Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 695 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 334322
Wpisy
  • liczba: 112
  • komentarze: 343
Bloog istnieje od: 2149 dni

O mnie

Wodnik, 28 lata

Jestem młodą żoną, mamą i studentką Prawa. Gotowanie i pieczenie to moja pasja, przy tym się odprężam. Jestem szczęśliwa jak komuś coś zrobionego przeze mnie smakuje:)

Durszlak.pl

Lubię to

Sernik chałwowy

Dość słodki, smaczny serniczek. Przepis znalazłam na blogu: http://slodkieimpresje.blox.pl/2011/01/Sernik-chalwowy.html , ale zrobiłam go z połowy składników, na małą tortownicę o śr. 18 cm.

 

Sernik chałwowy

 

 

Składniki (na tortownicę o śr.18 cm):

 

spód:

- 50 g ciastek digestive (u mnie z czekoladą)

- 20 g masła

 

Ciastka pokruszyć, zmiksować blenderem lub malakserem. Masło roztopić, dodać do ciastek, wymieszać. Tortownicę dobrze wysmarować masłem, wyłożyć spód, wyrównać i odstawić.

 

masa serowa:

- 400 g sera twrogowego zmielonego co najmniej dwukrotnie (dałam 500g twarogu na serniki z Piątnicy)

- 1/3 szklanki cukru+ 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

- 2 jajka

- 1/4 szklanki śmietany kremówki

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 150 g chałwy (u mnie waniliowa)

 

Twaróg utrzeć z cukrami. Dodawać jaja po jednym, powoli miksując. Dodać pozostałe składniki(oprócz chałwy), zmiksować do połączenia skłądników. Na końcu dodać pokruszoną chałwę.

Masę serową wylać na spód. Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wrzącą wodą (sernik pieczemy w kąpieli wodnej)- na wyższej półce włożyć tortownicę z wodą- piec ok. 50-1 h w piekarniku. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić do końca.

 

polewa:

- 75 g chałwy ( u mnie waniliowa)

- 1/4 szklanki śmietany kremówki

 

Do garnuszka pokruszyć chałwę, dodać kremówkę, zmiksować blenderem. Podgrzać, uważając by śmietana się nie zagotowała i nie przypaliła. Lekko przestudzić. Polewę wylać na ostudzny sernik. Schłodzić w lodówce przez conajmniej 12 godzin.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sernik z musem malinowym na spodzie brownie

Przepyszny sernik z musem malinowym- przepis znalazłam na blogu: http://www.kwestiasmaku.com/ . Ciasto nie należy do najprostszych, więc nie jest dla "debiutantów sernikowych";) Polecam zacząc od jakiegoś łatwiejszego sernika. Przed zabraniem się do robienia tego, przeczytajcie wskazówki.

 

Sernik z musem malinowym na spodzie brownie

 


 

Wskazówki:

=> wszystkie składniki na sernik należy odpowiednio wcześnie wyjąc, by osiągnęly temperaturę pokojową- sernik nie  będzie "rósł", opadał, pękał

=> sernik pieczemy w kąpieli wodnej tj. jeśli mamy szczelną tortownicę- obwijamy spód i brzegi na zewnątrz folią aluminiową i wkładamy do większej blaszki napełnionej wrzącą wodą i pieczemy; jeśli natomiast nie mamy szczelnej tortownicy- na dole piekarnika umieszczamy blachę napełnioną wrzącą wodą, a na środku wstawiamy sernik. 

=> sernik pieczemy w tortownicy 25-26 cm

=> składniki na masę sernikową ubijamy powoli, nie napowietrzamy masy

=> najpierw pieczemy sernik w 175 stopniach, potem zmniejszamy do 120 stopni- należy przestrzegac podanego czasu i temperatury pieczenia oraz sposobu stygnięcia

=> po wystudzeniu sernik wypinamy z obręczy i chowamy do lodówki bez przykrycia na całą noc(co najmniej 8 godzin), aby stężał.

 

Skladniki:

 

mus malinowy:

- 200 g malin

- 1 łyżka cukru

poza sezonem na maliny: mrożone maliny+ 1 łyżka cukru, lub konfitura malinowa(ok. 15 łyżek)

 

Maliny zmiksowac. Przetrzec przez sito, wyrzucic pestki. Do musu dodac cukier wymieszac.

Jeśli robimy z mrożonych malin , najpierw je rozmarażamy lub gotujemy, nastepnie robimy to, co wyżej.

Jeśli używamy konfitury, najpierw podgrzewamy ją w rondelku, przelewamy przez sito, wyrzucamy pestki- nie dodajemy już cukru.

 

spód brownie:

- 65 g gorzkiej czekolady (powinna byc o dużej zawarości kakao, ja daję zawsze Wedla)

- 65 g masła

- 50 g cukru

- 40 g mąki

- 1 jajo


Nagrzewamy pierkanik do 175 sopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło miksujemy z cukrem do puszystości (ok.7 min.) W oddzielnej misce jajko ubijamy na pianę. Łączymy wszystkie skaldniki łyżką- masło z cukrem z czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na końcu z ubitym jajkiem. Przekładamy do tortownicy, pieczemy 6 minut. W tym czasie zaczynamy przygotowywac masę twarogową.

 

masa twarogowa:

- 0,5 kg twarogu sernikowego (polecam Piątnicę, ewentualnie President, ale NIE LEKKI)

- 0,5 kg mascarpone

- 3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej

- 5 jaj

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 80 ml śmietanki 30% lub 36%

- 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią lub cukru wanilinowego

 

Do miski wkładamy twaróg, mascarpone i mąkę. Miksujemy na niskich obrotach ok. 2-3 minuty. Następnie powoli dodajemy porcjami cukier, miksujac na małych obrotach. Dodajemy po 1 jajku, wolno miksując ok. 15-30 sekund po każdym jajku. Na sam koniec miksujemy ze śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią lub cukirem wanilinowym.

Masę wylewamy na podpieczony spód brownie. Na to kładziemy łyżką mus, staramy się go nie zatapiac w masie. Wykałaczką robimy z musu esy-floresy, ósemki.

Wrzątek (ok. 1 jednego czajnika) wlewamy do blachy, blachę bądź wkładamy na dól piekarnika, a tortownicę na środek, bądź tortownicę wkładamy w blachę ze wrzątkiem i wkładamy wszystko razem do pieca. Pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie 90 minut w 120 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, nie uchylając drzwiczek studzimy 15 minut, następnie powoli otwieramy drzwiczki piekarnika i studzimy jeszcze w piekarniku kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę, studzimy do końca. Gdy już będzie chłodny, zdejmujemy obręcz i wstawiamy sernik do lodówki bez przykrycia na co najmniej 8 godzin. Smacznego!

 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Jagodowy sernik na zimno ze spodem z herbatników

Był pyszny i skusiłam się na niego nawet ja, mimo, że nie przepadam za sernikami na zimno. Powiem Wam tylko, że dałam za mało żelatyny do sernika i za mało masła do herbatnikowego spodu, dlatego podaję Wam przepis zmodyfikowany, już z większą ilością obu tych składników.

 

Jagodowy sernik na zimno ze spodem z herbatników

 


 

spód:

- 300 g herbatników (jeśli chcecie mogą to byc ciastka zbożowe, czekoladowe herbatniki itp.)

- 3 łyżki brązowego cukru

- 150 g masła

Masło rozpuścic. Zblendowac herbatniki z cukrem na pył, dodac do nich roztopione masło, zmiksowac. Wyłożyc spód posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm.

 

ser:

- 1 kg twarogu na serniki (ja dałam wiaderkowy z Piątnicy)

- 200 g śmietany 36%

- 1 szklanka cukru (dałam cukier wanilinowy, cukier z prawdziwą wanilią, a resztę do pełnej szkalnki dosypałam zwkłego cukru)

- 0,5 kg jagód

- wrząca woda do rozpuszczenia żelatyny

- 2 łyżki żelatyny

 

Ser dobrze utrzec z cukrem, dodac śmietankę. Zmiksowac. Żelatynę rozpuścic w jak najmniejszej ilości wrzącej wody. Odrobinę przestudzic, wlac do masy serowej. Zmiksowac. 350 g jagód zblendowac. Masę serową podzielic na 2 częsci(jedną większą, drugą mniejszą). Do większej części masy dodac zblendowane jagody. Zmiksowac. Do pozostałej masy dodac całe jagody. Wymieszac. Wylac białą masę serowa z całymi jagodami na spód z herbatników. Na to wylac pozostałą częśc masy serowej. Wstawic do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc).

 

dekoracja:

- 200 g smiatany 30/36 %

- 1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub zwykłego)

- pół opakowania śmietan fix

- jagody

 Śmietanę ubic z cukrem, pod koniec ubijania dodac śmiatan fix. Ozdobic dowolnie stężały sernik.


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sernik na zimno z serków homogenizowanych z truskawkami

Sezon na truskawki powoli się kończy, jednak można je zastąpic innymi owocami:) Jak już kiedyś wspominałam nie lubię serników na zimno. Zrobiłam go przede wszystkim dla męża:)

 

 

Sernik na zimno z serków homogenizowanych z truskawkami

 

Składniki:

 

Na spód:

- biszkopty (ja dałam podłużne, ale mogą byc te zwykłe okrągłe)

- 3 łyżki mleka

 

Na masę serową:

- 800 g serka homogenizowanego waniliowego

- szklanka śmietany 30% 

- cukier wanilinowy

- 2,5 łyżki żelatyny

- wrząca woda 

 

Dodatkowo:

- ok. 1 kg truskawek 

- 2 galaretki truskawkowe 

- 2,5 szklanki wrzącej wody

 

Tortownicę 26 cm wysmarowac masłem. Na spód wylożyc lekko maczane w mleku biszkopty. Na nich poukładac ściśle połówki truskawek. 

Śmietanę ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodac cukier wanilinowy. Stopniowo na małych obrotach dodawac serek. Żelatynę rozpuścic w niewielkiej ilości wrzącej wody. Lekko ostudzoną wlac do masy serowej i zmiksowac. 

Masę wylac na biszkopty z truskawkami. Schłodzic w lodówce. Po ok. 30 minutach poukładac na wierzch resztę przekrojonych na poł truskawek. 

Galaretki rozpuścic w 2,5 szklanki wrzącej wody. Tężejącą wylac na truskawki.

 

     


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Nie lubię robic i jeść serników na zimno...dla mnie to nie to samo, co pyszny pieczony serniczek....no coż...za to mój mąż je uwielbia. Dlatego robię je przede wszystkim dla Niego...Ten był dedykowany jemu- mojemu mężowi. Przepis mój, autorski. Brzoskwinie w sezonie można zamienic na inne owoce. 

 

 

Sernik na zimno 

 

Składniki:

 

- ok. 20 biszkoptów

- puszka brzoskwiń

- 500 g twarogu na serniki (dałam ser z Piątnicy)

- 250 ml śmietany 30%

- 200 g jogurtu naturalnego

- 100 g cukru(ja dałam trochę jeden wanilinowy i 80 g zwykłego cukru)

- 20 g żelatyny

- wrząca woda( do rozpuszczenia żelatyny i do galaretki)

- galaretka(ja z braku innej dałam wiśniową)

 

Sok z puszki z brzoskwiniami odsączamy i maczamy w nim każdy biszkopt i układamy na wysamarowanej masłem tortownicy. Brzoskwinie kroimy.  Ser ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt. W oddzielnej miseczce ubijamy bitą śmietanę. Rozpuszczamy żelatynę we wrzącej wodzie(dajemy tyle wody, by żelatyna się rozpuściła- nie może jej byc za dużo). Wlewamy lekko przestydzoną do sera, miksujemy. Szybko dodajemy do sera bitą śmietanę, miszamy łyżyką. Wylewamy całośc na biszkopty. Układamy pokrojone brzoskwinie. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, tężejącą zalewamy owoce. Ponownie wstawiamy do lodówki na 1-1,5.



Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 17 października 2017

Licznik odwiedzin:  334 322  

WYSZUKAJ PRZEPISU Z MOJEGO BLOGA

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie: