Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 694 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334323
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Kruche ciasteczka wiosenne

Dzisiaj pierwszy dzień wiosny, czego za oknem niestety nie widać.... Możemy jednak upiec pyszne ciasteczka, mocno kruche, z wiosennym lukrem :) Ogrzewamy ten choć wiosenny, to bardzo mroźny dzień :)

 

 

Kruche ciasteczka

 

- 300 g mąki krupczatki

- 1 kostka zimnego masła

- 1 cukier waniliowy/ cukier migdałowy (dałam migdłaowy)

- 2 łyżki cukru

- 3-4 łyżki zimnej wody (w razie potrzeby dodać więcej)

Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i wodę. Zagnieść. Wstawić do lodówki na poł godziny. Po tytm czasie wałkować i wycinać foremką. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach do lekkiego przybrązowienia.

Dodatkowo:

- lukier królewski: 1 białko + ok. 1-2 szkl. cukru pudru

Do białka dodać cukier i ubić na sztywno, jeśli lukier jest zbyt żadki należy dodać jeszcze więcj cukru. Do oddzielnych  miseczek nakładać lukier, do każdej można dodawać odrobinę barwnika w proszku (żebny uzyskać delikatne, pastelowe barwy, należy dodać na prawdę odrobinę barwnika).

- barwniki w proszku

- kolorowe posypki, jadalny brokat

Dekorujemy ciasteczka lukrem według uznania.

 

 


Podziel się
oceń
1
18

komentarze (10) | dodaj komentarz

Ciasteczka z Toblerone i skórką z cytryny/limonki- Propozycja na Wielkanoc i nie tylko

Przepis znalazłam na blogu http://sweet-art-sweet.blogspot.com/ . Robiłam je nie pierwszy raz i zawsze wychodzą pyszne:) Cała rodzina się nimi zajada:) Świetny pomysł na zbliżające się święta, ale nie tylko. Możecie je zobic chociażby teraz:)

 


 

Ciasteczka z Toblerone i skórką z cytryny/limonki

 

Składniki:

- 150 g miękkkiego masła

- 100 g cuku

- szczypta soli

- 1 jajko

- 100g czekolady Toblerone- biała lub mleczna(to czekolada z nugatem)<dałam białą)

-  1 łyżka słodkiej śmietanki (dałam 36%)

- 325 g mąki (dałam krupczatkę)

- skórka otarta z cytryny/limonki

- roztopiona czekolada do dekoracji lub gotowa polewa czekoladowa

Masło zmikosowac, dodac sól, cukier i jajko. Ucierac do białości. W kąpieli wodnej roztopic czekoladę ze śmietanką(uważając, by się nie zważyła). Do masy maślanej wlac lekko ostudzoną czekoladę, dodac mąkę i skórkę. Wszystko razem ugnieśc, uformowac kulę, wstawic do lodówki na min.30 min(u mnie stało całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkowac na grubośc ok. 6 mm, wycinac dowolne kształty. Schłodzic w lodówce przez 10/15 minut. Piec ok. 11 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu (najlepiej na kratce kuchennej), polac czekoladą/polewą.

Smacznego!

 

 

 

 

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kruche ciasteczka z przepisu mojej mamy

Jedne z ulubionych, kruche, pyszne... Wychodzi ich dośc sporo z porcji.

 

Kruche ciasteczka

 

 

Składniki:

  • 1/2 kg mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 kostka zimnego masła

Z podanych składników zagnieśc ciasto, schłodzic w lodówce conajmniej pół godziny, wałkowac na ok.3 mm i wykrajac ciasteczka. Piec na złoto. Po ostudzeniu polac lukrem i ozdobic.


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 323  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: