Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 695 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334316
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Tort orzechowy z kremem krówkowym

Jest pyszny! Nie jest najtańszy, ani najłatwiejszy w wykonaniu, ale jego niebywały smak jest wart zachodu. Biszkopt z przepisu Ewy Wachowicz, lekko zmodyfikowany.

 

Tort orzechowy z kremem krówkowym

 

 

Biszkopt orzechowy:

- 10 jaj

- 200 g cukru

- 1 cukier wanilinowy

- 200 g mąki krupczatki

- 200 g mielonych orzechów włoskich

- 1 szklanka zmielonych biszkoptów

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki oleju

 

Białka oddzielić od żóltek. Ubić pianę z białek, dodawać porcjami cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku, potem olej. Na koniec wsypać zmieszane orzechy, mąkę, biszkopty i proszek do pieczenia. Wymieszać drewnianią łyżką. Wyłożyć na wysmarowaną masłem tortownicę (u mnie duże serce). Piec do suchego patyczka. Wystudzić.

 

Krem:

- puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa karówkowa

- 1 kostka miękkiego masła

 

Mleko w puszce gotować w dużym garnku napełnionym wodą ok. 2-2,5 godziny. Wyjąc, ostudzić. Powstała nam masa krówkowa. Otworzyć puszkę, jeśli masa jest chłodna, można przystąpić do ubijania, jeśli natomiast mamy gotową masę krówkową to możemy od razu ją ubijać z masłem. Masło miksować ok. 5 minut, nastepnie dodawać po łyżce masy krówkowej, aż powstanie puszysty jednolity krem.

 

Dodatkowo:

- dżem malinowy mały słoik

- szklanka wody

- cytryna

- kieliszek wódki (opcjonalnie)

- 1,5 czekolady gorzkiej + 2 łyżki masła

- 250 g śmietany 30% + śmietan fix + cukrowe serduszka

 

Biszkopt przekroić na 3 części. 2 łyżki dżemu rozpuścić w gorącej szklance wody, przelać przez sito. Wystudzić. Do schłodzonej malinowej wody dodać sok z cytryny i ewentualną wódkę. Nasączyć pierwszy blat biszkotu, wyłożyć 1/2 kremu, następnie nasączyć drugi blat, posmarować dżemem i drugą połową kremu, nasączyć ostatni blat i położyć na wierzch. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch i boki tortu. Śmietanę ubić z śmietan fixem, udekorować nią i cukrowymi serduszkami.


Podziel się
oceń
36
14

komentarze (35) | dodaj komentarz

Tort czekoladowo-wiśniowy - Tort piłka EURO 2012

Mój mąż w czerwcu miał urodziny i postanowiłam zrobic mu do pracy torcik. Po uzgodnieniu z mężem zrobiłam tort piłka- i to nie byle jaki, bo oczywiście musiała byc to piłka EURO 2012;)

 

 

Tort czekoladowo-wiśniowy

 

Biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru

- 1 budyń czekoladowy bez cukru

- 3/4 szklanki mąki krupczatki

- 3 łyżeczki kakao

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Biała ubic na sztywną pianę. Wsypywac porcjami cukier, ciągle ubijając. Dodawac powoli po jednym żółtku. Miksując wsypac porcjami wymieszaną mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelac ciasto do wysmarowanej metalowej, średniej miski. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.

 

Poncz:

- sok z wiśni (ze słoika, lub odcedzony, które puściły wiśnie)

- wódka

- sok z cytryny

 

Zmieszac składniki w dowolnych proporcjach, tak by powstała szklanka płynu.

 

Krem I:

- 500 ml śmietany 30%

- 2 czekolady gorzkie

 

Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej. Lekko przestudzic. Ubic śmietanę na sztywno. Powoli wlewac czekoladę cały czas miksując.

 

Krem II:

- 250  ml śmietany 30%

- 1 łyżeczka cukru wanilinowego

- 1 śmietan fix

- pół czekolady gorzkiej bądź mlecznej (potarkowanej na małych oczkach)

 

Śmietanę ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodac cukier i śmietan fix. Potarkowac czekoladę.

 

Krem pod lukier:

- pół opakowania budyniu wanilinowego

- 1 szklanka mleka

- pół kostki masła

 

Budyń ugotowac na mleku. Ostudzic. Miękkie masło utrzec i powoli dodawac budyń cały czas miksując.

 

Dodatkowo:

- wiśnie ze słoika lub 0,5 kg wiśni mrożonych lub świeżych wydrylowanych (zasypac 3 łyżkami cukru, poczekac do puszczenia soku przez wiśnie, sok odcedzic)

- lukier plastyczny z tego przepisu: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330762385,title,Lukier-plastyczny-przepis-i-cenne-wskazowki,index.html bądź kupiony+ barwniki spożywcze

 

Biszkopt przeciąc wzdłuż na 4 blaty. 1 blat nasączyc ponczem, rozłożyc na nim wiśnie, przykryc połową kremu I, 2 blat nasączyc ponczem rozłożyc wiśnie, przykryc kremem II, nasączyc ponczem 3 blat, rozłożyc wiśnie, przykryc pozostałym kremem. Na to położyc nasączony ostatni blat. Rozsmarowac krem pod lukier na całym torcie równomiernie. Schłodzic tort w lodówce co najmniej 30 min., po tym czasie narysowac na piłce szablon i dekorowac lukrem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Tort z kremem jogurtowym z jagodami- tort z okazji rocznicy naszego ślubu:)

Delikatny torcik z kremem jogutowym...Pycha;)

 

 

Tort z kremem jogurtowym z jagodami

 

Składniki:

- biszkopt z 4 jaj (z tego pzepisu:http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330913767,title,Biszkopt-z-przepisu-mojej-mamy,index.html) na średnią blaszkę serce

 

krem:

- 400 ml jogurtu greckiego

- 500 ml śmietany 30-36%

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

- wrząca woda

- 500 g jagód

 

W odrobinie wrzącej wody rozpuścic żelatynę. Ostudzic. Jagody zasypac cukrem. Śmietanę zmiksowac na sztywno, powoli wlewac jogurt. Wlac żelatynę, zmiksowac. Schłodzic krem w lodówce, gdy zacznie tężec wsypac jagody i wymieszac łyżką.

Uwaga!

Kremu wyszło dośc dużo, za dużo na biszkopt z 4 jaj! Jeśli chcecie zróbcie większy biszkopt bądź wykorzystajcie krem do czegoś innego lub zróbcie mniej kremu.

Ja z reszty kremu zrobiłam deser: do pucharków pokruszyłam biszkopty i nałożyłam na nie krem.

 

krem pod lukier:

- pół budyniu waniliowego

- szklanka mleka

- pół kostki miękkiego masła

 

Ugotowac na mleku budyń. Ostudzic. Miękkie masło zmiksowac, powoli dodawac zimny budyń. 

 

dodatkowo:

- lukier plastyczny kupiony bądź z przepisu: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330762385,title,Lukier-plastyczny-przepis-i-cenne-wskazowki,index.html 

- barwniki

 

Biszkopt przekroic na 3 blaty. Wyłożyc krem jogurtowy na 1 blat, powtórzyc czynnosc. Na wierzch wyłożyc krem budyniowo-maślany. Schłodzic tort w lodówce. Obłożyc lukrem plastycznym.

 


 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Tort Elmo- propozycja na Dzień Dziecka

Ten torcik robiłam na 2 urodzinki mojego synka-ale postanowiłam go opublikowac dopiero teraz, specjalnie z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka. Jeśli Twój maluch lubi Elmo-jest to niespodzianka w sam raz dla niego:)

 


 

Tort Elmo- z wiśniami, kremem śmietanowo czekoladowym i kremem z mascarpone

 

Składniki:

- biszkopt z tego przepisu (z 6 jaj- na tortownicę 26 cm): http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330828538,title,Biszkopt,index.html

 

krem I

- 300 g śmietany 30%

- 100 g czekolady gorzkiej

 

Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej. Śmietanę ubic na sztywno. Miksując na niskich obrotach dodawac powoli lekko ostudzoną czekoladę.

 

krem II

- 250 g śmietany 30%

- 250 g mascarpone

- 2 łyżki cukru wanilinowego

 

Śmietanę ubic z cukrem wanilinowym, dodawac mascarpone, lekko miksując do połączenia się składników.

 

do nasączenia:

- sok z wiśni ze słoika/mrożonych/świeżych

- 1/4 szklanki wody

- sok z pół cytryny

- w wersji dla dorosłych: kieliszek wódki

 

Wymieszac wszystkie składniki.

 

krem pod lukier plastyczny:

- szklanka mleka

- pół budyniu(ja dałam biszkoptowy)

- pół kostki masła

 

Zrobic na mleku budyń wg przepisu(ale bez dodatku cukru). Odstawic do ostudzenia. Zmiksowac miękkie masło i powoli dodawac zimny budyń.

 

dodatkowo:

-  200g wydrylowanych wiśni ze słoika lub 250 g wiśni mrożonych wydrylowanych (zasypac cukrem i zostawic do odmrożenia- wydzielony sok użyc do nasączenia), lub 200 g świeżych wiśni wydrylowanych (zasypac wiśnie, zostawic do wydzielenia soku-wydzielony sok zużyc do nasączenia)

- pół słoika dżemu wiśniowego

- lukier plastyczny z tego przepisu:http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330762385,title,Lukier-plastyczny-przepis-i-cenne-wskazowki,index.html   + barwniki

 

Biszkopt przekroic na 3 blaty. Nasączyc pierwszy krążek- na to rozsmarowac dżem wiśniowy, następnie krem I (czekoladowy), położyc drugi nasączony krążek- wyłożyc wiśnie i rozsmarowac krem II (z mascarpone), nasączyc trzeci biszkopt(ale stronę, którą będziemy kłaśc do dołu). Rozsmarowac równomiernie krem pod lukier plastyczny(maślano-budyniowy) na wierzch i boki tortu. Udekorowac tort lukrem plastycznym. 

 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Tort Zebra (z kremem śmietankowym z białą czekoladą i konfiturą malinową)

Tort urodzinowy, który zrobiłam na swoje urodziny:) zawsze chciałam różowy tort...a jeszcze w paseczki a la zebra to już cud, miód...;) o pysznym smaku białej czekolady z konfiturą malinową...mniam mniam...

 

Tort Zebra (z kremem śmietanowym z białą czekoladą i konfiturą malinową)

 


 

Składniki:


- biszkopty:

*duży 26 cm- z 6 jaj z przepisu:http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330913767,title,Biszkopt-z-przepisu-mojej-mamy,index.html

* mały 18cm- z 3 jaj z przepisu: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330913767,title,Biszkopt-z-przepisu-mojej-mamy,index.html (ja dałam do tego różowy barwnik)


- krem:

* 1l śmietany 30%

* 1 śmietan-fix

* 300 g czekolady białej

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Powoli wmiksowujemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany.

 

- do nasączenia:

* garśc malin(ja miałam mrożone)

* 3/4 szklanki wody przegotowanej

* sok z pół cytryny

 

Robimy poncz: mrożone maliny umieszczamy w garnku, dodajemy odrobinę wody. Zagotowujemy je. Przecieramy pzez sito, by pozbyc się pestek. Pestki wyrzucamy. Świeże maliny wystarczy umyc i przetrzec przez sito. Powstały mus wlewamy do kubka dolewamy zimną, przegotowaną wodę i sok z cytryny. Mieszamy.

 

- krem budyniowy:

* 0,5 budyniu(ja daję biszkotowy-ale może byc każdy inny)

* 1 szklanka mleka

* 1 łyżka cukru

* 1/2 kostki miękkiego masła

 

Budyń przygotowujemy wg przepisu z opakowania. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy powoli, po 1 łyżce zimny budyń, miksujemy.

 

- konfitura malinowa (lub dżem) duży słoiczek


- lukier plastyczny- podwójna porcja z tego przepisu: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330762385,title,Lukier-plastyczny-przepis-i-cenne-wskazowki,index.html


- barwniki i inne ozdoby wg upodobań

 

Ostudzone biszkopty przekrajamy na 3 blaty (ten mniejszy jeśli chcecie przetnijcie na 2). 

Przekładamy najpierw duży tort- nasączony biszkopt -konfitura z malin(lub dżem) - krem z białą czekoladą - nasączony biszkopt- konfitura z malin(lub dżem)- krem z białą czekoladą- lekko nasączony biszkopt(najlepiej ze strony kremu nie wierzchniej) - krem budynowy(smarujemy cały tort)- masa plastyczna

Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem. Musimy pamiętac, żeby krem budyniowy był rozłożony równomiernie, by masa plastyczna ładnie przylegała do tortu.

Następnie smarujemy lekko kremem budyniowym masę plastyczną na środku dużego biszkoptu i powoli za pomocą szerokiej łopatki do tortów przenosimy mały biszkopt na duży. Wtedy możemy robic resztę ozdób i przykeljac je.

 

 

 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 316  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: