Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 602 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 327651
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 333
Bloog istnieje od: 2060 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Bułeczki drożdżowe z porzeczkami i kruszonką

Wyśmienite i przepyszne. Polecam!

 

Bułeczki drożdżowe z porzeczkami i kruszonką

 

Składniki(na 12 bułeczek):

 

-ciasto drożdżowe z 0,5 kg mąki z tego przepisu:

 http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,331173125,title,Drozdzowka-z-rabarbarem-budyniem-i-kruszonka,index.html

 

-ok.30-40 dag porzeczek (możecie zamienic na wiśnie bądź śliwki lub wymieszac owoce)- ja dałam porzeczki i po 4 kawałeczki rabrbaru na każdą bułkę

Umyc owoce, wyłożyc na suchą ściereczkę lub ręcznik kuchenny.

 

- kruszonka:

* 100 g masła

* 10 łyżek cukru trzcinowego Demara

* 15/16 łyżek czubatych mąki pszennej

Wszystko zagnieśc wstawic do lodówki na co najmniej 30 min.

 

Blaszki nasmarowac masłem. Formowac płaskie bułeczki. Przykryc ściereczką. Odstawic do wyrośnięcia(ok. 30 min.) Poukładac na nich owoce, posypac obficie kruszonką. Piec w 160 stopniach ok. 15 minut(do brzybrązowienia). Można polac je lukrem. 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Bułeczki i ślimaczki drożdżowe z jagodami

Dołączyłam do wspólnego pieczenia z blogerkami i postanowiłam wykorzystac owoce sezonowe :)

Oto efekty:

 

 

Pozostałe przepisy z innych blogów znajdziecie na blogu i Agaty: http://dreamytaste.blogspot.com/2012/07/drozdzowki-z-makiem-nieco-bardziej.html

 

Bułeczki i ślimaczki drożdżowe z jagodami

 

Składniki:

- ciasto drożdżowe z tego przepisu ( z podwójnej porcji - na 1 kg mąki): http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,331173125,title,Drozdzowka-z-rabarbarem-budyniem-i-kruszonka,index.html

- ok. 0,5 kg jagód

- 1 białko

- ok. 40 g masła + 2 łyżki oleju

 

Bułeczki: Ciasto drożdżowe podzieli na pół. Jedną połowe rozwałkowac, wycinac dużym kubkiem okręgi, wkładac w nie po 1, 2 łyżeczki jagód i formowac bułeczki. Układac je na wysmarowanej blaszce. Odstawic do wyrośnięcia. Gdy już urosną posmarowac wierzch białkiem. Piec  w 180 stopniach do przybrązowienia.

Ślimaczki: Drugą połowę ciasta rozwałkowac na kształt prostokąta, posmarowac roztopionym masłem z olejem. Zwinąc w rulon. Porkoic go na ok. 15 części. Układac je na wysmarowanej  blaszcze formując ślimaczki. Odstawic do wyrośnięcia, posypac jagodami tuż przed pieczeniem. Piec w 180 stopniach do przybrązowienia.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Drożdżówka z rabarbarem, budyniem i kruszonką

Moim zdaniem najlepszy przepis na drożdżówkę- ponieważ mojej mamy;) jest puszysta i pyszna. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam drożdżówkę, a jeszcze bardziej wtedy, gdy jest ciepła, ba... gorąca!:)

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem i kruszonką

 

Składniki na ciasto:

- 0,5 kg mąki pszennej (ja daję krupczatkę)

- pół kostki drożdży(50g)

- pół kostki masła

- 4 żółtka

- cukier wanilinowy/migdałowy (tym razem dałam migdałowy)

- 0,5 szkl. cukru

- ok. 1 szklanka mleka

 

Zrobic zaczyn- pokruszyc drożdże dodac do nich pół łyżeczki cukru, 3 łyżki mąki i dodac odrobinę ciepłego mleka(powinno miec to konsystencję gęstej śmietany). Odstawic do wyrośnięcia. Żółtka utrzec mikserem z cukrami do białości. Do miski wsypac mąkę, dodac wyrośnięty zaczyn, i utarte z cukrem żółtka. Wymieszac. Dodac ciepłe(ale nie gorące) mleko(robimy to na oko, tak, by ciasto nie było za żadkie ani za twarde). Ugniatamy ok.30 min., tak, by wtloczyc w ciasto jak najwięcej powietrza(ręka powinna spokojnie odchodzic od ciasta). Po tym czasie rozpuszczamy masło i jeszcze ciepłe dodajemy powoli do ciasta(najlepiej zrobic to w 2,3 partiach, by powoli wgnieśc masło w ciasto). Gdy już dpbrze połączymy ciasto z masłem, formujemy kulę i przykrywamy ją ściereczką, odstawiając w ciepłe miejsce. Czekamy, aż wyrośnie.

 

Składniki na kruszonkę:

- 150 g mąki

- 75 g masła

- 75 g cukru

- 1 cukier waniliowy/ migdałowy

 

Wszystkie składniki zagnieśc. Wstawic do lodówki.

 

Składniki na budyń:

- 1 budyń waniliowy

- 0,5 szklanki mleka

- 2 łyżki cukru

 

Ugotowac budyń wg przepisu.

 

Dodatkowo:

- 0,5 kg umytego, pokrojonego rabarbaru

 

Jak ciasto drożdżowe wyrośnie, rozłożyc je na blaszce(ja to zrobiłam na blaszcze ok.35/25 cm). Zostawic do wyrośniecia na jakies 30min - 1 h czasu. Na ciasto rozsmarowac ciepły jeszcze budyń, rozłożyc na niego rabarbar i posypac kruszonkę. Piec w piekarniku w 180 stopniach.

 

 



Podziel się
oceń
4
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Przepis na bułki do hamburgerów

Pyszne bułeczki hamburgerowe- może nie identyczne jak w McDonaldzie lub innych restauracjach, gdzie podają hamburgery, ale przynajmniej domowe, bez żadnej chemii.

 

 

Bułki do hamburgerów/ cheeseburgerów

Składniki:

- 750 g mąki wysokobiałkowej

- 450 ml mleka

- 15 g drożdży

- 75 g miękkiego masła

- 45 g cukru

- 1, 5 łyżki miodu

- 7 g soli(1,5 łyżeczki)

 

Do posmarowania wierzchu:

- mleko

- sezam

 

Lekko ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, miodem i cukrem. Odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, zaczyn mleczno-drożdżowy, miękkie masło. Wyrabiamy na elastyczne ciasto(ok. 30 minut ręcznie, 10-15 minut mikserem ze specjalnymi końcówkami do ciasta drożdżowego). Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce ba 1,5- 2 godzin. W trakcie wyrastania ciasta 2 razy wyjmujemy ciasto z miski i składamy jak list. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy folią. Dzielimy ciasto na 10-11 kawałków. Formujemy płaskie bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180 stopniach do przyrumienienia ok.15 minut.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Pączki- przepis mojej mamy - Propozycja na Tłusty Czwartek

Pączki- kojarzone zazwyczaj z Tłustym Czwartkiem, ale można je robic częściej niż raz na rok. Te na pewno rożnią się od tych z Piekarni- są bardziej sytne...i smakują...jak u mamy:) Robimy je zazwyczaj z marmoladą bądź z kostką czekolady, dodajemy je przed smażeniem.

 

 

Pączki 

 

- 0.5 kostki drożdży (50 g)

- 0.5 kg mąki 

- 5/6 żóltek

- 2/3 łyżki cukru

- 1 łyżka mąki

- ciepłe mleko(ok. 1 szklanki)

- 1/4 kostki masła

 

Nadzienie:

- marmolada, czekolada

 

Do smażenia:

-olej(ok. 1 l)

 

Zrobic gęsty jak śmietana zaczyn- drożdże, wymieszac z ciepłym mlekiem, odrobiną cukru(ok. 1 łyżeczki) i ok. 3 łyżek mąki. Zostawic do wyrośnięcia. Żółtka utrzec mikserem z cukrem do białości(ok. 8 minut). Wsypac mąkę do miski, dodac wyrośnięty zaczyn i ubite żółtka. Wlac ocet i ciepłe mleko(trzeba zrobic to na oko, ciasto nie może byc żadkie, ani za ciężkie i suche). Ugniatac ok.20-30 minut. Ważne jest, by wtloczyc jak najwięcej powietrza do ciasta. Po tym czasie dodac roztopione, ciepłe masło, powoli wlewac na ścianki miski. Ugniatac ciasto z masłem. Zostawic w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie rozłóżyc je bądź rozwałkowac na płaski placek ok. 1-1,5 cm i wycinac krążki szklanką. Na środek nałóżyc ok. 1 łyżeczki marmolady bądź kostkę czekolady.  Skleic brzegi, uformowac kulkę. Zostawic do wyrośnięcia.

Rozgrzewac powoli tłuszcz w brytfance lub płaskim garnku. Sprawdzic czy temperatura tłuszczu jest dobra- można w tym celu wrzucic kawalek surowego ciasta- jak od razu wypłynie i się przyrumieni oznacza to, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Wrzucic pączki, powinny luźno pływac po powierzchni tłuszczu, przykryc pokrwyką i smażyc chwilę na małym ogniu, po tym czasie odkryc i przekręcic patyczkiem do szaszłyków lub wykalaczką na 2 stronę. Smażyc do przyrumienienia.

Wyjac pączki, odtłuścic na ręczniku kuchennym, obsypac cukrem pudrem.

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

piątek, 21 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  327 651  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: