Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 602 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 327666
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 333
Bloog istnieje od: 2060 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Kokosowe krewetki z majonezowym dipem curry

Kiedyś nie chciałam slyszeć o owocach morza, tym bardziej o krewetkach! Jednak ostatnio pokochałam je:) Idealne na przystawkę, pyszne krewetki.

 

Kokosowe krewetki z majonezowym dipem curry

 

 

 

Składniki(dla ok. 4 os. na przystawkę):

- 500 g krewetek Black Tiger mrożonych, obgotowanych

- sól, pieprz

- ok. 80 -100 g mąki

- 2 jajka rozkłócone

- wiórków kokosowych

- olej do smażenia

- 2 łyżki majonezu

- pół łyżeczki czerwonej pasty curry

 

Krewetki rozmrozić na sitku, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Owoce morza opruszyć solą i pieprzem z każdej strony. W oddzielnych miseczkach przygtować mąkę, nastepnie jajka, a w ostatniej wiórki kokosowe. Obtoczyć każdą krewetkę najpierw w mące, nastepnie w jajkach, a na koniec w kokosowych wiórkach. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą lekko brązowe. Wyłożyć na ręcznik kuchenny, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Majonez zmieszać z pastą curry. Podawać wraz z dipem.


Podziel się
oceń
39
13

komentarze (30) | dodaj komentarz

Camembert z grilla

Bardzo smaczny camembert z grilla. Można podać go z żurawiną.

 

Camembert z grilla 

 


 

Składniki(dla 4 osób):

 

- 2 camemberty (mogą być różnego rodzaju np. z ziołami, oliwkami itp.)

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek

- 2 łyżki przyprawy do grilla (dałam ostrą)

- 1 ząbek czosnku

 

Oliwę mieszamy z przyprawą do grilla i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Camamberty kładziemy na kawałku folii aluminiowej, smarujemy z dwóch stron marynatą. Zawijamy w folię. Pieczemy na grillu. Po upieczeniu wyjmujemy z folii, kroimy na pół i podajemy z łyżeczką żurawiny.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Dodatki do dań z grilla

Oto dwie propozycje:

 

1) Plastry ananasa z grilla

 

 

Świeży ananas obrac, wyciąc ze środka rdzeń i pokroic w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Grillowac z jednej i drugiej strony.

 

2) Cukinia z grilla

 


 

Składniki:

- 1 cukinia

- 1,5/2 łyżki oliwy z oliwek

- zioła prowansalskie

- 1 ząbek czosnku

- sól, pieprz

 

Oliwę wymieszac z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Umyc cukinie. Pokroic w plastry 1-2 cm. Posmarowac marynatą plastry cukini z jednej i drugiej strony. Grillowac ok. 2 minut z każdej strony.


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

piątek, 21 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  327 666  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: