Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 602 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 327675
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 333
Bloog istnieje od: 2060 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym (lub bez)

Babeczki same w sobie- pyszne, myślę jednak, że lepsze bez tego kremu. Przepis na muffinki wg Nigelli z małymi zmianami.

 

Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym

 

 

Składniki na babeczki(12 szt.):

- 125 g masła

- 100 g czekolady gorzkiej

- 300 g konfitury/ dżemu wiśniowego

- 80 g cukru

- cukier wanilinowy/ 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

- 2 jajka

- 150 g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody

- szczypta soli

 

Masło wraz z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Dodać konfiturę/ dżem, sól, jaja i cukry. Dobrze wymieszać. W innym naczyniu połączyć mąkę z proszkiem i sodą. Zawartość obu naczyń wymieszać dokładnie. Wyłożyć blaszkę do muffinek papilotkami(lub wgłębienia nasmarować masłem). Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25/30 minut, sprawdzając patyczkiem. Ostudzić.

 

składniki na krem:

- 1 budyń czekoladowy

- 2 szklanki mleka

- 200 g miękkiego masła

- 50 g czekolady mlecznej

 

Budyń ugotować na 2 szklankach mleka. Do gorącego dodac połamaną czekoladę, dobrze mieszać parę minut, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić. Miękkie masło ubić, dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu, cąły czas miksując. Wycinąć krem na babeczki. Ozdobić wg uznania.

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Muffinki z czerwonymi porzeczkami (dużo zdjęc)

Szybkie, łatwe i przyjemne:) W dodatku oczywiście bardzo smaczne. Możecie dodac zamiast czerwonych porzeczek, jagody, borówki amerykańskie bądź czarne porzeczki.

 

Muffinki z czerwonymi porzeczkami

 


 

Składniki(na 14 babeczek):

 

suche:

- 250 g mąki pszennej (dałam krupczatkę)

- 100 g cukru

- cukier wanilinowy

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

 

mokre:

- 2 jaja

- 150 g jogurtu naturalnego

- 100 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)

 

dodatkowo:

-szklanka czerwonych porzeczek

- lukier (2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki wody przegotowanej, cukier puder- wszystko razem połączyc, by powstał gęsty lukier)

- kruszonka: (2  łyżki masła, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki- zagnieśc)

- cukrowe posypki

 


 

W dwóch oddzielnych miskach wymieszac suche i mokre składniki, a następnie połączyc je razem. Wsypac porzeczki, delikatnie je wmieszac do ciasta. Blaszkę do muffinek wyłożyc papilotkami, nakładac do nich ciasto do 3/4 wysokości. Częsc posypac kruszonką, resztę zostawic bez. Piec w 180 stopnaich do suchego patyczka. Po wystudzeniu polac lukrem muffinki bez kruszonki.

 

 



Podziel się
oceń
2
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Babeczki tęczowe-jogurtowe- Propozycja na Wielkanoc

Pyszne, delikatne babeczki w tęczowym kolorze:) 

 

Tęczowe, jogurtowe babeczki

 

Składniki:

 

- 2 jajka

- pół szklanki cukru

- cukier wanilinowy

- 1,5 szklanki mąki krupczatki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 150 ml jogurtu naturalnego

- pół szklanki oleju

- barwniki spożywcze

- lukier i cukrowe kuleczki

 

Białka ubic na sztywno, dodwac powoli oba cukry. Wlac żółtka. Cąły czas miksując wlewamy jogurt i olej. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 

Rozkładamy ciasto po równo do miseczek. Do każdej miseczki dodajemy inny kolor barwnika. Napełniamy papilotki: dajemy po łyżeczce każdego koloru. W dowolnej kolejnosci. Pieczemy w 180 stopniach. Po wystygnieciu dekorujemy lukrem i cukrowymi kuleczkami.

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Babeczki kokosowo-migdałowe z kremem z białej czekolady- babeczki Rafaello

Pyszne babeczki o smaku Rafaello- pachną i smakują kokosami, migdałami i białą czekoladą. Przepis jest dośc łatwy, powiem Wam, że mój autorski:)

 

 

Babeczki Rafaello (Babeczki kokosowo-migdałowe z  kremem z białej czekolady)

 

Skladniki na babeczki:

- 2 jajka

- 1/2 szklanki cukru

- 1, 5 szklanki mąki krupczatki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 150 g mleka kokosowego( ja dałam 2 łyżki jogurtu naturalnego, resztę mleczka kokosowego)

- niecałe pół szklanki oleju

- garsc wiórków kokosowych

- zblanszowane migdały(12 szt.) lub platki migdałowe

 

Białka ubic na sztywną pianę, dodac cukier, ubijając dalej wlac żółtka, następnie mleko kokosowe, olej i wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypac wiórki kokosowe, wymieszac łyżką. Nakładac łyżeczką ciasto do połowy wysokości wysmarowanych masłem lub wyłożonych papilotkami dołków od formy muffinkowej. W środek włożyc zblanszowany migdał lub po kilka płatków migdałowych. Dopełnic pozostałym ciastem. Piec w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem. Po upieczeniu, studzic na ręczniku kuchennym(by odsączyc nadmiar tłuszczu). Babeczek wychodzi ok.12.

 

Składniki na krem:

- 250 ml śmietany 30%

- 1 śmietan-fix

- biała czekolada (100g)

- wiórki kokosowe, płatki migdałowe

 

Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej. Lekko przestudzic. Ubic bitą śmietanę z śmietan-fixem. Powoli wlewac czekoladę, cały czas miksując na małych obrotach. Do kremu dodac migdałowe płatki. 

 

 

Krem nakładac na ostudzone babeczki. Posypac wiórkami kokosowymi.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Propozycja na imprezę/Sylwestra- Muffinki wytrawne z ciasta francuskiego

Każdy kto je jadł zachwyca się nimi. Najlepsze jak tylko ostygną zaraz po upieczeniu, albo na drugi dzień podgrzane w piekarniku. na zimno także dobre, ale to już nie to samo:) Plusem jest, że możecie dac jakie tylko chcecie dodatki do środka. Możecie zrobic z szynką lub mięskiem, wegetariańskie i różne, przeróżne kombinacje. Można je podac oblane ketchupem, sosem czosnkowym lub jakim tylko chcecie, i jaki wam pasuje. 

 

 

Muffinki wytrawne z ciasta francuskiego

 

Składniki:

-ciasto francuskie(kupne lub zrobione samemu) ok.400g

-150 g śmietany 18%

-2 jajka

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-200g sera żółtego

-dodatki<po trochu, ja daję na oko>(np. szynka, kukurydza, papryka, papryka chili, drobno pokrojone, usmażone mięso kurczaka, oliwki, feta....- u mnie szynka, kukurydza, oliwki i papryka chili)

-przyprawy(papryka ostra, sól,pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano itp.-do wyboru)

-oliwa do wysmarowania formy muffinkowej

 

Śmietanę zmieszac z jajkami, mąką, przyprawami, i pokrojonymi dodatkami, dodac starty ser(trochę sera odłozyc). Ciasto francuskie pokroic na kwadraty badz prostokąty tak by wyszło ich 12, każdy kawałek włożyc do wgłębienia w nasmarowanej formie muffinkowej, by wystawały rogi. Nałożyc do śroka trochę farszu, skleic rogi ciasta i posypac startym serem.

Piec do zarumienienia,ok.35 min w 180 stopniach. Upieczone położyc na ręcznik kuchenny, by odsączyc nadmiar tłuszczu, gotowe włożyc do papilotek.

 


 


Podziel się
oceń
1
3

komentarze (0) | dodaj komentarz

piątek, 21 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  327 675  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: