Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334291
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Tarta z malinami i białą czekoladą

Pyszna, chrupiąca tarta, moja rodzina orzekła, że jest bardzo smaczna. Ostatnio robiąc ciasta kruche zauważyłam, że najlepsze kruche ciasto, fajnie chrupiące jest bez dodatku jajek, samo masło, mąka, cukier.

 

Tarta z malinami i białą czekoladą

 


 

Ciasto kruche:

- 250 g mąki (dałam krupczatkę)

- 150 g zimnego masła

- 1 łyżka cukru brązowego

- 2 łyżki lodowatej wody

 

Wszystko zagnieść, wstawić do lodówki na pół godziny.  Wyłożyć nim nasmarowaną masłem formę do tarty. Piec w 180 stopniach do lekkiego przybrązowienia ciasta na wierzchu(ok. 20 min.)

 

Kruszonka:

- 50 g mąki

- 50 g płatków owsianych

- 100 g zimnego masła

- 100 g cukru brązowego

 

Wszystko zagnieść razem, schłodzić w lodówce.

 

Dodatkowo:

- koszyczek malin

- 150 g czekolady białej

 

Na upieczony spód ciasta wykładamy umyte maliny, posypujemy pokrojoną białą czekoladą, a na końcu startą na tarce kruszonką. Pieczemy do zezłocenia wierzchu(u mnie ok. 25 min.)

 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Ciasto kruche z porzeczkami

Miałam kiedyś wyrwany przepis na takie ciasto z jakiejś gazety- był rewelacyjny! Jednak porwał się, potem gdzieś się zgubił i niestety ciężko mi teraz odtworzyc identyczny smak. Jednak ten przepis jest bardzo podobny, ale na pewno nie ten sam niestety...

 

Ciasto kruche z porzeczkami

 


 

na ciasto:

- 300 g mąki (dałam krupczatkę)

- 4 żółtka

- cukier wanilinowy (16 g)

- 3 łyżki śmietany 18%

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 125 g masła

 

na pianę:

- 4 białka

- 1 szklanka cukru

- 0,5 kg czerwonych porzeczek 

 

Porzeczki umyc, rozłożyc na suchej ścierce, by je osuszyc. Zagnieśc wszystkie składniki na ciasto, schłodzic je ok. 30 min w lodówce. Po tym czasie rozłożyc je na wysmarowanej blaszce o wymiarach ok. 15x30 cm . Piec w 180 stopniach 15 min. Białka ubic na sztywną pianę, cały czas miksując dodawac porcjami cukier.  Wsypac porzeczki, wymieszac łyżką. Na podpieczone ciasto wyłożyc pianę z porzeczkami. Piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. 


Podziel się
oceń
3
3

komentarze (29) | dodaj komentarz

Tartaletki z budyniem i rabarbarem

Przepis pochodzi z bloga: http://alba.blox.pl/html Bardzo nam smakowały, mimo, że robiłam je w pośpiechu i ciasto nie chciało się wałkowac, więc wyłożyłam je na foremki i zrobiłam zamiast fajnie wyglądających paseczków na górze jak w wyżej wymienionym blogu taką al'a kruszonkę. Zapomniałam również zapiec kruchego spodu na początek. Powiem Wam, że i tak nie zmiękł pod wpływem budyniu i rabrbaru, był pysznie kruchy:)

 


 

Tartaletki z budyniem i rabarbarem

 

Składniki(na 4 tartaletki):

 

ciasto kruche:

- 300 g mąki

- 2 łyżki przesianego cukru pudru

- szczypta soli

- 4 łyżki zimnej wody

- 150 g zimnego masła

 

budyń:

- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (z cukrem)

- 1,5 szklanki mleka

 

rabarbar: 

- 350 g rabarbaru pokrojonego w drobną kostkę

- 4 łyżki cukru pudru

 

Ciasto zagnieśc. Owinąc w folię aluminiową i schłodzic w lodówce ok.30 min. Po tym czasie połowę rozwałkowac i wyłożyc ciastem foremki do tartaletek. Resztę ciasta wstawic do lodówki. Tartaletki piec w 180 stopniach 5-8 min. 

Ugotowac budyń. Ostudzic i rozsmarowac na podpieczonym ciaście kruchym.

Do umytego i pokrojonego rabarbaru dodac cukier puder. Rozłożyc go na masie budyniowej.

Z reszty ciasta wykroic paseczki i poukładac je na rabarbarze(lub zrobic jak ja- taką al'a kruszonkę).

Piec wszystko razem w 180 stopniach ok.15-20 min.

Można podawac posypane cukrem pudrem.

 

 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Pyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami. Kruche ciasto zachwyca. Nie rozmięka pod wpływem owoców. Przepisów jest sporo na to ciasto w internecie, więc i ja musiałam wypróbowac. Polecam!:)

 

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

 

Składniki na ciasto:

-1  i 3/4 szklanki maki

-2 łyżki cukru pudru (ja dałam 2,5 łyżki cukru wanilinowego)

-1/2 kostki zimnego masła


Składniki na nadzienie:

-3/4 szklanki cukru

-1/4 szklanki maki (dałam zwykłą pszenną)

-szczypta soli

-6 żółtek

-1 szklanka słodkiej śmietanki (dałam 36% z Piątnicy)

-4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki

-1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki (dałam ok. 1,5 szklanki)


Składniki na bezę:

-6 białek

-1/2 szklanki cukru pudru

 

Ze składników na ciasto zrobic kruszonkę wyłożyc posmarowaną tłuszczem blachę(ok.30/20 cm), lekko dociskając. Zapiec w 180 stopniach ok.10- 12 min.

W misce wymieszac mąkę, sól, i cukier. Do śmietany dodac roztrzepane żółtka, wymieszac. Połączyc z suchymi składnikami, dokładnie mieszając. Dodac rabarbar z truskawkami. Wylac na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach ok. 60 min.

Białka ubic na sztywną pianę, stopniowo dodawac cukier puder, cały czas miksując. Wyłożyc na upieczone ciasto. Zapiekac jeszcze ok.10-15 min.

 

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Tarta/tartaletki z wiśniami(lub innymi owocami) i kremem śmietanowo-jogurtowym

Zawsze robiłam z tego przepisu jedną, dużą tartę, jednak tym razem postanowiłam wypróbowac moje nowe foremki do tartaletek. Pyszna tarta z owocami i świetnym delikatnym kremem. Można zastąpic wiśnie w słoiku dowolnymi innymi owocami(nawet świeżymi) lub dżemem albo powidłami.


Tarta/tartaletki z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym

Składniki(na 1 dużą tartę lub 4/5 małych tartaletek):


*ciasto:

- 175 g mąki krupczatki

- 50 g cukru pudru

- 30 g zmielonych orzechów(dałam laskowe, można dac migdały)

- 125 g zimnego, posiekanego masła

- 1 łyżka zimnej wody

- 1 jajko

 

Zagnieśc ciasto, zawinąc w folię, wstawic do lodówki na pół godziny. Wylepic ciastem posmarowaną/e masłem formę/foremki. Ponakłuwac gęsto widelcem, schłodzic w lodówce ok.15 minut. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.15-20 min. Radzę przykryc tartę/tartaletki na początku papierem do pieczenia, a 5 min. przed wyjęciem zpiekarnika zdjąc papier.


*krem śmietanowo-jogurtowy

- 200 ml śmietany 36% (dałam z Piątnicy) + 100 ml jogurtu naturalnego

- 3 żóltka

- 1 cukier wanilinowy

- 60 g cukru pudru

 

Śmietanę z jogurtem zagotowac. Żółtka z cukremi utrzec na kogel-mogel. Po łyżeczce dodawac śmietanę do jajek, miksujac przez cały czas.

 

Na upieczony spód  tarty/ tarteletek kłaśc wydrylowane wiśnie ze słoika, i powoli, ostrożnie zalewac kremem.

Piec w 150 stopniach do ścięcia kremu.

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 291  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: