Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 602 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 327670
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 333
Bloog istnieje od: 2060 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Kolorowe wiórki kokosowe i kolorowy cukier

Instrukcję i przepis znalazłam na stronie: http://kotlet.tv/kolorowe-wiorki-kokosowe

 

Kolorowe wiórki kokosowe

 

 

Składniki:

- wiórki kokosowe / cukier

- barwnik spożywczy w proszku

- kropla, pare kropel wody

- woreczek strunowy lub zwykły śniadaniowy

 

Wiórki  kokosowe /cukier wsypać do woreczka, dodać odrobinę barwnika i kroplę wody, zamknąć woreczek (jeśli chodzi o strunowy) albo zawiązać (jeśli chodzi o zwykły). Potrząsać. Jeśli kolor jest za mało intensywny, dodać parę kropel wody, ewentualnie jeszcze trochę barwnika.


Podziel się
oceń
2
18

komentarze (6) | dodaj komentarz

Biszkopt z przepisu mojej mamy

Biszkopt z przepisu mojej mamy możemy wykonac z różnej ilości jajek. Jest puszysty, pyszny i nie opada(przynajmniej mi). Jest najlepszym biszkoptem, jaki robiłam. Moja mama podała mi przepis na biszkopt z 3 jaj i biszkopt z 5 jaj. Ja kombinując stworzyłam z 4 i 6.

 


 

Biszkopt z 3 jaj (jest dobry na tortownice 18 cm, można go wtedy przeciąc na 3 blaty).

Składniki:

- 3 jaja

- 0,5 szklanki cukru + cukier wanilinowy

- 3/4 szklanki mąki

- nie cały budyń bez cukru (dodac do mąki, dopełniając do pełnej szklanki)

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Biszkopt z 5 jaj (dobry na tortownicę 24 cm do przecięcia na 3 blaty)

Składniki:

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru + cukier wanilinowy

- 1 szklanka mąki + cały budyń bez cukru

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Ja skombinowałam przepis na biszkopt z 4 i 6 jaj:

 

Biszkopt z 4 jaj (na tortownicę 22 cm i do przecięcia na 3 blaty)

Składniki:

- 4 jaja

- 3/4 szkl. cukru + cukier wanilinowy

- 3/4 szkl. mąki + cały budyń bez cukru

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Biszkopt z 6 jaj (na tortownicę 26 cm, do przecięcia na 3 blaty):

Składniki:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru + cukier wanilinowy

- 1 i 1/4 szklanki mąki + cały budyń bez cukru

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Każdy wykonujemy w ten sam spodób. Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodajemy zmieszane cukry. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksując na niskich obrotach powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka(przez pierwsze 10-15 minut nie otwieramy piekarnika). Po upieczeniu wyjmujemy z formy na suchą ściereczkę. Przecinamy po całkowitym wystudzeniu.

Jeśli chcemy kakaowy biszkopt dodajemy 1 łyżeczkę (w przypadku biszkoptu z 3 i 4 jaj) kakao lub 2 łyżeczki (w przypadku biszkoptu z 5 i 6 jaj) i budyń czekoladowy.


Podziel się
oceń
22
13

komentarze (27) | dodaj komentarz

Biszkopt

Chciałam wypróbowac moją nową tortownicę z wkładem serce(którą kupiłam specjalnie na Walentynki). Bałam się, że będzie wyciekac, ponieważ wkład nie przylega idealnie do tortownicy. Myślę, że jeśli byłoby to żadsze ciasto, jeśli byłaby to jakaś babka czy murzynek, pewnie by wyciekało, jednak biszkopt jest gęstszy i ładnie się upiekł.

Przepisów na biszkopt jest bardzo dużo, ten, o którym Wam napiszę kiedyś, gdzieś widziałam na którymś z blogów i zaczęłam go robic, wcześniej zawsze robiłam wg przepisu mojej mamy(o którym kiedy indziej).

 

 

Biszkopt

- 3 jaja*

- 3 łyżki mąki pszennej(daję krupczatkę)

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 6 łyżek cukru(daję czasami np.2 łyżki cukru wanilinowego i 4 zwykłego-dla smaku i zapachu)

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier po łyżce i miksujemy. Wlewamy żółtka, dalej miksując. Zmniejszamy obroty miksera i powoli dajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do formy posmarowanej tłuszczem i pieczemy do suchego patyczka w 180 stopniach. Nie otwieramy drzwiczek piekarnika przez pierwsze 10-15 min. 

 

 

*Generalnie zasada jest taka: na 1 jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 ziemniaczanej i 2 łyżki cukru. Dodajemy również odrobinę proszku do pieczenia. Z 3 jaj wychodzi mały biszkopt, który można przekroic na pół. Jeśli chcecie zrobic tort o średnicy 26 cm(który można przekroic na 3 blaty) to proponuję zrobic z 7 jaj.

 

 


Podziel się
oceń
3
0
Tagi: biszkopt

komentarze (1) | dodaj komentarz

Lukier plastyczny - przepis i cenne wskazówki

Przez jednych uwielbiany, przez innych mniej... Słodki, ale ile można z niego "wyczarowac":) Każdy kto ma choc odrobinę talentu plastycznego, stworzy z niego coś pięknego. Ja talentu takiego nie mam, ale się staram różnymi sposobami, by jakoś wyszło:) Lukrem plastycznym zaczęłam interesowac się przed urodzinami mojego synka. Miesiąc przed nimi zrobiłam tort dla mojej mamy, wypróbowując przepis na lukier plastyczny(zdjęcia torta poniżej). Za pierwszym razem nie wyszedł, nie wiedziałam jak go naprawic(wyszedł za żadki), więc lukier poszedł do kosza. Drugi był już super plastyczny:) 

 


Lukier plastyczny

Składniki:

- 70 ml wrzącej wody

- 3 łyżeczki żelatyny

- 50 g glukozy

- ok. 850 g cukru pudru(może byc potrzebne mniej, albo i więcej)

- olejek migdałowy(opcjonalnie)

- barwniki

- olej do smarowania blatu

 

Cukier puder odmierzyc i przesiac przez sitko do miski. Ok. 400 g wysypac na stolnice, zrobic dołek. Wodę zagotowac, rozpuścic we wrzątku żelatynę. Do rozpuszczonej dodac glukozę, dobrze wymieszac. Gorący roztwór powoli wlac w dołek, mieszając z cukrem pudrem, gdy wlejemy cały zagniatac rękoma, podsypuąc cukrem pudrem, aż zrobi się plastyczny- nie może kleic się do rąk, ani byc za twardy! Dodajemy olejek migdałowy-ja dodaję ok. połowy słoiczka. Jeśli rozrzedzi on lukier dodajemy więcej cukru.(możemy barwic lukier, możemy podzielic na części i barwic różnymi kolorami). Blat myjemy, smarujemy delikatnie olejem. Lukier rozwałkowujemy na duży placek(cienko) i wkładając całe ręce pod niego przekladamy na tort(mi przy tym zawsze pomaga mąż). Dociskamy do tortu, wyrównujemy i odcinamy wystające końcówki.

 

Wskazówki:

=> cukier puder dodajemy bardzo powoli, ponieważ może się okazac, że np. 500g wchłonie nam calą wode i jak damy więcej to będzie za twardy i będzie się kruszył

=> możecie dodac inny olejek, albo nie dawac go wcale-jednak ja uważam, że bezsmakowy, jest całkiem słodki, a z olejkiem jest smaczniejszy- ale to zależy od gustu

=> lukru z tej porcji starcza na obłożenie tortu ok. 26 cm średnicy i na ozdoby

=> lukier plastyczny najlepiej kłaśc na krem budyniowy, budyniowo-maślany, NIE WOLNO na bitą śmietanę, ponieważ może nam rozpuścic lukier i będzie to brzydko wyglądało, na sam biszkopt lub ciasto lepiej też nie, bo podczas krojenia będzie nam odchodził. Nie oznacza to jednak, że nie możecie zrobic tortu z bitą śmietaną, a tylko pod lukier posmarowac cały tort jakimś innym kremem.

=> krem pod lukier należy rozsmarowac równo po całym torcie(na bokach również)

=> lukier plastyczny najlepiej barwic barwnikami spożywczymi w proszku, można również w żelu, w płynie nie polecam, bo rozrzedza masę i trzeba dac znów więcej cukru pudru.

=> lukier najlepiej rozwałkowywac zaraz po zrobieniu i robic z niego ozdoby, jesli chcemy go zostawic to nam wyschnie, dlatego chowamy go do woreczka foliowego, można schowac do lodówki, ale wtedy nam stwardnieje bardzo mocno i będzie trzeba go bardzo mocno i długo go rozgniatac w dłoniach

=> lukier traktujemy jak modelinę, dając ciepło z rąk, ogrzejmy go i będzie plastyczniejszy, jęsli troszkę stwardniał możemy lekko namoczyc ręce i wtedy go ugniatac- zmięknie

=> przed wałkowaniem należy posmarowac blat olejemem, ale delikatnie, tylko po to by lukier nie przywierał i możnabyło go łatwo przelożyc na tort

=> ozdoby do tortu przyklejmy do lukru plastycznego za pomocą wody(delikatnie smarujemy pędzelkiem miejsce, gdzie ma byc przyklejona ozdoba i ją przyklejamy), na lukier zwykły(trochę wody i cukru pudru) lub cukier z białka(jest u mnie w zakładce poradniki-na ten lukier dobrze jest przyklejac duże, ciężkie ozdoby). 

=> lukrem możemy również dekorowac inne ciasta(np. murzynek, ciasto marchewkowe) lub ciasteczka i babeczki

=> glukozę dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym 

=> tort najlepiej zrobic wcześniej, by krem zastygł, a obłożyc lukrem można nawet godzinę wcześniej(ja obkładam dzień wcześniej i cały tort chowam do pudełka na torty i wstawiam do lodówki- raz włożyłam bez pudełka i lukier był twardy i nie dało się go kroic)

 



Podziel się
oceń
11
1

komentarze (25) | dodaj komentarz

Lukier do pierniczków, ciasteczek, ciast

Dzisiaj zaprezentuję Wam 2 rodzaje lukrów: zwykły, tradycyjny i z białka. Lukier nr 1 nadaje się najlepiej do posmarowania całości ciasteczek, ciast itp.,zaś lukier nr 2 jest gęstszy-można nim robic różne fantazyjne wzorki, literki, łączyc różne elementy itp. Do obu można dodac barwniki spożywcze i/lub aromaty.

 

Lukier nr 1

 

Skladniki:

-1 łyżka przegotowanej wody

-1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny(lub innego lub jeszcze 1 wody jeśli ktoś nie chce z sokiem)

-4,5/5 łyżek cukru pudru

Utrzec łyżką lukier, ewentualnie dodac barwniki, aromaty.

 

 

 

Lukier nr 2

 

Składniki:

-1 białko jaja

-ok. 1,5 szkl. cukru pudru(może byc potrzebne więcej)

Do miski wybic białko, dodac część cukru, ubijac mikserem, dosypując cukru pudru. Lukier musi byc gęsty, biały, nie może spływac z łyżeczki. Na koniec dodac barwniki aromaty, jeśli rozrzedzą lukier, dodac troszkę cukru pudru.

 



Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

piątek, 21 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  327 670  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: