Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 695 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334310
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej

Pyszna surowka do obiadu. Polecam!

 

 

Surówka z kapusty pekińskiej 

Składniki:

- pół małej pekińskiej kapusty

- pomidor

- 2-3 łyżki majonezu

- zioła prowansalskie, bazylia

- 2 ząbki czosnku

- opcjonalnie do wyboru: ananasy, kukurydza, oliwki, feta, ogórek

 

Poszatkowac drobno kapustę. Dodac spażony, obrany, pokrojony pomidor, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i majonez. Do takiej kompozycji możemy dowolnie dodac inne składniki jakie nam pasują lub mamy do zużycia(np. trochę ananasa, garstkę kukurydzy, garstkę oliwek, trochę fety, pół ogórka). Ja czasami nie daję majonezu, czosnku i przypraw - oddzielnie stawiam kapustę z dodatkami i do tego podaję sos czosnkowy z tego przepisu: http://pokochaj-gotowanie.bloog.pl/id,330717568,title,Sos-czosnkowy,index.html .


Podziel się
oceń
1
2

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sałatka serowo-brzoskwiniowa z prażonymi migdałami

Co prawda zdjęcia pochodzą ze świąt Bożego Narodzenia, ale sałatkę taką możecie zrobic bez okazji albo np. na Wielkanoc. Ja ją lubię bardzo, chociaż wiem, że nie wszyscy przepadają za połączeniami słodko-pikantnymi. 

 

 

Sałatka serowo-brzoskwiniowa z prażonymi migdałami

 

- puszka brzoskwiń

- puszka kukurydzy

- 0,5 kg sera żółtego

- ok. 3-4 łyżek majonezu

- papryka ostra, pieprz

- płatki migdałowe (ilosc wg. uznania)

 

Brzoskwinie odsączamy. Kroimy w kostkę. Ser żółty albo ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w drobnę kostkę. Oba składniki mieszamy z kukurydzą, majonezem i przyprawami. Płatki migdałowe lekko prażymy na pustej patelni(aby lekko zbrązowiały). Posypujemy wierzch sałatki uprażonymi migdałami. 

 



Podziel się
oceń
1
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Surówka obiadowa z białej kapusty

Świetnie sprawdza się do dań mięsnych. Zdrowa i smaczna. Mój mąż nie lubi surówek, ale mimo wszystko próbuje je przemycac do obiadów-przecież to same witaminy!:)

 

Surówka z białej kapusty(dla 2 osób)

- pół jabłka

- 1/3 dużej marchewki

- garśc kukurydzy

- mały kawałek białej kapusty

- 1 łyżka majonezu/ lub sok z cytryny, pół łyżeczki oleju i mała szczypta cukru

 

Jabłko i kapuste zetrzec na tarce o dużych oczkach, marchewkę na małych, dodac kukurydzę. Wymieszac z majonezem lub sosem z soku, oleju i cukru.




Podziel się
oceń
1
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sałatka serowa

To jedna z moich ulubionych salatek-nadaje się na święta, różnego rodzaju imprezy, a także na codzień. Lubię takie połączenia jak te:)

 

 

Sałatka serowa

 

Składniki:

  • ser żółty ok. pół kg
  • puszka ananasów
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • czosnek 3 ząbki(może byc bez)
  • przyprawy(do wyboru: sól, pieprz, papryka ostra/słodka, zioła)
  • dodatki(opcjonalnie):suszona żurawina,orzechy

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojonego ananasa, czosnek starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę, majonez i przyprawy i ewentualne dodatki. Wszystko mieszamy razem.


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 310  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: