o smaku mlecznym lub kokosowym + odrobina rozpuszczonej czekolady na oczy+ precle na uszy.

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 290  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: