Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334300
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Fale dunaju

Jedno z moich ulubionych ciast z owocami- można dać inne niż świeże śliwki. Mogą to być śliwki ze słoika, świeże wiśnie, ze słoika lub mrożone(trzeba wcześniej rozmrozić).

Fale dunaju

 

 

Składniki:

 

*ciasto:

- 250 g masła/ margaryny

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka cukru

- 6 jaj

- 3 łyżki + 2 łyżki śmietany

- 2 łyżeczki kakao

- owoce (świeże lub ze słoika śliwki, wiśnie mrożone, świeże lub ze słoika)

 

Masło/margarynę dobrze utrzeć z cukrem, powoli wsypywać mąki z proszkiem, cały czas miksując. Stopniowo wbijać jaja. Dodać 3 łyżki śmietany. Masę podzielić na pół, do jednej dodać kakao i 2 łyżki śmietany. Białe ciasto wylać na  posmarowaną masłem blaszkę, na nie położyć ciemne ciasto. Ułożyć owoce. Piec w piekarniku ok.50 minut. Wystudzić.

 

*krem:

- 1 budyń waniliowy

- 2 szklanki mleka

- 1 szklanka cukru

- 1 kostka masła

 

Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem szklanki cukru. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać do niego porcjami zimny budyń. Uważać, by nie zważyć kremu.

 

*polewa

- 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady

- 2łyżki masła

 

Rozpuścić masło z czekoladą w kąpieli wodnej.

 

Na ostudzone ciasto wyłożyć równomiernie krem i polać czekoladą.


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Rurki z kremem

Rurki robię w foremkach do rurek o długosci 13 cm. Z podanej porcji wychodzi ok. 8-9. Nadziewac rurki można kremem podanym w przepisie, bądz innym dowolnym jak i bitą śmietaną.

 

 

Rurki z kremem

 

Składniki na rurki:

- 250 g mąki pszennej

- 125 g masła

- 125 g śmietany 18%

- cukier brązowy bądz zwykły

 

Zagnieśc ciasto na rurki, schłodzic w lodówce(ja chłodzę ok.1 godziny).

Wałkowac, kroic na długie paski, o szerokosci ok.2 cm. Nawijac na nasmarowane masłem foremki do rurek o długosci 13 cm, od węższej do szerszej strony. Maczac jedną stronę w cukrze. Piec ok. 15 min w 180 stopniach.(do złotego koloru).

 Składniki na krem:

- pół budyniu waniliowego

- szklanka mleka

- 1,5 łyżki cukru wanilinowego

- pół kostki masła

 

Zrobic budyń z mleka, cukru i budyniu. Ostudzic budyń. Utrzec miękkie masło, dodawac zimny budyń, miksujac. 

Nadziewac rurki.

 


 



Podziel się
oceń
1
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ptysie

Można je podac z zaproponowanym przeze mnie kremem, bitą śmietaną lub zwykłym budyniowo-maślanym kremem.

 

Ptysie

 

Ciasto parzone:

- 1 szklanka wody

- 1/2 kostki masła

- szczypta soli

- 200 g mąki

- 4 jajka

 

Wodę wraz z masłem i solą podgrzac, aż sie rozpuści masło, dodac mąkę, mieszając, aż będzie odchodzic od garnka wtedy zdjąc z gazu. Przestudzic. Do masy wbijac po jednym jajku, miksowac. Ciasto wyciskac szprycą lub kłasc łyżeczką na formę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kółka. Piec w piekarniku ok.40-50 min.

 

Krem:

- 3 białka

- 125 ml wody

- 200 g cukru

- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

Białka ubic na sztywno. Wodę z cukrem gotowac, aż do "nitki"- kropla wody nie będzie spływała jak kropla, tylko będzie się ciągnęla jak nitka. Wtedy zdjąc z ognia i "zaparzyc" ubite białka, powoli wlewając syrop z wody i cukru i miksując. Dodac do smaku kwasek lub sok z cytryny.

 

Ptysie przeciąc na pół, napełnic kremem przy użyciu szprycy. Posypac cukrem pudrem.

 



 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Pani Walewska/ Pychotka

Jedno z moich ulubionych ciast. Nadaje się na różne okazje, ale także na co dzień. Polecam przede wszystkim na imprezy, spotkania z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi, ponieważ jest to dosc duże ciasto. Z tego, co zauważyłam w sieci istnieje wiele jego wersji -moja jest migdałowa:)i zdaje mi się, że nie za słodka:)

 

 

Pani Walewska(inaczej Pychotka)

 

Ciasto kruche:

-6 żółtek 

-3 szkl. mąki

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-200 g masła

-2 łyżki śmietany

-1/3 szkl. cukru pudru

 

Zagnieśc ciasto. Podzielic na pół, rozwałkowac. Dwie duże identyczne blachy wyłożyc papierem.  Wyłożyc na nie każdą połówkę.

 

Beza*:

-8 białek

-1 szklanka cukru

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Ubic białka na sztywno, dodawac partiami cukier, na koniec dodac mąkę ziemniaczaną.

*ja wszystkie składniki dzielę na pół, ponieważ nie chcę, by piana opadła, a 2 blaszki na raz nie zmieszczą mi się w piekarniku

 

Pozostałe składniki:

-200 g płatków migdałowych

-słoik dżemu porzeczkowego(ok.400g)

 

Na surowe spody, wyłożyc dżem, i po 50 g płatków migdałowych, potem bezę i resztę płatków. Piec w 175 stopniach ok.30 min(do zarumienienia)

 

Krem:

-1/2 litra mleka

-2 opakowania cukru migdałowego(po 16 g każdy)

-3 łyżki mąki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-2 żółtka

-300 g masła(82%)

-4 łyżki Amaretto

-kilka kropel aromatu migdałowego(opcjonalnie)

 

Z mleka odlac 1/3 szklanki, dodac żółtka i mąki, wymieszac, by nie bylo grudek. Pozostałe mleko zagotowac z cukrami. Wlac rozkłócone mleko z żółtkami i mąkami. Gotowac do zgęstnienia. Garnek przykryc folią aluminową, ostudzic. Miękkie masło utrzec i dodawac po łyżce zimny budyń. Dodac Amaretto i/lub aromat.

Przełożyc zimne placki kremem. Schłodzic w lodówce co najmniej 3 godziny.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Korzenne tiramisu

Pyszne, delikatne i jak czuc przyprawę korzenną...mmm....

 

Korzenne Tiramisu(na 4 pucharki):

 


-opakowanie długich biszkoptów z cukrem do Tiramisu(kupiłam w Lidlu)

-300g śmietany 30%

-250g serka mascarpone

-40g cukru pudru

-1 łyżeczka kawy z fusami

-3 łyżeczki przyprawy korzennej

-4 łyżeczki likieru Amaretto(opcjonalnie, jeśli ktoś nie lubi)

-cynamon do posypania

 

Do szklanki wsypac kawę i przyprawę, zalac gorącą wodą. Parzyc przez ok.5 min. Odcedzic przez sitko, zostawic do ostygnięcia. Do ostygniętego dodac likier. 

Śmietankę ubic z cukrem pudrem, dodawac powoli do mascarpone, powoli ubijając.Nasaczac biszkopty kawą z przyprawami i likierem, łamac i wkładac parę do pucharków na dół, potem warstwa kremu, znów warstwa biszkoptów maczanych i krem, posypac cynamonem. 

 




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 300  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: