Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 259 600 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 327631
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 333
Bloog istnieje od: 2060 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Pierś z kurczaka z sosem gorgonzola

Pyszne danie obiadowe- kawałeczki kurczaka, sos gorgonzola z bazylią, makaron i pomidory. Polecam!:)

 

 

Pierś z kurczaka z sosem gorgonzola

 



Składniki(na 2 osoby):

 

- 500 g piersi z kurczaka

- 300 g makaronu (u mnie kolorowe fusilli-świderki)

- przyprawy( u mnie pieprz ziołowy, chili, zioła prowansalskie, sól)

- 2 ząbki czosnku

- 10 listków bazylii

- 150 g sera gorgonzola

- 100 g śmietany 30% lub 36%

- oliwa z oliwek do smażenia

- 3 pomidory

 

Kurczaka kroimy w paseczki. Przyprawiamy wg uznania. Odstawiamy na pół godziny. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. W garnku podgrzewamy śmietanę, gdy się zagotuje dodajemy pokrojoną gorgonzole i rozpuszczamy ją, cały czas mieszając(uważamy, by nie przypalic). Do sosu dodajemy pokrojone 6 listków bazylii. Gotujemy makaron. Nakładamy go na talerze, na niego układamy kawałki kurczaka, polewamy sosem. Pomidorki sparzamy, kroimy na kawałki, ozdabiamy 2 listkami bazylii.


Podziel się
oceń
6
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Spaghetti bolognese

Wyśmienite spaghetti bolognese, bez żadnych sosów z proszku czy w słoiczku. Sos był bardzo smaczny.

 

Spaghetti bolognese

 


 

Składniki(na ok.6 osób):

 

sos:

- 1 kg mięsa mielonego

- 12-14 dojrzałych, średniej wielkości pomidorów lub 3 puszki pomidorów z puszki bez skórek

- 1 duża cebula

- 4 ząbki czosnku

- 2 średnie marchewki

- 2 łodygi selera naciowego

- 6 listków świeżej bazlii

- 150 ml wina wytrawnego

- pół papryczki chili

- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili, oregano suszone, tymianek

- pół łyżeczki brązowego cukru

- oliwa z oliwek do smażenia

 

dodatkowo:

- 800 g suchego makaronu spaghetti

- 200 g sera (parmezanu lub innego)


Pomidory sparzamy ok. 30 sekund we wrzącej wodzie, następnie hartujemy w zimnej ok. 15 sekund. Obieramy ze skórki, odcinamy szypułki i kroimy w kostkę. Pokrojone wrzucamy do garnka i gotujemy, aż powstanie z nich przecier pomidorowy(Jeśli używamy pomidorów z puszki- wlewamy wszystko wraz z sosem i gotujemy). Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zostawiamy. Cebulkę drobno kroimy lub ściermy na tarce, łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni. Cebulę szklimy. Gdy już usmażymy ją na złoto dodajemy do niej starkowaną marchewkę na małych oczkach i starty lub drobno pokrojony seler naciowy oraz cukier. Wszystko smażymy do miękkości na małym ogniu. Następnie wszystko to mieszamy ze zrobionym z pomidorów przecierem pomidorowym. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone listki bazylii. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy mięso mielone i smażymy, rozdrabniając, do czasu aż odparuje woda. Dodajemy do mięsa przyprawy wg uznania. Usmażone mięso dodajemy do sosu pomidorwego, gotujemy wszystko razem ok. 15 minut. Wlewamy wino, gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut. Sos gotowy! Podajemy z makaronem i starym serem. Smacznego!


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Mielone z grilla

Kochamy to mięsko. Jest delikatne i pyszne... Smakuje jak mięso z kebaba. Polecam!

 

Mielone z grilla(na ok. 10 szt.)

 


 

- 500 g mięsa mielonego(u mnie łopatka wieprzowa)

- pół małej cebuli

- pół zielonej lub czerwonej papryczki chili wraz z pestkami

- 2-3 łyżki ulubionej przyprawy do kebaba(mośe byc własna mieszanka przypraw, u mnie przyprawa do kebaba/gyrosa z Prymatu)

- 1 jajko

- 6/7 łyżek bułki tartej

 

Drewniane patyczki moczymy pół godziny w wodzie. Cebulkę i papryczkę drobno kroimy, dodajemy do mięsa. Wbijamy do niego jajko, wsypujemy bułkę i przyprawę. Wszystko razem dobrze mieszamy. Oblepiamy patyczki mięsem. Grillujemy z każdej strony.

 

 


Podziel się
oceń
2
3

komentarze (0) | dodaj komentarz

Placuszki żytnio-pomidorowe

Pyszne, łatwe i szybkie w zrobieniu placuszki na obiad lub kolację.

 

 

Placuszki żytnio-pomidorowe

 

- 2 szklanki soku pomidorowego(samemu zrobionego lub kupionego)

- 2 szklanki mąki żytniej

- 3 jaja

- 1/4 łyżeczki sody

- 1/4 szklanki wody

- zioła prowansalskie, papryka ostra, pieprz (wg uznania)

- 200 g kiełbasy

- pół puszki kukurydzy

- 100 g sera żółtego 

 

Kiełbasę pokroic w pół plasterki, zesmażyc na pustej patelni. Sok, mąkę, sodę, jajka, wodę i przyprawy zmiksowac. Dodac przesmażoną kiełbasę, kukurydzę i stary ser, wymieszac. 

Na patelni podgrzac olej, nakładac łyżkę ciasta na patelnię i rozsmarowywac na cienkie placki, smażyc na rumiano z obu stron. Osączac z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawac z ketchupem. 


Podziel się
oceń
1
2

komentarze (0) | dodaj komentarz

Polędwiczki miodowe z grilla

Kocham polędwiczki wieprzowe w każdej postaci, te są wyśmienite!

 

 

Polędwiczki miodowe z grilla

 

Składniki:

- 600 g polędwicy wieprzowej

 

marynata:

- 6 łyżek miodu

- 2, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

- 2 łyżki musztardy sarepskiej

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka suszonej papryki chili

- 1 łyżka przyprawy do grilla

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Polędwicę pokroic w plastry. Wszystkie składniki marynaty wymieszac. Włożyc polędwiczki do marynaty, wymieszac i odstawic do lodówki na całą noc. Piec na grillu.

 

 


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

piątek, 21 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  327 631  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: