Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334307
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Pizza serowa na cienkim spodzie

Pyszniutka, super ciągnąca się za sprawą kilku rodzajów sera pizza. Polecam!

 

Pizza serowa na cienkim spodzie

 

ciasto: z tego przepisu (na 1 duży spód):http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,332259872,title,Pizza-na-cienkim-spodzie-z-pomidorami-suszonymi-oliwkami-i-feta,index.html

sos: z tego przepisu(porcja na 1 duży spód):http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,332259872,title,Pizza-na-cienkim-spodzie-z-pomidorami-suszonymi-oliwkami-i-feta,index.html

dodatki:

- ser cheedar 150 g lub inny

- ser mozzarella jedna kulka

- pół opakowania fety

- 100 g sera gorgonzola

- 1 camembert lub brie

- 40 g parmezanu

- zioła prowanslaskie

 

Spód smarujemy sosem, posypujemy startym cheedarem, układamy plastry mozzarelli, pokrojoną w kostkę fetę i gorgonzolę oraz camember lub brie. Wszystko posypujemy starym parmezanem. Posypujemy ziołami. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym, ketchupem lub innym ulubionym.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Pizza na cienkim spodzie z pomidorami suszonymi, oliwkami i fetą

 

W końcu udało mi się zrobić ciasto do pizzy, o którym zawsze marzyłam-jest dla mnie wprost idealne...cieniutkie, lekko chrupiące...mniam;)

 

Pizza na cienkim spodzie z pomidorami suszonymi, oliwkami i fetą

 

 

Składniki:

 

spód (na 2 duże pizze- na 2 blachy duże z piekarnika):

- 500 g mąki

- 300 ml ciepłej wody

- 30 g drożdży świeżych (lub 2 i 1/2 łyżeczki drożdży instant)

- 1/4 łyżeczki cukru

- duża szczypta soli

- 2 łyżki ziół prowansalskich lub suszonej bazylii lub suszonego oregano

 

Do dużej miski pokruszyć drożdże(jeśli używamy instant- wsypujemy je), dodajemy cukier i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na 5 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i ziołami. Wszystko ugniatamy ok. 10 minut. Zostawiamy do wyrośnęcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 2 połowy. Rozwałkowujemy, układamy na blachę posmarowaną oliwą z oliwek.

 

sos (na 1 spód):

- 5 średnich pomidorów dojrzałych/ pomidory z puszki/ średni słoiczek przecieru domowego z pomidorów

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 5  listków świeżej bazylii

- sól i pieprz

- ja dodałam również 1 łyżkę przyprawy: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

 

Jeśli używamy świeżych pomidorów sparzamy je, obieramy skórkę, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka i gotujemy, aż będą miękkie i zrobi się przecier. Jeśli zostaną grutki blendujemy. Podobnie robimy z pomidorami z puszki. Do gotowego przecieru dodajemy oliwę, pokrojoną drobno bazylię, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawę.

 

dodatkowo (na 1 spód):

- słoiczek susznych pomidorów

- pół małego słoiczka oliwek

- 1 kulka mozzarelli

- 100 g sera żółtego/ parmezanu

- pół opakowania fetę

- 10 listków świeżej  bazylii-

 

Spód ciasta smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tarkowanym serem oraz plastrami mozzarelii(lub tarkowaną mozzarellą), układamy pomidory suszone, pokrojoną w kostkę fety oraz pokrojone w plasterki oliwki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut.Po upieczeniu układamy na wierzchu bazylię. Podajemy z sosem czosnkowym, ketchupem lub innym ulubionym.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Makaron w sosie trzy sery

Przepis zaczerpnięty z książki: "Makaron na każdą okazję" . Ja dałam inny makaron(pasuje idealnie), jeden inny ser oraz zmieniłam proporcje.

 

Makaron w sosie trzy sery

 

 

Składniki(na ok. 3 osoby):

- 500 g makaronu (u mnie kolorowe tagiatelle)

- 100 g gorgonzoli

- 125 g mozzarelli

- 80 g parmezanu

- 80 g pistacji

- 1,5 łyżeczki świeżej bazylii

- 300 ml śmietany 18%

- biały pieprz

 

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pistacje siekamy, bazylię kroimy. Śmietanę doprowadzany do wrzenia(uważamy,by nie przypalić). Dodajemy pokruszoną gorgonzolę, mieszamy, aż się roztopi. Wsypujemy potarkowaną mozzarellę oraz parmezan. Mieszamy, aż sos zrobi się gładki. Dodajemy pistacje i bazylię, doprawiamy do smaku białym pieprzem. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, ewentualnie ozdabiamy listkami świeżej bazylii.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Placki z dyni na słodko

Rozpływające się w ustach, delikatne placki z dyni, znalezione na bloguhttp://majanaboxing.blox.pl/html . Do podania proponuję cukier puder, śmietanę z cukrem, dżem lub nutellę. Oto przepis z małymi moimi modyfikacjami:

 

Placki z dyni na słodko

 

 

Składniki(na ok.3-4 osoby):

- 800 g dyni

- 60 g masła

- 4 jajka

- 2 łyżki cukru wanilinowego

- 1 szklanka mąki

- pół łyżeczki sody oczyszczonej

- masło do smażenia (ok. pół kostki)

 

Dynię obrać i starkować na tarce (na oczkach do tarkowania ziemniaków na purre). Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku. Wsypyać mąkę z sodą porcjami, następnie dodać dynię. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do masy dyniowej. Smażyć na maśle, formując niewielkie placuszki. Nadmiar tłuszczu osączać na ręczniku papierowym.


Podziel się
oceń
19
5

komentarze (1) | dodaj komentarz

Placki z cukinii z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

Bardzo dobre placki na obiad lub kolację. Radzę podawac je lekko przestudzone, są lepsze i bardziej zwarte. Nie solcie ich również- feta nadaje im słonośc.

 

Placki z cukinii z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

 


 

Składniki(na ok. 22-24 placki):

 

- 3 cukinie (ok. 900-950 g)

- 6 czubatych łyżek mąki

- 3 jajka

- opakowanie fety (u mnie 270 g)

- 100 g oliwek

- 100 g suszonych pomidorów

- 6 listków świeżej bazylii

- pieprz, zioła prowansalskie

- oliwa z oliwek do smażenia

 

Cukinię obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na ok.1 godzinę, aby puściła sok(u mnie to były 2 godziny). Po tym czasie odciskamy ją(najlepiej zrobic to rękoma), by pozbyc się wody. Do cukini dodajemy jaja i mąkę. W oddzielnym naczyniu kroimy drobno fetę, dodajemy do niej pokrojone w małą kostkę oliwki i pomidory suszone. Mieszamy wszystko razem. Łączymy masę cukiniową z tą z fetą. Kroimy drobno bazylię, dodajemy do ciasta, doprawiamy do smaku. Smażymy placuszki na oliwie z oliwek. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy z sosem czosnkowym, ketchupem lub po prostu samym jogurtem naturalnym, przyozdobione bazylią.

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 307  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: